WHO's forskerhold i Kina: »Ekstremt usandsynligt« at coronavirus er skabt i laboratorium
Corona Wuhan Smitteopsporing WHO Forvirring

Verdenssundhedsorganisationen WHO er fortsat i tvivl om coronavirussets oprindelse, og man arbejder fortsat med flere teorier, fortalte en ekspertgruppe på et pressemøde i Kina tirsdag. (Foto: Shutterstock).

Verdenssundhedsorganisationen WHO er fortsat i tvivl om coronavirussets oprindelse, og man arbejder fortsat med flere teorier, fortalte en ekspertgruppe på et pressemøde i Kina tirsdag. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
10 februar 2021

Der har været mange teorier om hvordan coronasmitten begyndte.

En af de mest sejlivede teorier har lydt på, at smitten begyndte med et udslip fra et laboratorium i Wuhan, men nu konkluderer Verdenssundhedsorganisationen WHO’s eksperter, at denne teori er »ekstremt usandsynlig.«

Det skriver mange medier - blandt andre TV 2 - efter WHO's udsendte forskerhold i Kina holdt pressemøde tirsdag 9. februar.

På pressemødet sagde lederen af ekspertgruppen Peter Ben Embarak, der WHO’s ekspert i fødevaresikkerhed og dyresygdomme, at de arbejder med flere teorier, som de ikke tør afvise.

En teori – som de kinesiske myndigheder selv er fortaler for – er, at smitten er kommet udefra via frosne fødevarer, som muligvis er kommet fra udlandet.

Embarak og resten af ekspertholdet fastslår dog, at den mest sandsynlige teori fortsat lyder, at virus er overført fra flagermus via andre dyr til mennesker.

WHO’s gruppe består af eksperter fra ti lande, deriblandt Thea Kølsen Fischer, der er forskningschef på Nordsjællands Hospital.

Først et år efter det første smittetilfælde blev rapporteret, har WHO’s eksperter fået adgang til Wuhan. Inden pressemødet i går havde de kinesiske myndigheder allerede præsenteret deres egen forklaring.

Ifølge TV 2 er WHO’s undersøgelse i Wuhan heller ikke en uafhængig afklaring, men derimod en »fælles undersøgelse« præsenteret af WHO sammen med de kinesiske myndigheder.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.