Yderst sjældent casestudie: Babyer indåndede muligvis kræftceller fra moderen under fødslen
Kræft smitte fødsel indånde

Japanske læger har måske opdaget en hidtil ukendt og meget sjælden måde, mødre kan smitte deres børn med kræft under fødslen. (Foto: Shutterstock)

Japanske læger har måske opdaget en hidtil ukendt og meget sjælden måde, mødre kan smitte deres børn med kræft under fødslen. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
14 januar 2021

Læger i Japan lader til at være stødt på en hidtil ukendt måde, hvorved nyfødte kan udvikle kræft ved at indånde kræftceller fra moderen under naturlig fødsel.

Det skriver ScienceAlert.

Opdagelsen bliver præsenteret i et casestudie, hvor to separate tilfælde er dokumenteret hos to drengebørn på henholdsvis 23 måneder og 6 år, som begge var diagnosticeret med pædiatrisk lungekræft.

De to unge patienter var blevet indlagt på hospitalet, efter de viste sig at have ildevarslende symptomer, som hos den 23 måneder gamle var hosteanfald, mens den 6-årige oplevede brystsmerter.

På hospitalet afslørede CT-skanninger, at begge drenge havde tumorer i deres lunger, som det heldigvis lykkedes lægerne at fjerne i sidste ende.

Lægerne kan ikke sige med sikkerhed, hvordan drengene fik kræft, men vurderer, at det sandsynligvis var gennem deres mødre, beskriver en af forskerne i casestudiet:

»Hvis moderen har livmoderhalskræft, kan spædbarnet blive udsat for tumorceller i fødselsvejsvæskerne og inhalere tumorcellerne ned i lungerne.«

I begge tilfælde havde drengenes mødre fået konstateret livmoderhalskræft. Hos den ene kvinde blev det opdaget under graviditeten, men ukorrekt vurderet til ikke at være farlig, mens det hos den anden først blev opdaget tre måneder efter fødslen.

Ingen af de to kvinder var vaccineret mod human papillomavirus (HPV), og lægerne fandt genetiske spor efter HPV-virus i begge drenges tumorer, hvilket antyder, at kræften stammede fra mødrene.

I andre tilfælde, hvor kræft overføres fra moderen, sker det gennem moderkagen og rammer sædvanligvis både hjernen, knoglerne leveren og lungerne, men i de to cases var smitten begrænset til lungerne, hvilket fik lægerne til at mistænke en ukendt form for kræftsmitte.

Heldigvis lader risikoen for denne form for overførsel til at være utroligt små, men lægerne understreger, at HPV-vacciner vil kunne forbygge det.

Derudover anbefaler lægerne bag studiet, at kvinder, som har haft livmoderhalskræft, føder ved kejsersnit.

Casestudiet blev offentliggjort i The New England Journal of Medicine.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.