Verdens største sex-undersøgelse i gang i Danmark
Op mod 200.000 danskere kan nu hjælpe forskere med at afdække, hvad sex gør ved vores sundhed
Sex, sex-undersøgelse, forskning, videnskab, Statens Serum Institut, Morten Frisch, Christian Gravgaard, verdens største, sex-vaner, sexliv

Hvis du bruger en halv time af dit liv på at svare ærligt om dit sexliv i en spørgeskemaundersøgelse hjemme fra computeren, bidrager du til den mest omfattende danske sexforskning siden 1960'erne. (Foto: Shutterstock)

Hvis du bruger en halv time af dit liv på at svare ærligt om dit sexliv i en spørgeskemaundersøgelse hjemme fra computeren, bidrager du til den mest omfattende danske sexforskning siden 1960'erne. (Foto: Shutterstock)

Har du tjekket din e-Boks her til morgen?

Måske er du én af næsten 200.000 tilfældigt udvalgte danskere, der i den næste tid vil få mulighed for at være med i verdens største sexologiske befolkningsundersøgelse.

Undersøgelsen hedder Projekt SEXUS og er sat i søen af forskere ved Statens Serum Institut og Aalborg Universitet. Den skal kaste lys over, hvordan sex og intimitet påvirker vores helbred, og hvilken indflydelse et sundt eller usundt helbred har på vores sexliv.

Deltagelse i Projekt SEXUS

De inviterede deltagere til Projekt SEXUS er i alderen 15-89 år, tilfældigt udvalgt via CPR-registret.

Spørgeskemaet vil typisk indeholde 150-190 spørgsmål, afhængig af, hvor meget den enkelte deltager har at fortælle.

Hvis du gerne vil være med i undersøgelsen, er der desværre ikke andet at gøre end at håbe på, at en besked dumper ind i din e-Boks i løbet af det næste par måneder. Kun de tilfældigt udvalgte får lov at være med.

Læs mere på projektets hjemmeside.

Lige nu sidder forskerne, spændt til bristepunktet, foran deres computere og håber på, at danskerne vil tage godt imod opfordringen til at være med.

»Det er med stor entusiasme, men også en god portion ydmyghed, at vi sætter så stort et maskineri i gang. Vi beder jo om befolkningens tillid til at svare på nogle ret personlige spørgsmål, som mange normalt ikke taler med andre om,« siger projektleder Morten Frisch, overlæge på Afdeling for Epidemiologisk Forskning ved Statens Serum Institut og adjungeret professor på Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet.

»Vi har gjort os virkelig umage for et seriøst og sobert projekt, som folk skal føle sig godt tilpas ved at være med i, men vi er naturligvis spændte, for sådan en undersøgelse er aldrig lavet så detaljeret før,« tilføjer Morten Frisch.

Intimitet lige så vigtigt som sex

I den fortrolige spørgeskemaundersøgelse vil forskerne gerne helt ind i vores hemmeligste kamre, både i hjemmet og i hjertet. Deltagerne vil selvfølgelig blive bedt om at svare på spørgsmål om sex, herunder:

  • Om de føler sig tiltrukket af kvinder, mænd og/eller personer med »flertydigt kønsudtryk«
  • Deres seksuelle erfaringer
  • Hvor meget sex der er i parforholdet, i singlelivet eller i livet på plejehjemmet

Sex, sex-undersøgelse, forskning, videnskab, Statens Serum Institut, Morten Frisch, Christian Gravgaard, verdens største, sex-vaner, sexliv

Spørgsmålene i Projekt SEXUS er testet på personer af forskellige køn, aldre, med forskellige seksuelle lyster og erfaringer. Undersøgelsen skal favne både »den gennemsnitlige hetero-dansker, den aseksuelle single, den nyudsprungne homoseksuelle, gammeljomfruen, den transkønnende og det swinger-vante par med mange forskellige partnere«. (Screendump: Projekt SEXUS)

Undersøgelsen drejer sig dog om mere end 'bare' sex. En stor del af spørgsmålene handler om kontakten til andre mennesker, hvor meget man drikker og ryger, hvordan man er vokset op, hvor godt man har det, hvor syg man er, hvordan man ser på sin krop og meget andet.

