WHO skærper mistanken om, at 'styren' er kræftfremkaldende
25 maj 2018

Kemikaliet 'styren', der blandt andet findes i plastprodukter som vindmøllevinger og lystbåde, har i 40 år været mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Studier har tydet på, at folk, der har håndteret kemikaliet i forbindelse med deres arbejde, har øget risiko for at få visse former for kræft.

Nu opgraderer verdenssundhedsorganisationen WHO mistanken til, at styren ‘sandsynligvis’ er kræftfremkaldende, fremfor 'muligvis'.

Beslutningen er truffet på baggrund af en større undersøgelse af styren, som er udarbejdet af en uafhængig gruppe forskere udpeget af International Agency for Research on Cancer (IARC).

Sådan skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Man har før været opmærksom på styren i dansk sammenhæng, efter de amerikanske sundhedsmyndigheder i 2011 tilføjede kemikaliet til deres liste over stoffer, der sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Det fik dengang danske forskere til at opfordre til, at danske plastarbejdere blev undersøgt. 

En del af WHO's vurdering er baseret på dansk registerforskning, der svarer til kæmpestore undersøgelser af befolkningen over tid.

Registerforskningen bidrager ifølge pressemeddelelsen med en helt unik indsigt, som skyldes, vi i Danmark har systemet med CPR-numre, der er sjælden at se i andre dele af verden. Her er to af forskningens vigtigste resultater:

  • En del af den danske registerforskning, der netop er udgivet i tidsskriftet Epidemiology, viser, at risikoen for at udvikle den sjældne sygdom akut myeloid leukæmi er fordoblet hos personer, der er udsat for styren. Det bygger på en undersøgelse af 70.000 mennesker, der var udsat for styren under deres arbejde med at producere plastik. Heraf havde 25 tilfælde af akut myeloid leukæmi - her ville man ifølge forskerne statistisk set kun forvente 10. Statistiske sammenhænge, også kaldet korrelationer, er dog ikke ensbetydende med, at der er en årsagssammenhæng. Læs mere om forskellen mellem de to.

  • En anden del af forskningsresultaterne, som er udgivet i tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine viser, at risikoen for en bestemt type næsekræft er femdoblet hos personer, der er udsat for styren.

Når man læser om, at risikoen er 'fordoblet' eller 'femdoblet', er det vigtigt at huske på, hvilke tal det reelt dækker over. Selvom en fordobling kan lyde voldsomt, er det egentlige antal kræftsyge måske slet ikke særlig stort.

Lær nogle tommelfingerregler til, hvordan du med kan se på tal og statistikker, når du læser om forskningsnyheder, i Videnskab.dk’s manifest.

Resultaterne af WHO's undersøgelse bliver offentliggjort af IARC i form af en såkaldt ‘Monograph’, som er en uvildig forskningsrapport, der i dette tilfælde er skrevet af 23 forskere fra verden over.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.