Verdens første tobaksbaserede influenzavaccine er testet med succes på mennesker
lancet tobak influenza vaccine

Tobaksplanten, Nicotiana benthamiana, som den nye vaccine blevet fremstillet på. (J. Tregoning/The Lancet, 2020)

Tobaksplanten, Nicotiana benthamiana, som den nye vaccine blevet fremstillet på. (J. Tregoning/The Lancet, 2020)

Kilde: 
09 november 2020

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Heller ikke tobak, tilsyneladende.

En ny influenzavaccine, som er fremstillet på genetisk modificerede tobaksplanter, har netop været igennem to kliniske undersøgelser og udmærket sig, skriver ScienceAlert.

Den nye metode kan måske blive et vigtigt værktøj i kampen mod influenza.

At udvikle en vaccine mod influenza er nemlig ikke sådan ligetil. 

Virussen muterer sig fra år til år, og forskerne er derfor i et evigt kapløb mod tiden om at få fremstillet en ny vaccine inden den næste influenzasæson, skriver ScienceAlert.

Først skal den nye type influenza identificeres, og derefter skal forskerne kultivere de celler og proteiner fra virussen, som kan bruges i en vaccine.

På nuværende tidspunkt bruger man typisk hønseæg eller kunstigt fremstillede celler til at kultivere disse viruspartikler, men det er en proces, som kan vare flere måneder.

Med en produktionstid på kun to måneder, efter en ny variant af virussen er opdaget, er tobaksplanter tilsyneladende et holdbart alternativ, da de hurtigt kan modificeres til at gro de dele af virusset, som er nødvendige for en vaccine.

Tobaksplanterne kan også kultiveres på en stor skala, hvis der skulle opstå behov for flere vacciner i tilfælde af en pandemi, skriver ScienceAlert.

De to undersøgelser omfattede i alt næsten 23.000 personer og udgjorde de såkaldte fase 3-forsøg, hvor sikkerheden og effektiviteten af vaccinen afprøves på en bred skare af mennesker.

Ifølge studiet hvori resultaterne bliver præsenteret, var den planteudviklede vaccine næsten lige så effektiv som kommercielt tilgængelige vacciner, da den fik godt og vel en tredjedel af forsøgspersonerne til at udvikle antistoffer mod virussen, skriver Science Alert.

Endnu vigtigere er måske, at der ikke lod til at være nogle sundhedsmæssige risici ved vaccinen, hvilket lover godt for fremtiden.

Forskningen blev publiceret i tidsskriftet The Lancet.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.