Valnødder letter trykket
Olien fra valnødder og hørfrø hjælper på stress. Det viser ny valnøddeforskning.

18 halve valnødder om dagen. Det var, hvad forsøgspersonerne fik hver dag (Foto: Heather Annette Miller, Penn State)

18 halve valnødder om dagen. Det var, hvad forsøgspersonerne fik hver dag (Foto: Heather Annette Miller, Penn State)

Valnødder og valnøddeolie i kosten kan gøre kroppen bedre i stand til at tackle stressende situationer.

Det antyder ny forskning.

Forskere har undersøgt, hvordan nødderne og olien påvirker blodtrykket, både når kroppen hviler, og når den udsættes for stress.

Da de inkluderede valnødder og valnøddeolie i forsøgsdeltagernes kost, blev deres blodtryk lavere, både i hviletilstand, og når de blev udsat for stress.

»Resultaterne er i overensstemmelse med flere studier på det seneste, som viser, at valnødder kan reducere blodtryk og kolesterolværdier,« siger førsteforfatter på studiet, Sheila G. West, i en pressemeddelelse fra Pennsylvania State University.

Antioxidanter og umættede fedtsyrer

»Studiet antyder, at blodtrykket også reduceres, når en person udsættes for stress i dagligdagen,« siger hun.

West tilføjer, at det er den første undersøgelse, som siger, at valnødder og valnøddeolie reducerer blodtrykket i stresssituationer.

»Opdagelserne fortæller os, at ændringer i kosten kan hjælpe kroppen til at tackle stress på bedre måder,« siger hun.

Valnødder er rige på fiber, antioxidanter og umættede fedtsyrer. En af dem hedder alfalinolensyre (ALA) og er en omega 3-fedtsyre.

Forskerne tror, at disse stoffer kan forklare den gunstige effekt på forsøgsdeltagernes blodtryk.

Deltagerne var 22 tilsyneladende raske personer med forhøjede værdier af kolesterolet LDL, der også kaldes dårlig kolesterol.

Fakta

VIDSTE DU

Valnøddetræer vokser i stort set hele verden, lige fra Europa og Asien til Nord- og Sydamerika.

De fik serveret samtlige måltider af forskerne i løbet af tre tidsperioder på hver seks uger.

Forskellige kostplaner

Deltagerne blev fik således tre forskellige kostplaner i tilfældig rækkefølge med en uges pause imellem hver kostplan.

Den ene var en typisk amerikansk med en anseelig mængde mættet fedt.

Den anden indeholdt i snit 18 halve valnødder (37 gram) og 15 gram valnøddeolie hver dag som erstatning for noget af det mættede fedt og proteinerne i den førstnævnte kostplan.

Den tredje rummede både valnødder, valnøddeolie og hørfrøolie (19 gram). En røntgenundersøgelse af arterierne hos de personer, der indtog hørfrøolie, tydede på en gavnlig effekt på årerne.

Forskerne har dog ikke testet, om hørfrøolien alene står for den positive virkning.

Alle kostplanerne blev tilpasset hver enkelt deltager med hensyn til kaloriemængden, sådan at de hverken skulle gå op eller ned i vægt.

Dermed var der individuelle variationer i, hvor mange gram nødder og olie, den enkelte spiste i løbet af studiet.

Har modtaget støtte

Det nye studie er støttet af The California Walnut Commission, The Heart and Stroke Foundation i Canada og National Insitutes of Health.

To af forfatterne på undersøgelsen, Sheila G. West og Penny M. Kris-Etherton, opgiver i feltet for interessekonflikter, at de tidligere har været medlemmer af California Walnut Commission, Scientific Advisory Committee'.

De har desuden modtaget støtte til forskning fra den førnævnte californiske valnøddekommission samt Flax Canada 2015, oplyser forskerne i undersøgelsen.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk