Vitamin-undersøgelse vækker røre i Danmark
Kræftens Bekæmpelse vil have læger til at føre skarp kontrol med vitaminer, efter Videnskab.dk kunne berette, at kosttilskud med A- og E-vitamin er skadelige for mennesker. DTU skal undersøge området.

Du bør holde lidt igen med din glæde ved kosttilskud med A-vitamin, E-vitamin og beta-caroten. Flere danske forskere beder nu myndighederne begrænse brugen af de potentielt dødbringende antioxidanter. (Foto: Colourbox)

Du bør holde lidt igen med din glæde ved kosttilskud med A-vitamin, E-vitamin og beta-caroten. Flere danske forskere beder nu myndighederne begrænse brugen af de potentielt dødbringende antioxidanter. (Foto: Colourbox)

Det vakte opsigt, da Videnskab.dk for nylig berettede om ny dansk forskning, der konkluderer, at kosttilskud med A- og E-vitamin samt beta-caroten øger risikoen for dødsfald.

Undersøgelsen får nu Kræftens Bekæmpelse til at anbefale, at produkter med meget høje doser af antioxidanterne, som i dag frit kan købes hos f.eks. Matas eller på apoteket, enten forbydes helt, skal revurderes eller i det mindste kræver særlig anbefaling fra en læge – og måske recept – før de kan købes.

A-vitamin og E-vitamin »uden gavnlige effekter«

»Der er overhovedet INGEN gavnlige effekter af at tage de her antioxidanter. Er der overhovedet brug for at have godkendte præparater med for eksempel e-vitamin, hvor der er en øget dødelighed,« bemærker forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland, ifølge dr.dk

Forskningen fra bl.a. Rigshospitalet har set på samtlige undersøgelser af vitaminpiller og kosttilskud med de tre typer antioxidanter A- og E-vitamin samt beta-caroten. Forskerne konkluderer, at de øger dødeligheden med fire procent.
Anne Tjønneland spæder ifølge dr.dk til med, at hun endnu ikke har set et eneste studie fra vestlige lande, hvor produkterne har vist sig at forebygge kræftsygdomme.

Myndighederne afventer melding fra DTU

Forbrugerrådet mener også, at myndighederne nu må se nærmere på kosttilskudsmarkedet.

»Mange tager de her antioxidanter, fordi de tror, det er sundt, så myndighederne bør se på, om der er fare for, at folk tager for meget og om der er behov for en revurdering af de her produkter,« siger fødevarepolitisk medarbejder, Camilla Udsen, til dr.dk.

Fødevarestyrelsen har nu bedt Danmarks Tekniske Universitet (DTU) se nærmere på undersøgelserne. Styrelsen vil have en tilbagemelding fra DTU, før den forholder sig til dem.

Læs meget mere om forskernes undersøgelse i artiklen Vitaminpiller kan slå dig ihjel.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk