Varme drikke kan give kræft i spiserøret
Kaffe på normal temperatur er ikke kræftfremkaldende, men varme drikke på mere end 65 grader kan meget vel være det, konkluderer en stor gennemgang af forskningen. Ifølge dansk kræftforsker giver resultaterne god mening.
Kaffe

Danskere drikker sjældent noget, der er varmere end 60 grader - men det er alligevel en god ide at være opmærksom på temperaturen, mener kræftforsker.

Danskere drikker sjældent noget, der er varmere end 60 grader - men det er alligevel en god ide at være opmærksom på temperaturen, mener kræftforsker.

Begyndte du også dagen i dag med en kop varm kaffe, eller nyder du måske en kop lige nu? I så fald kan du roligt blive ved, så længe den ikke er varmere end 65 grader.

Et hold internationale forskere fra FN-enheden International Agency for Research on Cancer (IARC) har gennemgået flere end 1.000 studier på området fra de seneste 25 år og afviser nu, at der er en direkte sammenhæng mellem kaffeindtag og kræft. Kaffe har ellers siden 1991 været klassificeret som ’muligvis kræftfremkaldende’.

I stedet påpeger de, at varme drikke på mere end 65 grader skal klassificeres under kategorien ’sandsynligvis kræftfremkaldende’. Det omfatter således også meget varm kaffe, og det er kræft i spiserøret, der er tale om. Det varme vand kan fremkalde inflammation i spiserøret, hvilket er kendt for at forhøje risikoen for kræft.

Høje temperaturer slår vævet ihjel

Derfor kan regenerering af vævet være risikabelt

Når cellen deler sig, skal også arveanlæggene kopieres. Den normale risiko for, at celledelingen giver en fejl (mutationer), er en ud af en milliard.

Ved normal celledeling er det kun en enkelt celle som ødelægges, så der skal laves en ny celle.

Men hvis en hel gruppe af celler bliver ødelagt, for eksempel på grund af varme, skal der skabes rigtig mange nye celler på samme tid og alt skal kopieres, inklusiv DNA’et.

Enkelte gange går kopieringen galt, og denne risiko bliver forstørret mange gange op, når der er mange celler som skal kopieres.

Endelig er de processer som øger celledelingen ved regenereringen de samme som virker i kræfteprocessen.

Kilde: Ole Vang

Ole Vang, der er lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet og forsker i kræftforebyggelse, finder IARC’s resultater plausible.

»Det er ikke overraskende, at de meget varme drikke bliver et problem, da høje temperaturer slår vævet ihjel. Når noget af vævet bliver ødelagt, vil der altid være potentiale for, at det kan gå galt, når det skal regenereres. Det er det samme vi ser, når vi får beskadiget huden ved solskoldning, og den skal regenerere. Så det giver god mening, at indtagelse af meget varme drikke kan øge risikoen for kræft,« siger han.

Læs også: Ny metode kan føre til bedre behandling af kræft

Han forklarer, at der er større risiko for, at det går galt ved regenerering af celler i forhold til normal celledeling, da det ved regenerering pludselig skal gå stærkt, og der sker mange ting på samme tid. Det der sætter celledelingen i gang er i princippet det samme som sker, når celledelingen løber løbsk i kræftprocessen (Se faktaboks).

Meget varme drikke kan nu klassificeres som værende lige så kræftfremkaldende som eksempelvis rødt kød, der også hører til kategorien 2A (sandsynligvis kræftfremkaldende) i IARC’s klassifikationssystem.

Vi danskere trækker tungen til os ved 60 grader

Men i Danmark drikker vi normalt ikke væsker på mere end 65 grader, så den kræftfremkaldende risiko er ikke umiddelbart relevant for os.

»Det kan kun være ved en fejl, at vi kommer til at indtage noget, der har den temperatur. Vi danskere trækker normalt tungen til os, når den rammer temperaturer på mere end 60 grader. Så vi vil normalt ikke drikke noget på mere end 65 grader,« siger Ole Vang.

Befolkningsgrupper fra Kina, Iran og dele af Sydamerika er derimod kendt for at drikke te og kaffe med meget høje temperaturer.

Læs også: Allergi kan modvirke visse former for kræft

Man kan ikke sige noget konkret om, hvorvidt kaffe eller te er mindst kræftfremkaldende generelt. Forskellige former for te har de seneste 20-25 år haft ry for at have haft forebyggende effekt.

Men både i te og kaffe er der stoffer, som kan modvirke kræft. Der, hvor den modvirkende effekt træder ud og bliver erstattet af en fremkaldende effekt, er, når vi drikker disse drikke ved høje temperaturer.

Og selvom vi danskere normalt foretrækker, at vores te og kaffe har fået lov til at køle lidt af, er det en god idé stadig at være opmærksomme:

»Selvom de (IARC, red.) siger 65 grader, så er det jo en gradueringsproces, der starter ved lavere temperaturer. 65 grader er blot der, hvor man kan begynde at se, at effekten slår igennem. Så selv om vi drikker drikke med så høj temperatur, vil der også være en lille risiko,« siger Ole Vang.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.