Sex, sex-undersøgelse, forskning, videnskab, Statens Serum Institut, Morten Frisch, Christian Gravgaard, verdens største, sex-vaner, sexliv

Homoseksuelle og andre mennesker i mindre traditionelle familieforhold skal naturligvis også være med i Projekt SEXUS. (Foto: Shutterstock)

Formålet er i sidste ende at finde ud af, hvilke faktorer der påvirker vores sexliv i positiv og negativ retning, men især hvordan sex og intimitet spiller sammen med vores sundhed.

Hvad er de positive sider ved sex?

For nu vil forskerne ikke spekulere så meget i specifikke opdagelser, der kommer ud af undersøgelsen, men man kunne forestille sig, at den for eksempel vil gøre os klogere på, om vi:

  • Er mere raske, hvis vi har mere sex
  • Har et bedre parforhold, når begge parter har lige meget (eller lidt) lyst til sex
  • Lever længere, jo flere orgasmer vi har fået
  • Kommer hurtigere gennem sygdom, hvis sexlivet fungerer, eller hvis vi kan tale om sexproblemer med vores læge eller har et andet menneske at ligge opad

»Vi ved ret meget om, hvordan det påvirker sexlivet negativt, hvis vi er syge eller lever usundt. Men jeg glæder mig mest til at se nærmere på de mulige positive effekter af at have et godt sexliv,« siger den anden ledende forsker bag Projekt SEXUS, professor Christian Graugaard fra Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet.

»Vi har for eksempel hørt udenlandske forskere sige, at mænd har lavere risiko for prostatakræft, jo flere sædudløsninger de har, men er der hold i det? Sådan noget kan undersøgelsen være med til at kaste lys over,« forklarer han.

9 ud af 10 danskere betragter sex som vigtigt

Du tænker måske, at sex da er ret godt undersøgt. Videnskab.dk har for eksempel skrevet, at kvinders nydelse er mere end klitoris, hvad der sker i kroppen under en orgasme, og hvor lang den gennemsnitlige penis er.

Men den slags undersøgelser har kun lavet enkelte nedslag i folks (under)liv. Hidtil har ingen lavet en stor, systematisk undersøgelse over flere år af, hvordan sex påvirker vores sundhed, hvordan vi forebygger problemer og får et så godt sexliv som muligt.

Sex, sex-undersøgelse, forskning, videnskab, Statens Serum Institut, Morten Frisch, Christian Gravgaard, verdens største, sex-vaner, sexliv

Måske kan SEXUS kaste lys over, hvor meget danskerne ser erotik og porno, hvordan forbruget udvikler sig, og hvordan det spiller sammen med sexlivet. Det ville i hvert fald være interessant, også for litteraturforskere, melder lektor Camilla Skovbjerg Paldam fra Aarhus Universitet. (Foto: Shutterstock)

Selvom undersøgelser herhjemme har vist, at op mod 90 procent af danskerne betragter et godt sexliv som vigtigt, bliver der faktisk forsket så lidt i effekterne af sex, at det er beskæmmende, mener Christian Graugaard.

»Det har i årevis ærgret mig, at der er en potentielt vigtig dimension af danskernes trivsel, sundhed og livskvalitet, som vi systematisk har overset. Når 9 ud af 10 siger, at sex er vigtigt, er det ærgerligt, at vi i sundhedssektoren ikke har fået øjnene op for, hvad det faktisk betyder for det enkelte menneskes sundhed,« bemærker Christian Graugaard.

Danmark tilbage i førersædet

I 1950’erne og 60’erne bragte Danmark sig helt i front af seksualitetsforskningen. Først, da overlæge Kirsten Auken i 1953 udgav en disputats om unge kvinders sexliv, og siden, da senere professor Preben Hertoft i 1968 dykkede ned i unge mænds sexadfærd.

Siden da har det ifølge Christian Gravgaard været småt med forskning i den danske befolknings seksuelle sundhed. Indtil nu.

Du kan læse mere om manglen på sex-viden i artiklen Hvordan er dit sexliv, Danmark? Christian Graugaard har også skrevet et indlæg til tidsskriftet Nature Reviews Urology om seksualitetens betydning og det tætte samspil mellem sundhed og sex.

