Vild opdagelse: Kvinde levede 99 år med organerne liggende omvendt i kroppen

Rose Marie Bentley nåede at blive 99 år, før hun døde af naturlige årsager. (Foto: Bentley-familien / Oregon Health & Science University)
 

Rose Marie Bentley nåede at blive 99 år, før hun døde af naturlige årsager. (Foto: Bentley-familien / Oregon Health & Science University)
 

10 april 2019

Hun havde - bogstavligt talt - hjertet på det rette sted, men det var også det.

Ingen organer syntes nemlig at være på deres rette plads, da et hold lægestuderende dissekerede 99-årige Rose Marie Bentleys korpus, som hun havde doneret til videnskaben. 

Hendes lever sad for eksempel i hendes venstre side i stedet for den højre. Og på samme måde sad hendes mavesæk i højre side, selvom den skulle have siddet til venstre, ligesom en række af andre organer lå uregelmæssigt placeret i kroppen på den 99-årige dame. 

Lægerne var først forundrede over synet, men fik hurtig klarlagt årsagen: 

Rose Marie Bentley led af sygdommen 'Situs Inversus'. En tilstand, hvor der stort set samtlige indvolde ligger forkert. Sygdommen er ikke særlig udbredt, og rammer i omkring 1 ud af 10.00-22.000 fødsler. 

For de fleste har tilstanden som 'spejlvendt' ingen betydning ifølge Ugeskrift for Læger, men ved akut sygdom kan tilstanden give anledning til fejldiagnosticering.

Organer_Sjælden sygdom_Spejlvendt

Således ser kroppen ud invendig, hvis en person lider af sygdommen Situs Inversus, hvor organerne ligger spejlvendt i kroppen. Foto: Lynn Kitagawa for OHSU

Det skriver Oregon Health & Science University i en pressemeddelse. 

»Jeg vidste, der var noget galt, men det tog os lidt tid at finde ud af, hvad det helt præcist var, og hvordan hun var sat sammen,« fortæller Cam Walker, som er ph.d.-studerende på Oregon Health & Science University i pressemeddelelsen. 

LÆS OGSÅ: 3D-printede organer giver indsigt i kompliceret anatomi

Ikke nok med, at flere af 99-årige Rose Marie Bentleys organer lå uregelmæssigt placeret i kroppen - havde hun også mellemgulvsbrok (hiatal hernia), der kan føre til en svækkelse af lukkemusklen mellem spiserøret og mavesækken. Hun led ligeledes af forskellige problemer med blodårerne. 

Men Rose Marie Bentley slog alle odds. Hun døde nemlig af naturlige årsager, hvilket ifølge Oregon Health & Science University er højst udsædvanligt, når man lider af 'Situs Inversus'. 

Ifølge Cam Walker er det kun 1 ud af 50 millioner mennesker, som er født med Rose Marie Bentley sygdom, der lever, til de er voksne. I pressemeddelelsen fremgår det, at hun levede uden kroniske smerter, men fik tre organer fjernet, mens hun levede. 

Rose Marie Bentley menes at være den person, der har levet længst med sygdommen 'Situs Inversus', og for de lægestuderende, der fik lov at undersøge hende, var det noget af en lærerig oplevelse. 

Resultaterne blev præsenteret på en videnskabelig konference tidligere på ugen i Orlando, og det er muligt at finde et abstrakt i The FASEB Journal.

LÆS OGSÅ: Vild video! Sådan flytter kvindens organer sig under graviditeten

LÆS OGSÅ: Vil vi en dag se organer bygget i en petriskål?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.