Vaccinations tid igen – og det er ikke skadeligt
vaccination sygdom medicin videnskab hokland blog

Som det bliver koldere i vejret og vinteren nærmer sig, er det på tide for nogle at blive vaccineret. Visse folk er bange for at vaccination kan medføre slemme sygdomme, men hvad er sandheden bag denen frygt? (Foto: Shutterstock)

Det er tid for mange af os til at blive influenza vaccineret, men faktisk har jeg sagt det til mine patienter længe, nemlig de, som jeg kun ser med helt op til et års mellemrum. De er oftest helbredte for deres ondartede sygdom, men deres immunforsvar kan være svækket og så skal man ikke have influenza.

Det er for de fleste af os en relativt ufarlig øvre luftvejs infektion, men lige efter 1. Verdenskrig døde der mange millioner mennesker (faktisk flere end krigen var ansvarlig for) af den spanske syge, som den blev kaldt. De døde ikke af virussen, men af de følgevirkninger, som den gav i form af lungebetændelser med bakterier. Grunden er, at virus midlertidigt ødelægger slimhinderne i bronkier og lunger og gør dem modtagelige for, bakterierne. Det er nøjagtig det, som vi er bange for os patienter med nedsat immunforsvar.

Vaccination anbefales til ældre og immunsvækkede, og når man taler med begge befolkningsgrupper hører man mange meninger, hvoraf den, som jeg er mest ked af, er den, som siger at vaccinationer kan være farlige. Så er der nogle, som siger, at de aldrig har været så syge, som den gang de fik den første og eneste af dem. Heldigvis er der mange, som også tager det meget naturligt og ikke kan mærke, at de har fået den.

Svindel kan være skyld i frygten for vacciner

Frygten for vaccinationer går mange år tilbage til en tid, hvor koppevaccinationer kunne være farlige, men er også ganske nye, hvoraf den om MFR vaccinens fare for at give autisme er den værste. Vaccinen beskytter langt de flest mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og startes ved 15 måneders alderen. Det var her en af de største skandaler inden for lægeverdenen tromlede hen over nullerne, da den engelske læge Andrew Wakefield i det ansete tidsskrift The Lancet hævdede, at denne sammenhæng var sandsynlig og skyldtes vaccinens indhold af et tilsætningsstof. Sandheden var helt anderledes.

De undersøgte børn var udvalgte og ikke repræsentative, laboratorie undersøgelser forkerte eller bevidst misvisende, og lægen havde interesse konflikter, som burde have været fanget af tidsskriftet. Som der ikke var nok, opførte han sig groft uetisk ved at tage blodprøver fra børn ved fødselsdags selskaber hjemme hos ham selv – og uden forældrenes vidende. Børnene blev faktisk lokket til at give prøven for en klatskilling.

Denne læge blev efterfølgende frataget retten til at fungere i England, men da var han allerede flyttet til USA, hvor han blot fortsatte med det samme budskab. Det ulykkelige ved dette er, at det havde vundet genklang hos sagesløse forældre, som så en forklaring på deres barns sygdom og hos plattenslagere, som slag mønt af det. Selv i dag er der stadig er fortalere for sammenhængen, selv om teorien er modbevist ved en lang række store underøsgelser, balndt en flot dansk. Det har sat vaccination geenrelt i dårligt lys og er altså så højt eksponeret, at det har haft en meget uheldig afsmittende effekt. Forløbet er beskrevet i en spændende bog ”The Panic Virus” af Seth Mnookin (se billede).

Influenza vaccinen består af dele af inaktiverede virus stammer og altså ikke levende virus. Den kan give let feber og utilpashed i 1-2 dage, men slet ikke de symptomer, som nogle af mine patienter beskriver over for mig. De har med stor sandsynlighed været smittet med en luftvejsvirus på tidspunktet for vaccination, og tilskriver derfor prikket deres dårligdom.

Influenza-vaccinen er en årlig genganger

Grunden til, at vaccinen skal gives hvert år er dels, at immuniteten ikke holder mere end nogle måneder, dels at virus kan forandre sig år for år (men ikke nødvendigvis gør det). Det giver sig selv, at patienter med KOL, hvor lungerne allerede er beskadigede, bør vaccineres uanset alder, lige som nære familiemedlemmer til svært immunsvækkede, som kan give en ellers vaccineret person sygdommen på grund af den store mængde virus, de udsættes for. Af samme årsag bliver jeg selv vaccineret, så jeg ikke smitter patienterne.

En anden årsag er, at jeg for nogle år siden mærkede på min egen krop, hvor generende influenza kan være – den startede, da jeg satte foden på juletræet en kold Lillejuleaften og sluttede først 1. Nytårsdag.

Jeg er blevet spurgt, om der dog ikke er en vaccine imod EBOLA virus. Det er der desværre ikke, da denne virus er meget svær at få tag i. Behandlingen er antistoffer mod virus, som fås enten fra tobaksplanter (Ja!) eller ved at give serum fra patienter, som har overlevet sygdommen.

Så vaccination er generelt ikke farligt, tværtimod er det farligt ikke at lade sine børn og sig slev vaccinere. Det vist sig, da føromtalte Wakefields fund blev taget alvorligt, og procenten af vaccinerede børn i Californien faldt. Her har der været epidemier af fx kighoste og børn er døde af det. Har Wakefield dårlig samvittighed? Åbenbart ikke: det seneste om ham på Google News er, at han har forsøgt at sagsøge et britisk tidsskrift for at have trukket en af hans artikler tilbage. Sagen blev naturligvis afvist uden egentlig retssag.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud