Usund kost er skyld i flere dødsfald end rygning ifølge nyt globalt studie
Kilde: 
04 april 2019

11 millioner dødsfald på verdensplan om året.

Det koster det, fordi vi springer grøntsager, nødder, frugt, korn og frø over og kaster os over for meget sukker, salt og forarbejdet kød. Eller med andre ord spiser for usundt, skriver BBC.

Konklusionen kommer fra et nyt studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift the Lancet.

Forskerne bag studiet fortæller ifølge BBC, at dødsfaldene ikke skyldes overvægt, men i højere grad lavkvalitets kost, der kan resultere i kræft og hjertesygdomme.

LÆS OGSÅ: Usund livsstil koster op til 15 leveår

Det er Global Burden of Disease Study (GBD), en global forskningsenhed med speciale i at udregne dødsårsager, der står bag undersøgelsen.

Det konkluderer således, at:

  • For meget salt i kosten er skyld i tre millioner dødsfald.

  • For lidt fuldkorn i kosten er skyld i tre millioner dødsfald

  • For lidt frugt i kosten er skyld i to millioner dødsfald.

  • Desuden er for få nødder og grøntsager samt for lidt  korn, omega-3 fra fisk og fibre i kosten også skyld i mange dødsfald.

De dramatiske konklusioner bygger på analyser fra 195 lande, hvor forskerne har skabt sig et billede af folks kost ved at set på survey-undersøgelser samt data fra salg af fødevarer og forbrug per husstand.

Forskerne har herefter regnet på, i hvilken grad dårlig kost påvirker dødsårsager som hjertesygdomme, diabetes og visse former for kræft. De har ligeledes regnet på, hvor mange dødsfald, som på verdensplan skyldes rygning og stoffer.

»Studiet viser, at dårlig kost er den største risikofaktor for dødsfald i de fleste lande i verden,« fastslår en af forskerne bag studiet, Ashkan Afshin, der er lektor ved Institute for Health Metrics and Evaluation på University of Washington, ifølge NPR, der også har skrevet om studiet.

Den fedtrige middelhavskost, samt kosten i Spanien, Frankrig og Japan, hvor der er masser af fisk, sunde olier, samt frugt og grønt på menuen, var skyld i færrest dødsfald.

Der er dog stor forskel fra land til land på, hvor mange dødsfald usund kost fører til. Ifølge studiet kan 13 procent af alle dødsfald i Danmark skyldes usund kost, hvilket svarer til omkring 7.000 dødsfald om året.

Dermed er usund kost i Danmark en mindre dræber end rygning. Ifølge en rapport fra 2016 fra Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed forårsager rygning årligt 13.600 dødsfald.

LÆS OGSÅ: Hvad er vigtigst: kost eller motion?

LÆS OGSÅ: Fedtrig middelhavskost giver større vægttab end fedtfattig kost

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.