Usunde danskere har mindre og dårligere sex
Danske forskere finder en sammenhæng mellem usund livsstil og problemer i sengen eller manglende sex. Opdagelsen bør bruges til at få folk til at leve sundere, mener forsker.

Ny dansk forskning viser, at der er en klar sammenhæng mellem folk, der lever et usundt liv ved f.eks. at veje for meget, røre sig for lidt eller ryge cigaretter - og folk der har problemer med sex eller slet ingen sex får. (Foto: Colourbox)

Ny dansk forskning viser, at der er en klar sammenhæng mellem folk, der lever et usundt liv ved f.eks. at veje for meget, røre sig for lidt eller ryge cigaretter - og folk der har problemer med sex eller slet ingen sex får. (Foto: Colourbox)

Alle ved, at sund livsstil får os til at leve længere. Nu viser det sig, at dit sexliv måske også er afhængigt af din livsstil.

Danske forskere fra Statens Serum institut, Københavns Universitet og Statens Institut for Folkesundhed har netop offentliggjort to artikler i Journal of Sexual Medicine, som peger på sammenhængen mellem usund livsstil, mentalt og fysisk velbefindende og manglende eller dårlig sex.

»Det er en stærk sammenhæng,« fortæller overlæge, dr.med. Morten Frisch fra Statens Serum Institut, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Morten Frisch understreger, at undersøgelsen er en såkaldt tværsnitsundersøgelse (se boksen til højre). Sådan en undersøgelse kan ikke sige, om vi har et dårligt sexliv, fordi vi f.eks. ryger, eller om vi ryger, fordi vi har et dårligt sexliv.

Overvægt og fysisk inaktivitet hænger sammen med mindre sex

Overvægtige eller fysisk inaktive har mindre sex, viser undersøgelsen, der er foretaget på 5.552 danskere i alderen 16-97 år. Tendensen gælder for både mænd og kvinder.

»Manglende sex er mest markant for folk med overvægtsproblemer. Folk med et BMI på over 30 eller med et stort taljemål fortæller oftere, at de ikke har haft sex inden for det seneste år,« siger Morten Frisch.

Undersøgelsen viser desuden, at det samme gælder for kvinder, der ryger.

Fakta

En tværsnitsundersøgelse er en undersøgelse, hvor man på et bestemt tidspunkt spørger en gruppe mennesker om forskellige ting og bagefter kigger efter sammenhænge. Modsætningen til tværsnitsundersøgelsen er longitudinalundersøgelsen, hvor man følger den samme gruppe mennesker over tid.

»Men er det røgen, som er skyld i den manglende seksuelle aktivitet? Eller er tobakken en konsekvens af manglende sex? I denne slags undersøgelser kan vi ikke afgøre, hvad der er årsag, og hvad der er virkning. Vi kan blot konstatere, at der er en stærk sammenhæng,« forklarer Morten Frisch.

Rejsningsproblemer på grund af rygning

Der er ifølge Morten Frisch endnu flere årsager til, at man bør sigte efter en sund livsstil. Det er nemlig ikke bare mindre sex, der hænger sammen med usund livsstil. Forskerne fandt også øget forekomst af seksuelle problemer, såkaldte dysfunktioner, under lagenerne, for folk der røg tobak, drak for meget alkohol, røg hash, tog hårde stoffer eller var fysisk inaktive eller overvægtige. Og det var særligt tydeligt for mænd.

Det faktum, at der nu ses en tydelig kobling mellem usund livsstil og problemer i sexlivet, skal bruges til en mere effektiv forebyggelse, mener Morten Frisch.

»Når det gælder rygning, er det veldokumenteret, at der er en sammenhæng mellem rygning og rejsningsproblemer. Det skyldes formentligt åreforkalkning og dårlig blodgennemstrømning i penis. Man bør i langt højere grad bruge netop den viden i kampagner mod rygning. De fleste unge kan ikke forholde sig til åreforkalkninger og fremtidig kræftrisiko, men til gengæld er det meget vigtigt for dem, at de har et godt sexliv,« foreslår Morten Frisch.

Rygere havde i langt højere grad problemer med at få rejsning, og det samme gjaldt overvægtige. Desuden havde overvægtige også problemer med at få orgasme.

Pudsigt nok fandt forskerne ud af, at det heller ikke er for godt at være undervægtig.  Undervægtige mænd havde nemlig også oftere problemer med rejsning og for tidlig sædafgang end normalvægtige.

Kvinder holder op med at have sex

Hvorfor er det så primært hos mænd, man ser en sammenhæng mellem usund livsstil og seksuelle dysfunktioner?

Fakta

Body Mass Index (BMI) er i dag den mest udbredte metode, når man vil have en pejling af, om man vejer for lidt, for meget eller lige tilpas.

Du finder dit BMI ved at dividere din vægt i kilo med din højde i meter gange med sig selv (kg/m x m)

Hvis din BMI er under 18,5, er du undervægtig.

BMI 18,5-24,9:
Passende vægt

BMI 25-29,9:
Overvægtig

BMI 30 eller mere:
Meget overvægtig

Det kan meget vel være, fordi kvinder holder op med at dyrke sex, hvis de føler, at tingene ikke helt fungerer, som de skal. Det er naturligvis sværere at finde de seksuelle dysfunktioner, fordi kvinderne slet ikke har sex.

»Når mænd oplever problemer med rejsningen eller andre seksuelle problemer, klør mange af dem tilsyneladende på med at have sex alligevel. Men kvinder, som oplever problemer i sexlivet, er mere tilbøjelige til at lægge sex på hylden,« forklarer Morten Frisch.

Mænd vil have det godt fysisk - kvinder kræver mentalt velvære

For mænd og kvinder er der stor forskel på, hvilke helbredsfaktorer der kan kædes sammen med det dårlige sexliv.

Kvinder med psykiske problemer i dagligdagen er i langt højere grad end mænd ramt af et dårligt sexliv. For mænd er der derimod en stærk sammenhæng mellem fysiske helbredsproblemer og seksuelle problemer.

»Selvrapporteret helbred er en stærk indikator for, om man fungerer i sit sexliv. Men igen er det svært at sige, hvad der kom først. Det dårlige helbred, eller det dårlige sexliv,« siger Morten Frisch.

»Vores fund er interessante, men de giver kun en pejling om nogle sammenhænge mellem usund livsstil og seksuelle problemer. Der er brug for nye undersøgelser, som tager befolkningens seksuelle sundhed og trivsel seriøst. 90% af befolkningen synes jo, at det er vigtigt at have et godt sexliv. Der er brug for viden fra en grundigere undersøgelse af befolkningens helbredsmæssige og seksuelle sundhed, for at vi en dag kan udstikke sikre retningslinjer for, hvad man bør holde sig fra, og hvad man bør gøre, hvis man gerne vil beholde evnen til at dyrke god sex.« afslutter Morten Frisch.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk