Vi glemmer at beskytte øjenlågene mod hudkræft
Kilde: 
07 juli 2017

'Undgå kontakt med øjnene' står der måske på bagsiden af din solcreme, og det har vist sig at være et rigtig dårligt råd.

Ny forskning viser nemlig, at solbadere, der lytter til advarslen, har større risiko for at få kræft - på øjenlågene. Det skriver The Telegraph.

Et hold af dermatologer observerede 57 forsøgsdeltagere, der blev bedt om at smøre ansigtet ind i solcreme uden yderligere instrukser.

Med UV-lys og særlige kameraer kunne de se, at tre fjerdedele af deltagerne ikke smurte solcreme på helt afgørende områder i ansigtet som øjenkrogene og stykket mellem øjnene, der går over næsen. 13,5 procent af deltagerne smurte ikke solcreme på øjenlågene.

Det svarer til en tiendedel af ansigtets overfladeareal, og er områder, der står for en stor del hudkræft-tilfælde.

Herefter blev deltagerne informeret om konsekvenserne af den manglende indsmøring af øjenlågene og bedt om at smøre sig ind igen. Det hjalp kun i ringe grad.

En uge forud for undersøgelsens offentliggørelse måtte eksperter i Storbritannien advare om et stigende antal af børn, der er i risiko for at få hudkræft. Deres forældre smører dem nemlig ikke ind i solcreme.

Faktisk, viser en undersøgelse foretaget af den nationale sundhedsorganisation NHS England og den nationale vejrtjeneste The Met Office, opfatter to femtedele af britiske forældre den brune hud som følge af solbadning som 'et sundhedstegn'.

En ud af ti forældre opfordrer ligefrem deres børn i alderen to til syv år til at dyrke solbadning.

Hudkræft viser sig ofte som små lyserøde eller rødlige knopper, buler, pletter eller mærker, der kan have tendens til at bløde.

I Storbritannien, hvor 15.400 mennesker rammes og omkring 2.460 dør af hudkræft årligt, begynder op mod 10 procent af tilfældene på øjenlågene.

Eksperter anbefaler, at man smører sig 'fra top til tå' med en faktor 30 solcreme eller højere, eller, som Kevin Hamill, University of Liverpool, hvis forskningsområde er øjnene og synet, siger:

»Måske er det vigtigste, man skal tage med sig fra undersøgelsen, vigtigheden i at bruge solbriller.« 

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.