Videnskab.dk går i krig mod 'neuro-sludder' med en ny sæson af populær hjernepodcast
Videnskab.dk's hjernepodcast, 'Brainstorm', er tilbage med en ny sæson, der dykker ned i hjernens finurlige afkroge, leverer en kritisk dækning af hjerneforskningen og vil gøre op med 'neuro-sludder'.
Videnskab.dk podcast hjernen Brainstorm

Redaktionen på Brainstorm er klar til at gå i kødet på hjernen i 2. sæson af Brainstorm. Fra venstre: vært og podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch, Anette Lilleøre, produktion, og Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist og medvært. (Foto: Videnskab.dk)

Redaktionen på Brainstorm er klar til at gå i kødet på hjernen i 2. sæson af Brainstorm. Fra venstre: vært og podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch, Anette Lilleøre, produktion, og Asbjørn Mølgaard Sørensen, journalist og medvært. (Foto: Videnskab.dk)

Optageren er deres våben, og de fremmeste hjerneforskere i Danmark er deres allierede.

Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm, er nu klar med en længe ventet 2. sæson, der går i luften på fredag. 

Ifølge de to værter, podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen, er den nye sæson et opgør med, hvad flere forskere har betegnet som ‘neuro-sludder.’

Neuro-sludder betyder slet og ret påstande om hjernen, som enten bygger på et tyndt videnskabeligt grundlag, hvilket der konkluderes entydigt på, eller på påstande, der er lodret forkerte - som for eksempel den forkerte påstand at vi kun bruger 10 procent af vores hjerne.

Med kritisk hjerneformidling kommer Brainstorm altså igen til at turnere rundt i alle hjernens afkroge, og denne gang med en god bagage af erfaring fra sidste sæson. 

»Der er en kæmpestor interesse for hjernen. Det betyder, at meget af det her neuro-sludder bliver skubbet bredt ud, og der vil Brainstorm levere en kritisk og nuanceret dækning af hjerneforskning,« forklarer Jais Baggestrøm Koch.

Hvad er 'Brainstorm'?


2. sæson af ‘Brainstorm’ kommer til at bestå af 40 episoder.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen, og derudover består produktionen af journalist Anette Lilleøre. 

‘Brainstorm’ er støttet af Lundbeckfonden.

Denne sæson berører emner som:
Kønshormoner i hjernen, falske erindringer og begrebet 'hjernevask'

Første afsnit af sæson 2: Fredag 3.7.2020. 

Ikke altid et entydigt svar om hjernen

Brainstorms anden hjernehalvdel, Asbjørn Mølgaard Sørensen, uddyber i den sammenhæng, at der generelt er brug for, at vi går mere kritisk til hjerneforskningen, hvilket bliver et af brainstorms fremmeste formål.

»Hjerneforskning kan til tider være en anelse komplekst at forstå - og formidle for den sags skyld - og der er stadig meget, forskningen ikke kan sige om hjernen, så der er grobund for mange misforståelser. Det er her, Brainstorm kommer ind,« siger Asbjørn Mølgaard Sørensen.

I den nye sæson kommer Brainstorm-holdet omkring emner som kreativitet, Tourettes, og hvorvidt man kan se på en hjerne, om ejeren er kriminel.

Bliver kun vildere

Hvadenten du er en lytter fra den gamle garde, eller du hopper med på vognen i den nye sæson, så lover de to værter, at de ikke fylder dine øregange med en knastør gennemgang af hjernelitteraturen.  

»Det bliver kun vildere i den nye sæson. I første sæson skruede vi formidlings-guitar-forstærkeren op på 10 - nu skruer vi den op på 11,« siger Jais Baggestrøm Koch med et smil.

Albert Gjedde, prisvindende hjerneforsker, kommer i år til at være et fast indslag med 'Gjeddes hjerneskole.' 

Albert Gjedde, prisvindende hjerneforsker og Brainstorms 'husforsker', kommer i år til at være et fast indslag med 'Gjeddes hjerneskole.' (Foto: Videnskab.dk)

Helt fra de første spæde optagelser har et dogme på Brainstorm-redaktionen været, at formidlingen skal give plads til et samspil mellem både værter, forskerne og case-personer. Og det holder værterne fast i.

»Historier om hjernen må ikke bare blive historier om dopamin og serotonin. For hjernen er jo i virkeligheden der, hvor vi alle sammen 'bor', og det er noget, vi alle sammen har til fælles, så historien om hjernen, er i virkeligheden også historien om os selv,« siger Asbjørn Mølgaard Sørensen.

Men hvor bliver professor Albert Gjedde, der leverede fun facts i første sæson, af i alt det her, tænker du måske?

Her kan vi berolige jer med, at han i den nye sæson har fået sin helt egen 'hjerneskole', hvor han i slutningen af hvert afsnit pædagogisk gennemgår bestemte dele af hjernen.

»Viden skal redde verden«

2.sæson af ‘Brainstorm’ er stadig med Lundbeckfonden ombord, og ifølge Jan Egebjerg, der er forskningsdirektør i fonden, er det helt centralt, at forskningen bæres ud i verden og ind i ørerne på befolkningen. 

»Viden skal redde verden, og derfor er forskningen så vigtig. Men mindst lige så vigtigt er det, at forskningen kommer ud af laboratorierne, så den kan skabe debat og højne niveauet af viden i samfundet. Det sørger Brainstorm-holdet for på en let, underholdende og lødig måde, når det gælder hjerneforskningen. Derfor er vi i Lundbeckfonden glade for at støtte endnu en sæson af podcasten,« siger Jan Egebjerg

Ifølge Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk, har Brainstorm formået at ramme et stort publikum på relativt kort tid, netop fordi værterne formår at formidle kompliceret hjerneforskning i et nærværende og underholdende format. 

»For Videnskab.dk er det vigtigt at nå ud til så mange som muligt med gode historier fra forskningens verden. Mange læser om videnskab, men mange andre foretrækker at lytte til gode videnskabshistorier. Ambitionen for os er at udkomme på alle platforme. Vores podcasts er blevet virkelig godt modtaget af et stort publikum, og derfor er vi meget taknemmelige over, at den fortsatte støtte fra Lundbeckfonden nu gør det muligt for os at producere en ny sæson af vores populære podcast-serie, Brainstorm,« siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk. 

Vi lyttes forhåbentlig ved i morgen, når første afsnit lander i dit podcast-feed!

Indtil da kan du finde, høre eller genhøre de tidligere afsnit af Brainstorm her.

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk