Vinterdepression starter måske i øjnene
Øjnene spiller en kæmpe rolle i udviklingen af vinterdepression. Nyt dansk studie viser, at meget svagsynede har markant større risiko for at udvikle vinterdepression, sammenlignet med både blinde og almindeligt seende.

Næsten dobbelt så mange blinde har vinterdepression sammenlignet med almindeligt seende. Hos svagsynede er vinterdepression næsten tre gange mere udbredt. (Foto: Shutterstock)

Næsten dobbelt så mange blinde har vinterdepression sammenlignet med almindeligt seende. Hos svagsynede er vinterdepression næsten tre gange mere udbredt. (Foto: Shutterstock)

Luften er blevet koldere, dagene kortere og mørkere, og sæsonen for vinterdepression er dermed skudt igang.

Er man meget svagsynet, er risikoen for at få vinterdepression imidlertid næsten tre gange så stor som hos almindeligt seende. Det viser et nyt dansk studie, hvis resultater netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Psychiatry.

»Det her studium bidrager med relevant og ny viden om hyppigheden af vinterdepression hos blinde og svagsynede. Studiet giver anledning til at undersøge, om årsagen til en meget kompliceret lidelse som vinterdepression faktisk findes i øjets nethinde og ikke i hjernen,« siger øjenlæge og ph.d.-studerende på Københavns Universitet, Shakoor Ba-Ali. Han har ikke været med til at lave det nye studie.

Værre at være svagsynet end helt blind

Det mest opsigtsvækkende resultatet i det nye studie er altså, at svagsynede, som stadig kan opfatte lysforskelle, var de mest vinterdeprimerede af alle.

17,3 procent af de svagsynede var vinterdeprimerede mod 13,2 procent af de helt blinde og 7,6 procent af de almindeligt seende.

Og det overrasker både forskerne, som har lavet studiet, og øjenlæge Shakoor Ba-Ali. 

Fakta

Vinterdepression er en relativt ny psykiatrisk diagnose, som først blev beskrevet i 1984. Derfor er der ikke lavet så meget forskning i lidelsen endnu.

Vinterdepression optræder i de kolde og mørke måneder typisk fra oktober til marts og er dermed årstidsbestemt.

Har man vinterdepression, sover man mere typisk op til 12 timer i døgnet.

Øget appetit, ofte efter 'hurtige' kulhydrater, er også et symptom på vinterdepression. Man tager typisk nogle kilo på, som forsvinder igen til foråret. De fleste er i stand til at gå på arbejde, men slæber sig igennem dagene, som er præget af en følelse af tunghed og tristhed især over ens egen uformåen.

Lysterapi, hvor man sidder i kraftigt lys 30 minutter om dagen, lindrer vinterdepression lige så godt som antidepressiv medicin, viser tidligere forskning.

»Da nedsat lys har en markant betydning for udvikling af vinterdepression, var vores hypotese, at de blinde som gruppe havde mere vinterdepression end befolkningen generelt. Men vi havde ikke ventet, at de mennesker, der stadig har bevaret lyssans, faktisk er allermest vinterdeprimerede,« siger lektor på Københavns Universitet og klinikchef på Psykiatrisk Center København, Ida Hageman, som har bidraget til det nye studium.

Svagsynede er mere afhængige af lys

Hvad er så forklaringen på det? Hvorfor er svagsynede de mest vinterdeprimerede?

Forskerne ved det faktisk ikke, men de har forskellige bud, som peger hen imod, at vinterdepression måske starter i øjnene.

»En mulig forklaring kunne være, at der sker en opregulering af nogle særlige fotoreceptorer (celler i nethinden, som opfanger lysforskelle red.) hos de svagsynede. Disse fotoreceptorer er meget vigtige for synkronisering af vores indre biologiske ur for lys og døgnrytme,« forklarer Shakoor Ba-Ali.

Han fortæller desuden, at tidligere forskningsresultater fra Øjenklinikken Glostrup tyder på, at nogle svagsynede har en større respons fra disse fotoreceptorer sammenlignet med normaltseende.

De er altså mere følsomme over for ændringer i lyset, selvom de næsten ikke kan se.

