Yoghurt og mælk sænker risikoen for sukkersyge
Hvis du dagligt spiser eller drikker et halvt glas syrnet mælkeprodukt, som yoghurt eller skyr, så mindsker du din risiko for at udvikle type 2-diabetes med en fjerdedel, viser ny forskning. Fedtfattig mælk sænker risikoen med en femtedel.

Et halvt glas yoghurt om dagen er nok til at sænke risikoen for type 2-diabetes med en fjerdedel, viser en ny undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Et halvt glas yoghurt om dagen er nok til at sænke risikoen for type 2-diabetes med en fjerdedel, viser en ny undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

 

Er mælk sundt, eller er mælk ikke sundt? Spørgsmålet er blevet undersøgt mange gange, og billedet er ikke helt entydigt.

Nu viser en ny undersøgelse udgivet i tidsskriftet Diabetologia, at et halvt glas syrnet mælkeprodukt, såsom skyr eller yoghurt uden sukker, mindsker risikoen for at udvikle type 2-diabetes med en fjerdedel. Samtidig viser undersøgelsen, at fedtfattige mælkeprodukter, såsom letmælk, minimælk og skummetmælk, mindsker risikoen med en femtedel.

»Det er en meget spændende undersøgelse, der peger på, at folk med risiko for at udvikle sukkersyge kan få noget ud af at spise bare en lille smule yoghurt hver dag,« siger Kjeld Hermansen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, efter at have læst forskningsartiklen, som er udarbejdet af forskere fra University of Cambridge.

Sunde bakterier kan være svaret

Forskerholdet fra University of Cambridge har i undersøgelsen fulgt 4.127 personer gennem 11 år. Personerne har ført kostdagbog og løbende rapporteret deres madvaner til forskerne.

Forskerne fandt, at et dagligt indtag på 80 gram yoghurt uden tilsat sukker er forbundet med 28 procent mindre risiko for at udvikle type 2-diabetes, efter de havde modregnet statistiske variationer i køn og alder. 

Fakta

Fermentering, syrning eller forgæring dækker over de processer, hvor levende celler frigør kemisk energi fra sukkerarter under iltfri eller næsten iltfri betingelser. Ved fermentering eller syrning af mælk omdannes mælkesukker til mælkesyre, og surmælksprodukter som f.eks. yoghurt tåles derfor af personer, som er disponerede for mælkesukkersygdom. Kilde: Den Store Danske

Når forskerne kiggede på indtag af syrnede mælkeprodukter generelt (se faktaboks) og ikke kun yoghurt, så var indtaget forbundet med 24 procent mindre risiko for udvikling af type 2-diabetes.

»Undersøgelsen afslører ikke selve årsagerne til, at de syrnede mælkeprodukter har denne positive virkning. Det kan til dels skyldes, at de syrnede mælkeprodukter er mere kaloriefattige, men det kan også være, fordi disse syrnede produkter har en række sunde bakterier,« siger Kjeld Hermansen.

Yoghurt er godt for fordøjelsen

Når mælk syrnes eller fermenteres, som det også hedder, opstår en bakteriekultur i mælkeproduktet, der er gavnlig for os mennesker. Disse bakterier kaldes probiotika og findes i høj grad i yoghurt.

De sunde bakterier er blandt andet med til at sikre os en optimal fordøjelse og hjælpe med at regulere blodsukkeret. På den måde kan den rette bakteriekultur i tarmene måske hjælpe mod sukkersyge.

»Tidligere forskning har også peget på, at indtag af probiotika kan mindske risikoen for en række sygdomme blandt andet type 2-diabetes. Måske de sundhedsgavnlige effekter ved syrnet mælk skyldes probiotika,« siger Kjeld Hermansen. 

Fakta

Type 2-diabetes er kendetegnet ved et forhøjet blodsukker og forstyrrelser i omsætningen af sukkerstoffer, fedt og proteiner i kroppen. Type 2-diabetes opstår typisk efter 40-årsalderen, men kan også opstå tidligere. Gennemsnitsalderen på diagnosetidspunktet for en type 2-patient i Danmark er omkring 55 år. De seneste 30 år har der været en tredobling i antallet af patienter med sukkersyge. Kilde: Sundhed.dk

LÆS OGSÅ: Risiko for diabetes skal findes i tarmen

Fedtfattig mælk mindsker risikoen for sukkersyge

Forskerne undersøgte desuden også sammenhængen mellem indtag af fedtfattig mælk, som skummetmælk og letmælk, og risikoen for udvikling af type 2-diabetes. Her fandt forskerholdet, at indtag af fedtfattig mælk var forbundet med 19 procent mindre risiko for type 2-diabetes.

»Når vi indtager fedtfattig mælk, så er der mindre risiko for at ligge i kalorieoverskud, og det giver også mindre risiko for type 2-diabetes,« siger Kjeld Hermansen.

Han understreger samtidig, at det ikke nødvendigvis er det mindre fedtindhold, der gør forskellen, men at det også kan have at gøre med mælkeproduktets indhold af mineraler og vitaminer.

Undersøgelsen viser nemlig også, at fed mælk ikke øger risikoen for diabetes.

Fed mælk øger ikke risikoen for sukkersyge

Når vi indtager fedtfattig mælk, så er der mindre risiko for at ligge i kalorieoverskud, og det giver også mindre risiko for type 2-diabetes.

Kjeld Hermansen, Aarhus Universitet

»Det er værd at bemærke, at undersøgelsen peger på, at fede mejeriprodukter hverken øger eller mindsker risikoen for sukkersyge. De fede produkter er altså ikke nødvendigvis usunde. Men de er heller ikke sundhedsfremmende i denne undersøgelse,« siger Kjeld Hermansen.

Det engelske studie satte grænsen mellem fedtfattige og fedtrige mælkeprodukter ved 3,9 gram per 100 milliliter mælk. Det engelske svar på fedtrig mælk er dog en del mere fed end den danske sødmælk. Helt præcist, så har den danske sødmælk 3,5 gram fedt per 100 milliliter mælk.

Men før du tænker, at sødmælken dermed hører til 'fedtfattig mælk', skal du lige have Kjeld Hermansens vurdering med på vejen:

»Ud fra denne undersøgelse er det svært at sige, om den danske sødmælk falder ind under kategorien af mælkeprodukter, der mindsker risikoen for type 2-diabetes, eller om sødmælk hverken har en positiv eller negativ effekt på ens risiko for at udvikle type 2-diabetes,« vurderer Kjeld Hermansen.

I løbet af undersøgelsens observationsperiode udviklede omkring 15 procent af alle deltagere type 2-diabetes. Deltagernes gennemsnitsalder lå på omkring 59 år, og i den alder er det normalt for en vestlig befolkning, at op mod 15 procent af alle kvinder og mænd udvikler type 2-diabetes. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk