Videnskaben bekræfter: Ammehjerne findes!
Kilde: 
19 januar 2018

Ammehjerne, mumnesia og pregnancy brain. Kært barn har mange navne.

Hvis du eller din kæreste hører til de nybagte mødre, der ikke kan huske fra næse til mund, har du nu videnskabens ord for, at det ikke er noget, du bilder dig ind.

Glemsomhed er nemlig én af de kognitive problemer, som graviditet ifølge et stort, nyt studie fra Deakin University i Australien har en målbar indvirkning på. Det skriver Sciencealtert.com.

Symptomerne på ammehjerne tæller blandt andet følelsen af at tabe tråden og glemme, hvor man har stillet sine ting.

Det nye studie er et meta-studie, dvs. at forskerne har sammenlignet 20 forskellige undersøgelser og inkluderet i alt 1.230 kvinder: 709 gravide og en kontrolgruppe på 521 ikke-gravide.

Den overordnede konklusion var, at den kognitive ydeevne var væsentligt dårligere hos de gravide kvinder end hos kvinderne fra kontrolgruppen.

Studiet viste også, at både generel kognitiv ydeevne og hukommelse var markant dårligere under graviditetens tredje trimester, sammenlignet med kontrolgruppen, men ikke under de første to trimestre. (Et trimester er tre måneder.)

Resultatet stemmer overens med tidligere forskning, der for nylig er blevet publiceret i Nature, og som viser, at mængden af grå substans i hjernen falder under graviditeten.

»Det lader til, grunden til, at gravide kvinder har mindre grå substans, er, at de skal bruge de områder til vigtigere områder associeret med børneopdragelse« siger Associate Professor Linda Byrne fra Deakon University til abc.net.au.

Det nye meta-studie er publiceret i det australske tidsskrift The Medical Journal of Australia.

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.