Blinde kan have ubevidst lysopfattelse

Vinterdepression optræder i de kolde og mørke måneder fra oktober til marts.
(Foto: Shutterstock)

En mulig forklaring på, at helt blinde var mindre vinterdeprimerede end svagsynede, er ifølge forskerne, at mennesker uden den mindste fornemmelse af lysforskelle alligevel godt kan få noget lys ind i hjernen.

Ida Hageman fortæller, at man de seneste år har fundet ud af, at der findes celler i nethinden, som ikke har noget at gøre med bevidst opfattelse af lys, men som kan opfange lys alligevel.

Selvom man er helt blind, og ingen bevidst lysopfattelse har, kan disse celler godt fungere og sende lyssignaler videre til hjernen.

Helt blind og endnu mere helt blind

På den måde findes der faktisk to typer af helt blinde, forklarer psykiater på Psykiatrisk Center København, Helle Østergaard Madsen.

Hun er førsteforfatter på den videnskabelige artikel i British Journal of Psychiatry. Hun lavede det store studie af blinde, svagsynede og vinterdepression under sin uddannelse til læge.

»Den ene gruppe har lysreceptorer, som stadig fungerer, mens den anden gruppe, som for eksempel har fået fjernet øjnene, intet lys får ind,« siger hun.

Fakta

Klassisk depression er præget af konstant tristhed, selvbebrejdelser, manglende lyst til de ting, man plejer at gøre, manglende appetit, kognitive forstyrrelser, afbrudt søvn og sommetider også selvmordstanker.

Depressionen kommer uafhængigt af årstid, og gør den syge ude af stand til at fungere.

Hun uddyber, at nogle helt blinde har en forstyrret døgnrytme, hvor de sover sporadisk i løbet af døgnet og ikke kan opnå en god nattesøvn, mens en anden gruppe fastholder døgnrytmen, selvom de intet lys kan se.

»Den ubevidste lysoptagelse er måske intakt hos den sidste gruppe,« siger hun.

Samtidig kan man forestille sig, at de særlige lysreceptorer, som sender ubevidst besked til hjernen om lysforskelle, kan være delvist ødelagt hos nogle svagsynede. Så selvom de opfatter lysforskelle, får hjernen ikke nok lys ind til at opretholde et stabilt humør.

Lysterapi kan måske bruges til blinde

Ud over at give ny viden om mekanismerne bag vinterdepression, kan den nye forskning måske også være med til at give vinterdeprimerede blinde en bedre behandling.

»Den gode nyhed er, at det stadig giver mening at tilbyde lysterapi, også til mennesker som er helt blinde,« siger Ida Hageman.

Hvis de celler i nethinden, som opfanger lys, uden at den blinde er bevidst om det, er intakte eller i hvert fald stadig har en smule funktion, så kan lysterapien hjælpe mod vinterdepressionen.

Blinde og meget svagsynede er muligvis endnu mere afhængige af lyset til regulering at både humør og døgnrytme sammenlignet med almindeligt seende.
(Foto: Shutterstock)

Så længe man har øjne, giver det altså mening at tilbyde lysterapi mod vinterdepression.

Spørgeskema skrevet med punktskrift

I det nye studie har forskerne i samarbejde med Dansk Blindesamfund sendt spørgeskemaer ud til blinde og meget svagsynede medlemmer.

»Det er på mange måder et unikt studium, da det er sjældent, at der laves så store undersøgelser på mennesker med nedsat syn eller blindhed. Vi har haft et virkeligt godt samarbejde med Dansk Blindesamfund, og kun derfor har vi kunne lave studiet,« siger Ida Hageman.

Spørgeskemaerne blev med hjælp fra Dansk Blindesamfund udformet i meget stor skrift, punktskrift eller som lydfil. Blinde, som ikke svarede skriftligt på spørgeskemaet, blev ringet op og fik tilbud om interview over telefonen.

Forskerne fik svar fra i alt 1.647 blinde og svagsynede. Derudover blev samme skema med almindelig skrift besvaret af 2.275 danskere uden synsproblemer.

Spørgeskemaet er et internationalt anerkendt skema kaldet Seasonal Pattern Assessment Questionnaire, som giver indblik i graden af humørsvingninger hen over året, og på den måde kan screene for, om en person har vinterdepression.

De blinde og svagsynede skulle desuden svare på, om de var i stand til at opfatte lys eller ej.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.