UV-behandlet mælk kan styrke for tidligt fødte
Dyreforsøg tyder på, at UV-behandling af modermælk fra kvinder kan styrke immunforsvaret hos de meget for tidligt fødte bedre end den gængse varmebehandlede donormælk.
UV-behandlet mælk amning for tidligt fødte styrke

Mælk direkte fra mor er bedst, men hvis et for tidligt født barn skal have donormælk fra andre kvinder, tyder nye dyreforsøg på, at det er bedre at behandle mælken med UV-lys end med pasteurisering, som vi gør i dag. (Foto: Shutterstock)

Mælk direkte fra mor er bedst, men hvis et for tidligt født barn skal have donormælk fra andre kvinder, tyder nye dyreforsøg på, at det er bedre at behandle mælken med UV-lys end med pasteurisering, som vi gør i dag. (Foto: Shutterstock)

For tidligt fødte børn kan få donormælk fra andre kvinder, hvis ikke moderen har mælk nok selv. Formålet er at give de bedste vilkår for vækst og styrke udviklingen af de svage nyfødtes immunforsvar gennem de gode, immunregulerende stoffer i mælken.

Donormælk til for tidligt fødte børn bliver altid varmebehandlet for at sikre barnet mod farlige bakterier eller vira, men varmebehandlingen slår også mange gode, immunregulerende stoffer ihjel. Forskerne bag den nye undersøgelse afprøvede derfor behandling med UV-lys som alternativ:

Historien kort
  • Dyreforsøg tyder på, at kvinders modermælk, der er behandlet med UV-lys, er bedre end varmebehandlet donormælk til de for tidlig fødte. Effekten er vist i grise.
  • En anden forsker kalder undersøgelsen for imponerende grundig og efterlyser studier med børn, der kan bekræfte eller afkræfte effekten.
  • Vores kartonmælk fra supermarkedet bliver også varmebehandlet, men for større børn og voksne betyder immunstofferne mindre.

»Vores nye resultater viser, at UV-behandlet kvindemælk gav sundere grise end den varmebehandlede kvindemælk gjorde. Grisene voksede hurtigere og udviklede bedre beskyttelse mod bakterier og bedre tarmfunktioner, der netop kan være et problem hos de meget for tidligt fødte individer – både grise og mennesker«, siger Per Torp Sangild.

Han er ankermand på de nye undersøgelser sammen med Yanqi Li, der er adjunkt ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Studiet er for nyligt publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Nutrition.

Første gang, at effekt vises i dyreforsøg

Forskerne undersøgte virkningen af de tre typer kvindemælk på for tidligt fødte grise:

  1. En ubehandlet
  2. En varmebehandlet
  3. En UV-behandlet

Deres resultater viste, at der er flest immunstoffer i ubehandlet modermælk, men at der samtidig er flere bakterier.

UV-behandlet mælk amning for tidligt fødte styrke

Tidligt fødte grise bruges her som en model for tidligt fødte børn og får kvindemælk, enten i sonde eller i sutteflaske. (Foto: Københavns Universitet)

I den UV-behandlede mælk var antallet af bakterier derimod reduceret kraftigt (ligesom i den varmebehandlede mælk), mens flere af immunstofferne stadig var intakte.

For eksempel viser undersøgelsen, at mængden af proteinet laktoferrin, som beskytter mod infektioner, er dobbelt så højt i UV-behandlet donormælk som i den varmebehandlede version.

Lovende tegn på positiv effekt

Steffen Husby, der børnelæge og professor ved Syddansk Universitet, og som ikke har medvirket i den ny undersøgelse, siger, at det er en »imponerende grundig undersøgelse med lovende tegn på en positiv effekt af UV-behandlingen«.

Han efterlyser nu studier på børn, da børns og smågrises immunforsvar ikke er opbygget på samme måde. Desuden skal det afklares, om der kan ske ændringer i mælkens DNA i forbindelse med behandling med UV-lys.

Forskergruppen bag den ny undersøgelse har allerede humane studier på tegnebrættet, men de er endnu ikke igangsat.

UV-behandlet mælk amning for tidligt fødte styrke

Ifølge det nye studie er der flest immunstoffer i ubehandlet modermælk, men samtidig også flere bakterier. (Foto: Shutterstock)

Bedre beskyttelse mod infektioner

Det er kendt, at behandling med UV-lys kan bevare kvaliteten af mælkeproteiner bedre, men undersøgelsen er den første til at vise en effekt i dyr. Samme hold af læger, dyrlæger og mikrobiologer har tidligere sandsynliggjort, at grise, født ved kejsersnit 10 dage før tid, kan bruges til at undersøge immunregulerende stoffer og vækst hos for tidligt fødte børn.

Mikrobiologer og dyrlæger bag den ny undersøgelse har blandt andet målt på antallet af bakterier i tarmen og i knoglemarven på tidligt fødte grise.

Antallet af bakterier i knoglemarven ser forskerne bag undersøgelsen som et udtryk for, hvor godt immunforsvaret er til at bekæmpe bakterierne, og hvor stor risiko grisen har for at få infektioner.

»Det ser ud til, at immunforsvaret er mest intakt hos de grise, der har fået den UV- behandlede mælk, og det gør undersøgelserne af UV-behandlingen endnu mere interessante«, siger Steffen Husby.

Dyr kan godt dele mælk på tværs af arter, selvom mælkesammensætningen ikke er helt ens. Modermælkserstatning til mennesker er baseret på komælk, og det kan godt fungere hos lidt ældre babyer, når amning ikke er muligt. Derimod er dette meget mere problematisk ved for tidlig fødte børn. Her er det velkendt, at amning i de første tre måneder kan give bedre immunforsvar.

Per Torp Sangild, professor

Vil kunne bruges i praksis

Den undersøgte modermælk stammer fra 15 mødre, der sælger mælk til Hvidovre Hospitals mælkebank. På Hvidovre Hospital forsker man blandt andet i vækst hos for tidligt fødte og varmebehandler donormælk.

Sådan gjorde forskerne

Modermælk fra Kvindemælkscentralen på Hvidovre Hospital blev inddelt i tre ens portioner:

  1. Den første portion blev varmebehandlet. Pasteurisering af donormælk sker normalt ved 62,5 grader, hvor en eventuel forurening af mælken (eksempelvist med colibakterier) bliver reduceret til et ufarligt niveau.
  2. Den anden UV-behandlet.
  3. Den sidste forblev ubehandlet.

Anne Bille Olin, der er leder af kvindemælkscentralen og ledende klinisk diætist på Hvidovre Hospital, synes også de nye resultater er interessante: 

»Det er nyt at UV-behandle donormælk, men hvis flere forskningsresultater kan bekræfte, at bakterierne forsvinder ved UV-behandling, så vil man på sigt kunne ændre metoden til behandling af mælken hos os«, siger hun.

Hun tilføjer, at der vil være nogle praktiske barrierer - blandt andet skal man udvikle metoder til at UV-behandle i stor skala, der kan fungere i en travl hverdag på et hospital.

pasteurisering af mælk

Pasteurisering er en varmebehandling, der benyttes til at uskadeliggøre sygdomsfremkaldende mikroorganismer og til at reducere antallet af fordærvelsesbakterier, gær og skimmelsvampe i lprodukter som mælk, frugtsaft, øl og eddike, men også til visse kødprodukter som skinke. (Foto: Shutterstock)

Modermælkens hemmelighed

Mælk er en grundsten for alle pattedyr, og nogle biologer mener, at mælken har banet vejen for pattedyrenes evne til at klare sig godt og bosætte sig over det meste af Jorden.

»Det særlige ved modermælken er jo, at den giver optimal ernæring i et dyrs eller menneskes allerførste tid, og det er afgørende for dyr eller menneskers overlevelse og beskyttelse«, siger lektor Stine Brandt Bering, der er specialiseret i ernæring og immunregulering og har medvirket i den nye undersøgelse.

Den nye undersøgelse kortlægger dele af modermælkens hemmelighed. Den har et højt indhold af antioxidanter, immunregulerende proteiner og enzymer. Alt dette har betydning for udviklingen af det nyfødte pattedyrs immunforsvar, og ifølge forskerne kan man med en skånsom behandling af mælken beholde mere af dette.

Hvad med kartonmælk?

Men gælder det så også kartonmælken, som vi køber i supermarkedet? Den mælk er jo også varmebehandlet.

UV-behandlet mælk for tidligt fødte styrke

Når man er voksen, og har et fuldt udviklet immunforsvar er det ikke længere helt så vigtigt at få de immunregulerende stoffer fra mælk. (Foto: Shutterstock)

»Det er formodentlig fuldstændig det samme, men når man er voksen, og immunforsvaret er udviklet, så er det ikke længere helt så vigtigt at få de immunregulerende stoffer fra mælk - det er det derimod for de små nyfødte, og i særlig grad for de for tidlige fødte«, siger Stine Brandt Bering.

»Hvis jeg selv havde en immunsygdom i tarmen, kunne jeg godt finde på at prøve at købe ikke-varmebehandlet mælk fra køer for at øge mulighederne for lindring af tarmen, men det er ikke noget, vi har undersøgt eller kan anbefale på baggrund af forskning«, siger Per Torp Sangild.

Mælkeproducerende landmænd må sælge 70 liter ubehandlet mælk direkte fra stalddøren, hvis en række krav er indfriet. Men i den industrielle produktion er det svært at forestille sig, at man ville kunne sælge ubehandlet mælk, forklarer Helle Skjold, der er kvalitetschef i Arla: 

»Mælk er jo et levende, biologisk produkt, så vi varmebehandler for at kunne garantere den holdbarhed, som vi skriver på mælkekartonen, og for at sikre, at der ikke kan ske overførsel af sygdomme fra mælk til mennesker«, siger hun. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk