Vitaminpiller hindrer tidlige fødsler
En ny dansk undersøgelse har for første gang vist, at en daglig vitaminpille sænker risikoen for at føde for tidligt.

Kvinder, som spiser vitaminpiller i fire uger før undfangelsen og de første otte uger af graviditeten, har mindre risiko for at føde inden 37. uge. (Foto: Colourbox)

Det er sandsynligvis en god idé at spise vitaminpiller, hvis du er gravid. Det kan nemlig mindske risikoen for at føde for tidligt med 16 procent.

Sådan lyder konklusionen fra et hold af amerikanske og danske forskere i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Clinical Nutrition, skriver Ing.dk.

Resultatet er enestående

Resultatet stammer fra en stor, ny undersøgelse, ’Bedre sundhed for mor og barn’, og virkningen gælder for kvinder, der umiddelbart før og i de første 12 uger af graviditeten spiser almindelige multivitaminpiller.

»Det er et enestående resultat, som ikke er observeret i andre studier, men der findes heller ikke andre studier, der er så store som dette,« fortæller overlæge Sjurdur Frodi Olsen, Statens Seruminstitut, en af forfatterne bag den videnskabelige artikel, til Ing.dk.

Virkningen varierer, hvis man er overvægtig

Undersøgelsen bygger på svar fra knap 36.000 vordende danske mødre. Den sammenlignede kvinder, der tog vitaminpiller fire-seks gange i 12 uger, med kvinder, der ikke tog vitaminpiller.

Resultatet viste dog, at kun normalvægtige kvinder mindskede risikoen for at føde tidligere, mens overvægtige kvinder med et BMI (body mass index) over 25 ikke fik gunstige effekter.

Til gengæld mindskede både normalvægtige og overvægtige  risikoen for at føde et barn, der var lille i forhold til graviditetens længde, med 20 procent ved at spise vitaminpiller.

Forskerne vil ikke officilet anbefale kosttilskud endnu

Forskerne er forsigtige og vil ikke anbefale myndighederne at bede kvinder, der forsøger at blive gravide eller lige er blevet det, om at spise vitaminpiller.

»Man skal være ekstremt forsigtig med at bede folk om at ændre livsstil på baggrund af enkelte forskningsresultater. Vores resultater skal afprøves og bekræftes af andre først,« advarer Sjudur Olsen.

Forskeren tilføjer, at den mængde vitaminer og mineraler, som vitaminpiller indeholder, er ’totalt uskadelige’, og at han derfor kan støtte en anbefaling om at spise dem for en sikkerheds skyld.

Spis vitaminpiller for en sikkerheds skyld

»For der er nok nogle gode effekter af vitaminpillerne. Det har vi en antydning af i den nye artikel,« forklarer Sjudur Olsen til Ing.dk.

Næste skridt bliver at undersøge, præcis hvilke vitaminer eller mineraler der har mest gavnlig indflydelse på gravide og deres fostre.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud