WHO har fundet et nyt navn til abekopper
abekopper-nyt-navn-mpox

Det engelske navn for abekopper skal fremover være 'mpox' i stedet for 'monkeypox'. Det skriver verdenssundhedsorganisationen WHO. (Foto: Shutterstock)

Det engelske navn for abekopper skal fremover være 'mpox' i stedet for 'monkeypox'. Det skriver verdenssundhedsorganisationen WHO. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
29 november 2022

Verdenssundhedsorganisationen WHO har valgt at ændre navnet på den smitsomme sygdom abekopper.

Fremover vil det foretrukne navn for sygdommen være ‘mpox’, som er en forkortelse af det nuværende engelske navn, Monkeypox.

Det skriver WHO i en pressemeddelelse

Beslutningen er truffet i kølvandet på de mange racistiske kommentarer på internettet i forbindelse med det nye udbrud af sygdommen tidligere på året. 

Bag navneforandringen er der blandt andet medicinske og videnskabelige hensyn, skriver WHO.

Men navnet monkeypox bliver dog ikke udskiftet lige med det samme. I løbet af det næste år vil det stadig blive brugt side om side med det nye navn, mpox. Overgangsperioden er til for at undgå forvirring midt under det globale udbrud, som flere eksperter har advaret om. 

Spørgsmålet er så, hvad sygdommen nu skal hedde på andre sprog - herunder på dansk. Det er en diskussion som vil blive taget løbende ifølge WHO. Her vil processen være den samme som med den engelske navneforandring, hvor relevante regeringsautoriteter og videnskabelige miljøer vil blive taget med på råd. 

Abekopper fik sit oprindelige navn, da den i 1958 for første gang blev identificeret blandt aber af arten javamakak, der var importeret som forsøgsdyr til København. Sygdommen menes dog primært at forekomme naturligt hos gnavere og andre mindre pattedyr.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.