Myter skal bekræftes eller skydes ned

Noget ganske særligt ved den nye undersøgelse er, at den skal gentages med nogle års mellemrum; en såkaldt forløbsundersøgelse. Det giver forskerne en unik mulighed for at spore udviklinger og sammenhænge, som reelt er umulige at fange, når man kun laver enkeltnedslag i folks liv.

Forskerne ved for eksempel fra tidligere undersøgelser, at overvægtige generelt har mindre sex. Men har man mindre sex, efter man er blevet overvægtig, eller er man måske blevet overvægtig, fordi parforholdet knirkede, og man af den grund begyndte at spise mere og have mindre sex? Og gør sondringen en forskel for vores sundhed?

Tilsvarende vil undersøgelsen forhåbentlig kunne gå i kødet på de »utallige frit flyvende forestillinger om sex, der florerer«, bemærker Morten Frisch.

»Nogle af dem vil nok vise sig at være det rene opspind, mens andre vil kalde på yderligere udforskning. Der er en masse ukendte sammenhænge, som skyldes, at ingen har ulejliget sig med at undersøge dem ordentligt,« siger han.

Sex er vigtig for folkesundheden

Andre forskere glæder sig lige så meget som de to initiativtagere til resultater fra den nye undersøgelse.

Professor Bente Klarlund Pedersen har længe puslet med tanken om, at sex kunne være en vigtig tilføjelse til de fire faktorer, som vi ved spiller afgørende roller for vores sundhed: Kost, rygning, alkohol og motion, tilsammen kaldet KRAM-faktorerne.

KRAM-S?

(Usund) Kost, (for meget) Rygning, (for meget) Alkohol og (for lidt) Motion er fire faktorer, der har ansvaret for 40% af alle årsager til sygdom og tidlig død.

Det er uvist, hvad sex eller fraværet af sex bidrager til, for det har aldrig været undersøgt. Bente Klarlund er hjernen bag fokusset på KRAM-faktorerne, og hun mener, at man roligt kunne tilføje et S til de fire KRAM-faktorer.

S’et i KRAMS kunne stå for sex eller måske sol, stress eller søvn. Måske dem alle?

»Seksualitet er en relevant folkesundhedsfaktor, og der er gode grunde til at tænke den seksuelle dimension med i både forskning, forebyggelse og sundhedsfremme, så jeg synes, deres projekt er meget vigtigt,« siger Bente Klarlund Pedersen, leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet og klinisk professor ved Københavns Universitet.

Bente Klarlund har tidligere været med til at lave rapporten 'Seksualitet og Sundhed' (PDF) for Vidensråd for Forebyggelse sammen med netop Morten Frisch og Christian Graugaard.

Sex-undersøgelse kan berige humanistisk forskning

Måske giver den danske gigant-undersøgelse indsigt i andet og mere end vores sundhed.

Tidligere har lignende forskning i vores seksualitet – især undersøgelser foretaget af den amerikanske biolog Alfred C. Kinsey i årene efter Anden Verdenskrig – sat sig store spor i den humanistiske forskning, fortæller Camilla Skovbjerg Paldam, lektor på Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, og leder af forskningsenheden Sexuality Studies.

Kinsey afdækkede blandt andet, at vi sjældent ser os selv som strengt hetero- eller homoseksuelle, men tit har flydende grænser for, hvad vi synes er tiltrækkende; et syn på seksualitet, man ifølge Camilla Skovbjerg Paldam genfinder i meget humanistisk baseret seksuallitteratur i dag.

I det helt taget ændrer syn på seksualitet sig løbende i populærlitteraturen, og måske undersøgelsen kan være med til at afdække, hvad der skaber moderne strømninger? Det kunne for eksempel være, hvordan kvinder over 40 bliver fremstillet.

