Vi har misforstået, hvordan vi skal redde de vilde dyr
09 september 2016

Truede dyr har ikke kun brug for store beskyttede naturområder for at overleve.  Hvor høj en indsats et land gør, og hvor mange penge de bruger på at beskytte vilde dyr, har nemlig også en stor betydning, det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det går nemlig langt bedre i rige lande, når det handler om at passe på vilde dyr, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Det gør det, fordi det ikke kun handler om størrelsen, men også om gørelsen, når man skal redde dyr.

Indtil nu har planen for at beskytte de mange dyrearter nemlig været, at jo større og jo flere beskyttede naturområder der er, jo bedre har dyrene det. Men nu viser det sig, at landenes sociale og økonomiske forhold har en større betydning for, om dyrene overlever.

»Vi er glade for at opdage, at de beskyttede områder generelt sikrer, at de vilde dyr, der lever i områderne, overlever. Men vores resultater viser også tydeligt, at det er helt afgørende, at lande prioriterer indsatser i områderne, for at de skal være mere end blot streger på et kort,« fortæller Postdoc Jonas Geldmann fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet, som er medforfatter på studiet, ifølge pressemeddelelsen.

Selvom naturparker og reservater hjælper, så er rige lande bedre til at beskytte dyrene, end fattigere lande er det. Det betyder altså, at landets økonomi også tæller, men det er ikke med i den plan der i dag er for at beskytte vores dyr, nemlig Biodiversitetskonventionen.

»Der er stadig en række beskyttede områder, hvor antallet af vilde dyr er faldene. De har derfor akut behov for støtte, specielt I udviklingslande, hvis de skal sikre, at biodiversitet bliver bevaret,« fortæller medforfatter Neil Burgess, der er professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet, ifølge pressemeddelelsen.

Forskerne har undersøgt 550 dyrearters udvikling i beskyttede områder i 72 lande. Og selvom naturområderne var med til at hjælpe dyrene med at overleve, så gik det altså bedre i de rige lande. Desuden fandt de også ud af, at store dyr, som giraffer og bøfler, har større chance for at overleve end de mindre dyr.  

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications. 

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.