Vinterbadning er måske ikke så sundt, som du tror
vinterbader går i vand

Det er sundt for krop og sjæl at hoppe en tur i det iskolde vand, men et nyt studie konkluderer, at vi altså endnu ikke er helt så sikre i forhold til kroppen. (Foto: Shutterstock)

Det er sundt for krop og sjæl at hoppe en tur i det iskolde vand, men et nyt studie konkluderer, at vi altså endnu ikke er helt så sikre i forhold til kroppen. (Foto: Shutterstock)

29 september 2022

Det har længe været diskuteret og undersøgt, hvor sundt det egentlig er at vinterbade. En gruppe forskere fra blandt andet UiT Norges Arktiske Universitet har for nylig publiceret et studie, der viser, at vi stadig ikke er helt sikre.

Studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet International Journal of Circumpolar Health, konkluderer nemlig, at det ikke er muligt at finde en årsagsforklaring mellem vinterbadning og sundhed.

En enkelt af de mulige sundhedsmæssige fordele ved at bade underbygger studiet dog som plausibel. Det drejer sig om, at vinterbadning kan være med til at nedbringe kropsfedt hos mænd og reducere risikoen for sygdomme såsom diabetes.

Det skriver Scottish Daily Express.

Studiet er baseret på en bedømmelse af 104 andre studier, der undersøger de sundhedsmæssige fordele ved at vinterbade.

Forskerne understreger, at mange af studierne viser, at koldt vand på kroppen har mange forskellige fysiologiske og biokemiske effekter. 

Det er bare stadig svært at svare på, om det rent faktisk er sundt.

De mener, at der kan være mange andre faktorer, der forklarer den forbedrede sundhed, såsom en aktiv livsstil, bedre stresshåndtering, sociale interaktioner og en mere positiv tankegang. 

Når det kom til undersøgelsen af, hvordan vinterbadning påvirker ens kropsfedt, var det dog muligt at finde belæg for, at det er sundt at vinterbade. 

Videnskab.dk har tidligere skrevet om et af de studier, der viser, at vinterbadning er godt i forhold til det, der bliver betegnet som det brune fedt i kroppen. Den artikel kan du læse her.

Samtidig pointerer forskerne også, at flere af studierne indikerer, at kulde får produktionen af en type protein, der hedder adiponektin, til at stige. Det er et protein, som er vigtig i forhold til at reducere risikoen for diabetes.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.