Zikavirus er kommet til Europa
gulfebermyg_zikavirus_aedes_myg_sygdom_gravid

Det er gulfebermyg, på latin hedder arten Aedes aegypti​, som kan være bærere af zikavirussen. Myggearten har de karakteristiske hvide striber og pletter på kroppen. (Foto: Shutterstock)

Det er gulfebermyg, på latin hedder arten Aedes aegypti​, som kan være bærere af zikavirussen. Myggearten har de karakteristiske hvide striber og pletter på kroppen. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
15 november 2019

I 2016 erklærede verdenssundhedsorganisationen, WHO, den berygtede zikavirus for en global trussel. På det tidspunkt døjede flere end 27 lande med virussen. 

Nu meddeler Statens Serum Institut, SSI, på sin hjemmeside så, at zikavirus for første gang nogensinde er blevet opdaget hos mennesker i Europa.

Det drejer sig helt konkret om tre personer i Frankrig. Det skriver Ritzau

Fem hurtige om zikavirus
  1. Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver ingen eller milde symptomer hos de fleste.
  2. Symptomerne kan være mild sygdom med feber, udslæt, ondt i muskler og led, hovedpine og øjenbetændelse.
  3. Man mistænker zikavirus for at kunne give sygdommen microcephali hos nyfødte, som betyder, at de får underudviklede kranier og hoveder.
  4. WHO anbefaler, at gravide lader være med at rejse til lande, hvor der er zikavirus.
  5. WHO anbefaler også, at folk kun dyrker sikker sex, når de er i områder med zikavirus. Man mistænker nemlig virussen for at kunne overføres gennem sex.

De tre personer er alle fra den sydfranske by Hyères.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol, ECDC, pointerer, at de ramte sandsynligvis blev smittet i sommer. 

LÆS OGSÅ: Zika-virussens struktur afsløret

Ingen af de tre smittede har rejst til områder, hvor der var kendt risiko for smitte med zikavirus. Og der har tilmed ikke været rapporteringer om importerede tilfælde af sygdommen i det sydfranske område Var-departementet, hvor byen Hyères ligger.

Det betyder, at det er sandsynligt, at de tre ramte personer er blevet smittet tæt ved eller omkring deres hjem i Sydfrakring. 

Ifølge det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol er det sket i perioden slut juli til start august 2019. 

Men betyder det så, at du skal være bange for at blive smittet herhjemme? 

Nej. Statens Serum Institut oplyser nemlig, at ECDC anser smittefaren i Europa for at være meget lav. Og det gælder også for gravide og deres ufødte børn.

zikavirus_myg_blod_smitte_sygdom

Gulfebermyggen, Aedes aegypti, er typisk portrætteret med en markant rød bagkrop, men det er kun, når den har suget blod. Uden den røde bagkrop kan myggen således være sværere at genkende. I stedet kan man kigge på dens sort/hvide mønster. (Foto: Shutterstock)

LÆS OGSÅ: Så længe skal du vente med at lave børn, hvis du har været i et zika-land

Gulfebermyggen med det latinske navn Aedes aegypti er den, det hele handler om. Og den findes altså blandt andet i Sydeuropa. 

Det er også den myggeart, som - udover zikavirus - kan være smittebærer af chikungunya-feber, denguefeber og gulfeber.

Som følge af de tre smittede personer, er der lokalt i Sydfrankrig nu lavet tiltag, som skal kontrollere myggebestanden for at undgå nye tilfælde. 

På verdensplan har næsten 50 lande oplevet smitte med zikavirus.

LÆS OGSÅ: En 'utilpasset' virus rammer, når vi mindst venter det

LÆS OGSÅ: Zika-virus kan måske inficere voksne hjerneceller

LÆS OGSÅ: Farvel ebola, hej zika: Disse vira truer verden

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.