Naturoplevelse med Virtual Reality kan hjælpe mod tandlægeskræk
Kilde: 
15 juni 2017

De fleste ved nok godt, hvad de ville vælge, hvis valget stod mellem en tur til tandlægen eller en tur på stranden.

Havets brusen og mågeskrig er for de fleste mere afslappende end det larmende, hylende tandlægebor.

Men nu kan du faktisk tage en tur på stranden i stedet for til tandlægen. Altså virtuelt. Forskere fra University of Plymouth har i et nyt studie givet tandlægepatienter muligheden for at iføre sig virtual reality-briller, mens de fik fikset tænderne.

Patienter fik med virtual reality simulereret en gåtur på stranden, hvor de kunne gå hen, hvor de ville, alt imens de lå i tandlægestolen.

Det gjorde, at patienterne oplevede færre smerter og mindreangst under tandlægebesøget, skriver bbc.com.

»Vores idé var, at hvis vi kunne bringe naturen ind i stressfyldte situationer, som eksempelvis et tandlægebesøg, så kunne det have de samme fordele, som når folk var ude i naturen,« fortæller Sabine Pahl, der er lektor i psykologi ved University of Plymouth og medforfatter på det nye studie, ifølge bbc.com.

I studiet, som netop er blevet publiceret i tidsskriftet Environment and Behaviour journal, blev patienterne med tandlægeskræk  opdelt i tre grupper:
  1. Én gruppe, som ikke havde virtual reality-briller på
  2. En gruppe, som fik simuleret en gåtur i byen
  3. En gruppe, som fik simuleret en gåtur på stranden

'Turen' på stranden gjorde, at patienterne havde lavere niveauer af angst og nedsatte deres puls og blodtryk. De oplevede også mindre smerte.

Derimod var der ikke den store forskel på gruppen uden briller og dem, der gik en tur i byen. Det var altså ikke nok bare at blive distraheret fra tandlægebesøget - patienterne skulle også tro, at de var ude i naturen.

»Alt, hvad der kan hjælpe dig med at glemme smerte, er godt, fordi hvis du ikke husker noget som smertefuldt, så er du mere tilbøjelig til at vende tilbage. Og regelmæssige tandlægebesøg fører til mindre behandling,« fortæller Sabine Pahl ifølge bbc.com.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.