Utroligt studie afslører: Mennesker kan godt fungere med en halv hjerne
hjerne_epilepsi_operation_

MRI-skanningsfoto af patient, hvor den ene hjernehalvdel er blevet opereret væk som følge af svær epilepsi. (Foto: Caltech Brain Imaging Center)

MRI-skanningsfoto af patient, hvor den ene hjernehalvdel er blevet opereret væk som følge af svær epilepsi. (Foto: Caltech Brain Imaging Center)

21 november 2019

For patienter med alvorlige hjernetumorer eller svær epilepsi kan det være en sidste løsning at få fjernet hele den ene side af hjernen. 

Det tager omkring otte timer at foretage en sådan operation, og det er ikke uden risici.

Men nyt studie viser, at den tilbageværende hjernehalvdel er exceptionelt god til at komme sig - faktisk så god, at patienterne kan opføre sig noget nær 'normalt'. Det skriver The New York Times

Ofte udfører man operationen på børn, da forskere indtil videre mener, at man her opnår bedst effekt. Og mange af børnene kan efterfølgende gå, tale, læse og udføre dagligdags opgaver. 

LÆS OGSÅ: Museforsøg: Hjernens små 'eksplosioner' kan stoppes, og det åbner for ny behandling mod epilepsi

Dorit Kliemann, neurolog ved California Institute of Technology, er førsteforfatter til studiet, og hun forklarer til The New York Times, at den tilbageværende hjernehalvdel er så god til at komme sig, fordi den styrker de forbindelser, som er tilbage. 

Så forbindelserne simpelthen 'samler op' og fortsætter arbejdet, som den manglende og tidligere syge hjernehalvdel før havde udført. 

Da forskerne første gang mødte patienterne, var det ikke umiddelbart til at mærke, at de manglede den ene side af hjernen. Men da patienterne blev undersøgt i en MR-skanner, kunne man se det sort på hvidt. 

MR-skanning af voksen patient, som fik fjernet den ene hjernehalvdel, da vedkommende var barn som følge af svær epilepsi. (Video: Caltech Brain Imaging Center)

»Vi kiggede på skanningsbillederne og tænkte, at disse hjerner ikke burde kunne fungere. Hvis du tager andre systemer, hvor flere dele er afhængige af hinanden, som for eksempel et hjerte, og deler det i to, så vil det jo ikke fungere,« uddyber Ralph Adolphs, som er medforfatter til studiet. 

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports. 

LÆS OGSÅ: Danske forskere finder afgørende nyt om »verdens mest smertefulde lidelse«

LÆS OGSÅ: Migræne koblet til højere risiko for slagtilfælde ved operationer

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.