Vi blive glade af at give - med eller uden anerkendelse
Kilde: 
16 februar 2017

Der er altid nogen, der siger, at de bedre kan lide at give gaver eller romantiske gestus end at få.

Det er måske ikke helt forkert. I hvert fald peger et nyt studie på, at vi bliver fyldt med glæde, når vi forkæler vores ægtefæller - helt uafhængigt af, om vi får anerkenelse for den søde handling eller ej. Det skriver Science Daily.

Hvis du for eksempel fjerner sneen fra din kones bil for at hjælpe hende, kan det booste dit følelsesmæssige velbefindende. Og din viden om din hjælpsomhed er nok - hun behøver aldrig at opdage, hvor sød du har været, mener psykologi-forskerne fra University of Rochester.

De studerede 175 amerikanske nygifte ægtepar, der havde været gift i gennemsnit 7,17 måneder. 

De elskende blev bedt om at skrive dagbog i to uger og notere de tilfælde, hvor en af af dem satte deres egne behov til side for den anden. Deltagerne skrev også ned, hvordan de havde det følelsesmæssigt fra dag til dag.

Deltagernes noter viste, at de gennemsnitligt udførte 0,65 medmenneskelige handlinger over for den anden per dag, og tog imod 0,59. Mændene gav mere end kvinderne.

Handlingerne kunne for eksempel være at ændre planer for den anden, at gøre noget, der viste at partneren blev værdsat eller at udtrykke ømhed.

Psykologerne kunne se, at giverne (også kaldet 'donorerne') fik glæde ud af at være søde mod deres partner, lige meget om det blev lagt mærke til eller ej. I de tilfælde var fordelene for donorerne omkring 45 procent større end for modtageren. Effekten var ligeså stor for mænd, som for kvinder.

»Naturligvis er modtageren nødt til at lægge mærke til en handling for at få noget følelsesmæssigt ud af den. Men anerkendelse er ikke i så høj grad en faktor for donoren,« forklarer professor Harry Reis, som ledte studiet, til Science Daily.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Emotion. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.