Vaccine mod rygning er lige om hjørnet
Snart kan man få en vaccine, der forhindrer nikotin i at nå hjernen. Uden suset fra nikotinen forsvinder afhængigheden, og det bliver let at holde op med at ryge.

Et lille prik, og nikotinsuset forsvinder. Efter nogle måneder af afhængigheden af cigaretter væk, og man er blevet røgfri. (Foto: Colourbox)

Et lille prik, og nikotinsuset forsvinder. Efter nogle måneder af afhængigheden af cigaretter væk, og man er blevet røgfri. (Foto: Colourbox)

Om et par år kan du gå til lægen og få en indsprøjtning, der gør det nemt at holde op med at ryge. En vaccine mod rygning - eller rettere mod nikotin - er nemlig ved at være klar.

Det amerikanske biotek-firma Nabi Biopharmaceuticals er nået længst med de kliniske forsøg, og firmaet har netop indgået en aftale med medicinal-giganten Glaxo-SmithKline. En aftale, der kan være 500 millioner dollar værd.

»Vi ser frem til at dække af de største medicinske behov i vores tid med et effektivt værktøj til at hjælpe folk med at holde op med at ryge - og forblive røgfri resten af livet,« siger dr. Raafat Fahim, der er direktør for Nabi Biopharmaceuticals, i en pressemeddelelse.

Vaccinen er til eksamen

Vaccinen NicVAX sørger for, at man ikke længere har nogen fornøjelse ved at få nikotin i kroppen. Nikotinen kan nemlig slet ikke nå frem til hjernen, når vaccinen har haft sin virkning.

Hvis man modtager en månedlig indsprøjtning af vaccinen i et halvt års tid, burde der ikke være nogen nikotinafhængighed tilbage. Og så kan man starte på en frisk som ikke-ryger.

To studier er vel overstået, og de foreløbige resultater viser, at NicVAX kan hjælpe halvdelen af rygerne til at holde op med at ryge. Nu er et fase III-forsøg startet.

Fakta

ANDRE FORSØG HAR FEJLET

Det er ikke nemt at udvikle en vaccine mod nikotin. En del biotek-firmaer har forsøgt, men mange har fejlet.

I oktober fejlede en vaccine fra schweiziske Cytos Biotechnology i et fase II-forsøg, for vaccinen NIC002 virkede simpelthen ikke så godt som forventet.

Et andet fase II-forsøg foretaget af firmaet Celtic Pharma, der hører hjemme på Bermuda, blev afsluttet tilbage i februar. Her blev en vaccine mod rygning testet på 522 forsøgspersoner, men efter forsøgets afslutning har der været bemærkelsesværdigt stille fra firmaet.

At vaccinen er kommet i tredje fase betyder, at den har bestået de to første prøver - to kliniske forsøg på mennesker. Nu skal den op til den afgørende eksamen, hvor vaccinen skal testes på cirka 1.000 rygere.

Resultaterne af dette fase III-forsøg ventes i efteråret 2011, og hvis alt går efter planen, kan vaccinen hurtigt komme på markedet derefter.

Svenskerne er også i gang

Nabi Biopharmaceuticals er ikke alene om at teste en nikotin-vaccine på mennesker. Også her i Skandinavien er et forsøg med en lignende vaccine i fuld gang.

Det svenske firma Independent Pharmaceutica, der blev oprettet som et spin-off fra Karolinska Institutet i Stockholm, tester vaccinen Niccine hos 355 rygere, og resultatet af dette fase II-forsøg ventes inden længe.

Immunsystemet klarer sagen

Når man ryger, bliver nikotinen hurtigt optaget i blodet. Da nikotin er et lille molekyle, er stoffet i stand til at trænge ind i hjernen ved at krydse blod-hjerne-barrieren.

En vaccine mod nikotin fungerer ved at aktivere kroppens immunsystem, så der dannes antistoffer, der binder sig til nikotinmolekylerne.

Når nikotinen har antistoffer på slæb, kan den ikke trænge ind i hjernen - kombinationen af nikotin og antistof er simpelthen for stor til at krydse blod-hjerne-barrieren. Når nikotinen bliver neutraliseret, får rygerne ikke noget sus ud af smøgerne, og afhængigheden forsvinder efterhånden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk