Videnskabens sommer-guide: Dette skal du vide om solbadning, hudkræft og D-vitaminer
Hvorfor bør du smøre dig ind i solcreme? Vi har samlet seks artikler, der gør dig klogere på effekten af Solens stråler.
Sol hudkræft sommer varme solcreme

Sommer og godt vejr kan få de fleste mennesker ud af døren for at nyde Solens stråler. Vi har samlet en bunke af Videnskab.dk's bedste artikler om solbadning og hudkræft. (Foto: Ole Schwander)

Sommer og godt vejr kan få de fleste mennesker ud af døren for at nyde Solens stråler. Vi har samlet en bunke af Videnskab.dk's bedste artikler om solbadning og hudkræft. (Foto: Ole Schwander)

Lider du i sommervarmen, og bander du over de høje temperaturer?

Eller synes du, det er fantastisk, at man kan få luftet sommerkjolen og drikke drinks i den bagende sol?

Hvis du kan svare ja til det sidste, har du sikkert søgt ud på strande og i parker for at mærke solen på egen krop, men hvorfor vil mange danskere egentlig gerne være solbrune? Og blev man oftere ramt af hudkræft i gamle dage?

Vi har samlet en bunke af de bedste artikler på Videnskab.dk, der gør dig klogere på effekterne af Solens stråler. Når du klikker på overskrifterne – eller de fremhævede ord - kan du læse den fulde artikel.

3 myter om solbadning

Giver solcreme 100 procents beskyttelse? Kan selvbruner være et alternativ til solcremen? Og kan en tur i solariet forberede kroppen på at stå imod kraftig sol?

Ved at følge linket kan du se en video fra Tjek, der er Videnskab.dk’s ungeunivers på YouTube, hvori du får svar på de tre ovenstående spørgsmål, når de tre deltagere Sarah, Shamim og Bertram kæmper om sejren i Mytedysten.

Alternativt kan du få afklaret sandheden om myterne i artiklen.

Jagten efter solen

Tilbage i 1800-tallets Danmark var det forbundet med lav social status at være solbrændt. Borgerskabet anså dengang en solbrun krop som tegn på, at personen var nødsaget til at arbejde udenfor på markerne.

Ifølge Peter C. Kjærgaard, der er direktør på Statens Naturhistoriske Museum og forsker i evolution og social status, er opfattelsen af solbrun hud en helt anden i dag.

Solbrun hud er nu blevet et tegn på sundhed og en højere status i samfundet. Men kun hvis den er naturlig, for det at gå for meget i solariet er et tegn på uvidenhed, da det er usundt for kroppen, forklarer han.

Sol hudkræft sommer varme solcreme

Tilbage i 1800-tallets Danmark var det forbundet med lav social status at være solbrændt. Meget har ændret sig siden da. (Foto: Shutterstock).

Videnskaben har i mange år vidst, at Solens kraftfulde stråler kan være skadelige for menneskets hud, men hvad gjorde man, inden denne viden kom frem? Det giver denne artikel om tiden før solcreme svaret på.

I 1938 kom den første effektive solcreme på markedet. Den blev brugt af amerikanske soldater i 40’erne, men det var først i 1970’erne og 80’erne, at det blev almindeligt for danskerne at smøre sig ind.

Fik man oftere hudkræft i gamle dage?

Når solen kommer frem, får vi mange spørgsmål fra jer læsere, der er interesserede i at høre om sol og hudkræft. For et par år siden besvarede professor og overlæge Hans Christian Olsen Wulf fra hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, hvor han forsker i hudkræft, en bunke af spørgsmål.

Blandt andet spurgte læseren Vagn Rydeng, der var en ung knægt i 1960’erne, om mange mænd dengang oftere fik hudkræft, i og med at de var ude i solen så meget.

I artiklen fortæller Hans Christian Olsen Wulf om udviklingen af hudkræft i Danmark i de seneste årtier.

Desuden besvarer professoren også spørgsmålet om, hvorvidt albinoer og afrikanere får hudkræft, samtidig med at han afslører, hvilken del af kroppen der rammes mest af hudkræft.

Ikke én, men to gange!

I et studie fra 2018 undersøgte en række forskere 31 danskeres brug af solcreme, og selvom det var et lille studie, bakkede en anden forsker op om konklusionen:

Hvis du gerne vil undgå at blive solskoldet, bør du smøre dig ind i solcreme to gange.

I forsøget blev deltagerne én efter én ledt ind i et mørkt lokale. Her blev de fotograferet, hvor forskerne efter en billedbehandling kunne se, at deltagerne havde glemt at smøre solcreme på 20 procent af kroppen.

Da testpersonerne efterfølgende blev bedt om at smøre sig ind igen, var det kun ni procent af kroppen, som ikke var dækket af solcreme.

Kan solcreme være skadeligt?

Kan der være negative konsekvenser ved at smøre kroppen ind i solcreme? Blokerer man eksempelvis for D-vitamin, som solstrålerne hjælper kroppen med at danne, hvis man smører solcreme på?

I artiklen kan du se et afsnit af Skønhedslaboratoriet, der er en serie på Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek, hvor værten Cecilia Demant giver dig svarene.

Hvis du over sommeren har stillet dig selv spørgsmål om Solen og dens stråler, er du mere end velkommen til at sende en mail med din undren til Spørg Videnskaben på mailadressen sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker