Virtual Reality snyder hjernen og lindrer fantomsmerter
02 juni 2017

Otte ud af ti har fantomsmerter efter at have fået bortamputeret en legemsdel. Det vil sige, at de oplever at have ondt i den kropsdel, der ikke er der længere.

Man ved endnu ikke, præcist hvorfor smerterne opstår, men ved Aalborg Universitet har man netop lavet forsøg med en ny metode, der kan lindre smerterne.

Det handler om at snyde hjernen.

Man har tidligere vist, at fantomsmerter kunne lindres ved hjælp af spejle. Hos en patient, der har fået amputeret en hånd, har man sat et spejl vinkelret foran brystet, så det har set ud, som om begge sider af kroppen var ens og i bevægelse. Hjernen tolker spejlingen som, at der bliver sendt signal til den amputerede hånd.

Den nye metode anvender teknologi fra Virtual Reality, der gør det nemmere end med spejlmetoden at bevare illusionen.

Forsøgspersonen, iført Virtual Reality-brille og en særlig handske, kan bevæge sig rundt og gribe ud efter ting med sin virtuelle hånd. Det foregår i en slags spil, hvor vedkommende blandt andet skal bøje en stang med begge hænder eller trykke på en serie af knapper.

Små elektroder på den stump, der er tilbage efter amputationen, sender små, elektriske impulser til stumpen, og derved forsøger man at genskabe følelsen af berøring i den amputerede hånd.

I videoen kan du se, hvordan forskerne arbejder med metoden - og få den forklaret. (Video: Aalborg Universitet)

»Selv om en person, der har fået amputeret en hånd ikke længere kan se hånden, kan han eller hun i mange tilfælde stadig føle den. Det er den konflikt mellem sanserne, som hjernen måske fortolker som smerte. Med den ny metode forsøger vi at fjerne sansekonflikten ved at skabe en syntetisk visuel og taktil feedback og dermed undertrykke smerten,« siger en af forskerne bag, Bo Geng, Postdoc ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse fra universitetet.

Ved en efterprøvning af metoden oplevede to ud af tre, at deres fantomsmerter blev lindret. Den tredje oplevede at smerteanfaldene ikke kom nær så ofte.

På nuværende tidspunkt er det kun arm- og håndamputerede, der kan få glæde af metoden, men studerende ved universitetet er i gang med at udvikle en metode, der også kan bruges til benamputerede.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.