Vores tale til babyer er næsten ens på tværs af sprog

Forskere har fundet ud af, at den måde, vi snakker til babyer, nærmest er universel på tværs af sprog. (Foto: Yan Krukov / Pexels) 

Forskere har fundet ud af, at den måde, vi snakker til babyer, nærmest er universel på tværs af sprog. (Foto: Yan Krukov / Pexels) 

Kilde: 
11 oktober 2022

Du har med sikkerhed hørt det, og måske gør du det selv? Slår over i en slags babysprog, når du snakker til et spædbarn. Det er du i så fald slet ikke ene om. 

På tværs af mange forskellige sprog ser det ud til, at vi snakker til spædbørn på nærmest samme måde. 

Det skriver nyhedsmediet Phys.org

I flere årtier har forskere arbejdet på at forstå, hvorfor og hvordan voksne mennesker intuitivt snakker på en særlig måde til babyer, og hvad det kan betyde for de små.

Ny forskning fra Aarhus Universitet og University of York i England viser nu, at den måde, vi kommunikerer til babyer, er tæt på ens blandt 36 forskellige sprog.

Det har forskerne fundet ud af ved at se nærmere på tidligere undersøgelser, der har beskæftiget sig med den form for tale, der kaldes babysnak eller infant directed speech, forkortet IDS.

»Vi bruger en højere tone, mere melodiøse sætninger og en langsommere artikulationshastighed, når vi taler med spædbørn, sammenlignet med hvordan vi taler med voksne. Og det ser ud til at være det samme på tværs af de fleste sprog,« forklarer studiets ledende forsker, Christopher Cox, til Phys.org. 

Der er dog enkelte forskelle i det ellers universelle babysprog. Det gælder særligt trykket i vokallyde, som overdrives mere på nogle sprog end andre, viser studiets resultater. 

»Der er brug for mere forskning for at forstå, hvorfor det er sådan. Men et gæt kan være, at personer, der taler et sprog med mange vokaler, er mere tilbøjelige til at tydeliggøre netop det talesignal over for deres børn,« siger Christopher Cox, ph.d.-studerende ved både University of York og Aarhus Universitet.

For bedre at forstå voksnes instinktive brug af den form for tale, forskerne kalder infant directed speech, og hvordan det kan påvirke børns sprogudvikling, hævder studiets forskere, at der er brug for mere forskning på området.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.