Venstrehåndede er bedre til svær matematik
15 juni 2017

Forskningen har tidligere vist tegn på, at venstrehåndede har anderledes hjerner og adfærd, og at de er mere kreative end højrehåndede. Nu peger et nyt studie på, at de også er bedre til matematik, skriver theconversation.com.

I studiet, som er publiceret i tidsskriftet Frontiers, viste venstrehåndede sig at være op til 10 procent bedre end højrehåndede til at løse svære matematiske opgaver. Tidligere forskning har kun vist, at venstrehåndede var i gennemsnit 1 procent bedre til matematik.

2.314 børn og unge i alderen 6 til 17 år blev spurgt, hvilken hånd de foretrak at bruge til blandt andet at skrive, tegne og kaste.

De unge blev bedt om at løse forskellige matematiske opgaver, og det viste sig, at de venstrehåndede var bedre til at løse svære matematiske opgaver, hvor matematiske funktioner skulle sammensættes med en række data. Ved lette regnestykker var der derimod ingen forskel.

Hos teenagedrenge var forskellen på højre- og venstrehåndede størst ved alle former for matematiske opgaver – her scorede venstrehåndede i gennemsnit 10 procent flere points.

Studiet viste også, at ekstremt højrehåndede – altså folk, der brugte højre hånd til alt – generelt klarede sig dårligere end moderate højre- og venstrehåndede i alle de matematiske tests.

Overordet kan man ifølge forskerne på baggrund af studiet udlede, at venstre- og højrehåndethed påvirker kognition i en vis grad, men at det er mere kompliceret, end hvad tidligere forskning har vist.

Forskerne understreger, at der især er brug for opfølgende forskning for at kunne forklare forskellene i køn og alder.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.