Vægtløftning kan gøre dig mere intelligent
25 oktober 2016

Hvis du gerne vil holde din krop og øverste etage i god form, når du bliver ældre, skal du løfte vægt. Det skriver independent.co.uk.

I et nyt studie blev personer i alderen 55 - 86 år med symptomer på Alzheimers bedt om at kombinere vægtløftning og hjernegymnastik. Og forskerne fra Sydney University fandt ifølge independent.co.uk, at der var et direkte link mellem en øgning i muskelmasse og styrke og en bedre hjernefunktion.

»Jo stærkere personerne blev, des større var udbyttet for deres hjerne,« siger Yorgi Mavros, der er forsker ved Sydney University og en del af studiet, til independent.co.uk.

Deltagerne i studiet løftede vægte, der var svarede til 80 procent af deres maksimumstyrke, to gange om ugen i seks måneder. Vægten blev forøget i takt med, at styrken blev forbedret.

Undervejs i forsøget blev deltagernes hjerner skannet, og her kunne forskerne se, at bestemte områder af hjernen voksede.

»Des mere vi kan få folk til at dyrke belastningstræning - så som vægtløftning - des større er sandsynligheden for, at vi får en sundere aldrende befolkning,« siger Yorgi Mavros til independent.co.uk og fortsætter:

»Men det er vigtigt, at man gør det ofte - i hvert fald to gange om ugen med en høj intensitet, så man kan forøge sin styrke. Det vil også øge udbyttet for din hjerne.«

Forskerne ved dog ikke, om vægtløftning helt kan forebygge udviklingen af demens hos dem, der endnu ikke har forstadierne til eksempelvis Alzheimers. Men forskerne påpeger, at en sund livsstil med en sund kost, ingen rygning og regelmæssig motion sænker risikoen for at udvikle demens.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of American Geriatrics Society.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.