Sex, sex-undersøgelse, forskning, videnskab, Statens Serum Institut, Morten Frisch, Christian Gravgaard, verdens største, sex-vaner, sexliv, House of Cards, Claire Underwood, Netflix

Claire Underwood fra House of Cards er ét eksempel på en moden kvinde, der ikke bare er gammeldags underdanig husmor uden drifter, men i stedet bliver fremstillet tiltrækkende, handlekraftig og til tider i seng med andre end ægtemanden. (Foto: Netflix)

»For 10 år siden kunne man næsten ikke forestille sig en kvinde på 40+, der blev fremstillet i en populær serie som seksuelt attraktiv. Men der er sket et skred, og i dag har man begreber som 'MILF' og 'cougar' og nogle helt anderledes kvindebilleder.« 

»Man kunne måske finde nogle forklaringer på, hvilke seksuelle mønstre hos kvinderne, der ligger bag, i sådan en undersøgelse, som er den største, jeg har hørt om,« funderer Camilla Skovbjerg Paldam, lektor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet.

Tilbageholdende med kuriøse sex-opdagelser

Camilla Skovbjerg Paldam peger på, at det kan være en faldgrube ved undersøgelsen, hvis det kommer til at fremstå, som om der er en rigtig og en forkert måde at have sex på.

Hvis det kommer frem, at flertallet af danske kvinder masturberer to gange om ugen med en håndbruser, »er det jo ikke meningen, at man skal føle sig forkert, fordi man gør det tre gange om ugen med en vibrator«.

Sex, sex-undersøgelse, forskning, videnskab, Statens Serum Institut, Morten Frisch, Christian Gravgaard, verdens største, sex-vaner, sexliv

Ifølge Christian Graugaard ville det være fantastisk, hvis Projekt SEXUS kunne være med til at nedbryde tabuer og gøre det lettere for eksempelvis læger og patienter at tale om sex. Tidligere undersøgelser har nemlig vist, at en patient klarer sig bedre gennem sygdommen ved også at have fokus på, at sexlivet skal fungere imens. Det kan bryde en ond cirkel. (Figur: Christian Graugaard)

Kuriøse oplysninger, som ikke har nogen bredere relevans, vil forskerne være meget påpasselige med at gå ud med, erklærer Morten Frisch og Christian Graugaard. Det er helt essentielt, at alle deltagere føler sig trygge ved at svare, at undersøgelsen bliver taget alvorligt i den danske befolkning, og at resultaterne skal kunne bruges positivt og konstruktivt uden domme om rigtigt eller forkert, lyder det.

Af samme årsag har forskerne brugt et år på at strikke spørgeskemaet ordentligt sammen.

Skræddersyede spørgsmål til hver enkelt deltager

Spørgeskemaet er blevet testet på knap 900 danskere. Af dem har 95 procent givet udtryk for, at det var en enten neutral eller god oplevelse at være med.

Spørgsmål testet bredt

Spørgsmålene i Projekt SEXUS er blevet testet på personer af forskellige køn, i alle aldre og med vidt forskellige seksuelle lyster og erfaringer.

Alt svarmateriale i undersøgelsen behandles strengt fortroligt. Selv forskerne vil ikke kunne sætte navn på, hvem der har afgivet hvilke svar, så du skal ikke være bange for, at oplysninger om dit sexliv kommer frem.

Samtidig oplyser 99 procent af deltagerne, at de har svaret ærligt på spørgsmålene. 76 procent siger, at de vil være med igen på et senere tidspunkt.

»Det er virkelig opløftende tilbagemeldinger og langt bedre, end jeg i min vildeste fantasi havde turdet håbe på,« siger Morten Frisch.

Han fortæller, at forskerne har gjort sig umage for at gøre spørgeskemaet så sobert og relevant som muligt. Irrelevante spørgsmål bliver løbende filtreret fra, så man for eksempel ikke får spørgsmål om sine sex-vaner i hverdagen, hvis man én gang har fortalt, at man aldrig har haft sex.

»Ved at bruge filterspørgsmål og på den måde nærmest skræddersy spørgeskemaet til den enkelte deltager, tror jeg, det er lykkedes for os at få folk til at føle sig seriøst og individuelt behandlet. Det har helt sikkert bidraget til den positive feedback fra deltagerne,« mener Morten Frisch.

Lukket for deltagelse for alle andre

Undersøgelsens første del kører hen over efteråret. Forskerne vil løbende rapportere om deres videnskabelige fund.

Projekt SEXUS udgår fra Statens Serum Institut og Aalborg Universitet og er støttet af Det Obelske Familiefond, Augustinusfonden, Sygekassernes Helsefond og Fonden til Lægevidenskabens Fremme

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk