What?! Sorte hår bliver ved med at vokse ud af kvindes mund
kan man gro hår i munden kvinde med hår i munden

At have hår i munden har en bogstavelig betydning for en italiensk kvinde. Dette foto er dog af en model - du kan se kvindens tandsæt længere nede i artiklen. (Foto: Shutterstock)

At have hår i munden har en bogstavelig betydning for en italiensk kvinde. Dette foto er dog af en model - du kan se kvindens tandsæt længere nede i artiklen. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
03 februar 2020

En stakkels italiensk kvinde lider af en meget sjælden lidelse: I hendes mund gror lange, sorte, øjenvippeagtige hår ud mellem hendes tænder.

Det skriver gizmodo.

Det hårrejsende fænomen har Khrystyna Zhurakivska, der er klinisk tandforsker ved University of Foggia i Italien,  netop udgivet en videnskabelig artikel om.

Her argumenterer hun for, at hårene i munden kan skyldes den normale hormonforstyrrelse Poly Cystisk Ovarie Syndrom (PCOS), der ses hos mellem 5-10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder.

Syndromet medfører ofte cyster (godartede knuder) på æggestokkene og mandlig hårvækst, fordi PCOS får kvinderne til at producere mere testosteron.

Symptomer, den italienske kvinder ifølge Gizmodo også døjer med.

LÆS OGSÅ: Dansk mand bøvlede med dårlig lugtesans: Havde tand i næsen

Alligevel er fænomenet med hår i munden yderst sjældent og har kun været observeret en håndfuld gange tidligere i den medicinske litteratur. Faktisk har der hidtil kun været tale om et enkelt hår eller to, men hos den italienske kvinde bliver hårene ved med at vokse ud, selvom hun får dem fjernet, skriver Gizmodo.

kvinde med hår i munden kan man gro hår i munden

Her ses kvinden mund og de sorte hår, der gror mellem tænderne og i munden. Foto: Zhurakivska, et al (Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology)

Det er ikke helt utænkeligt, at hår kan gro i munden, fortæller Zhurakivska til Gizmodo.

Mundens væv udvikler sig i fosterstadiet fra de samme celler, der skaber vores ydre hud. På den måde er det muligt, at der kan forme sig strukturer, som minder om hårsække – også kaldet talgkirtler.

De ses som små, hvide pletter i munden.

Forskerne ved dog ikke, hvorfor talgkirtlerne i munden så sjældent producerer hår.

kan man gro hår i munden kvinde med hår i munden

Hårerne sidder i nogle tilfælde meget dybt mellem tænderne. Foto: Zhurakivska, et al (Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology)

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du talgknopper til livs

LÆS OGSÅ: Får man mere og kraftigere hår efter barbering?

LÆS OGSÅ: Fik en ægte 'boner': Røntgenbillede afslørede, at mandens penisskaft var ved at blive til knogle

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.