Voldsomme drømme kan være et varsel om demens
Kilde: 
02 juni 2017

Forskere har fundet en skræmmende sammenhæng mellem dine drømme og risikoen for at blive ramt af en neurologisk lidelse senere i livet, skriver sciencealert.com.

Hvis du har voldelige drømme, hvor du slår, sparker, råber eller skriger i søvne, så lider du måske af diagnosen RBD, der på mundret engelsk kaldes 'Rapid eye movement sleep behavior disorder', men på dansk kan oversættes til søvnforstyrrende adfærd.

Et nyt studie viser, at patienter, der lider af den slags fysiske og voldelige søvnforstyrrende adfærd, har en markant risiko for at udvikle en neurologisk lidelse såsom parkinsons syge og demens. Studiet bakkes op af tidligere forskning foretaget på området.

Det nye studie er lavet af neuroforskeren John Peever fra University of Toronto i Canada. Han har undersøgt sammenhængen mellem RBD og neurologiske lidelser hos mus. 

Ved at undersøge hjernestammen, der i årtier er blevet forbundet med dannelsen af vores drømme, har John Peever kunnet kortlægge en gruppe af celler, der synes at være skyld i den søvnforstyrrende adfærd.  

Efter kortlæggelsen af cellerne så John Peever og hans forskningshold på, hvordan denne gruppe af celler opførte sig i hjernen på en RBD-patient. Her fandt de, at cellegruppen hos RBD-patienterne var skadet, og det kan være lige der, at sammenhængen med de neurologiske lidelser findes. 

Cellerne viste sig nemlig at være de første, der havde taget skade hos RBD-patienterne, inden skaderne i hjernen spredte sig til andre områder, hvilket for eksempel kunne forårsage parkinsons syge, fortæller John Peever til Live Science.

»RBD er faktisk den bedste metode, som man kender, til at forudse begyndelsen på parkinsons syge,« fortæller John Peever til Live Science.

John Peevers studie er endnu ikke peer-reviewed, og selv understreger han, at der skal mere forskning til på området for at konkludere noget med 100 procents sikkerhed, men hans opdagelser bakkes op af megen tidligere forskning på området. 

Et studie fra 2013 viste, at ud af 44 RBD-patienter udviklede 80 procent af dem en neurologisk lidelse inden for 10 år. Et andet studie fra samme år viste, at omkring 80 procent af en patientgruppe på 26 RBD-patienter blev ramt af en hjernelidelse. 

»Konsensus blandt RBD-forskere er, at det ikke er et spørgsmål om hvis, men et spørgsmål om hvornår (at RBD-patienter bliver ramt af en neurologisk lidelse, red.),« fortalte søvnekspert og professor i psykiatri Carlos Schenck fra Minnesota Regional Sleep Disorders Centre i en artikel til Wired i 2014. 

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.