Unge føler mere stress, ensomhed og nedtrykthed - skyldes det sociale medier?
Mental mistrivsel i ungdomsårene kan følge os resten af livet. Men sociale medier har ikke al skylden.

Sociale medier bliver tit gjort til syndebuk for unges dårlige mentale sundhed. Men det er i virkeligheden ikke rigtigt. (Illustration: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Sociale medier bliver tit gjort til syndebuk for unges dårlige mentale sundhed. Men det er i virkeligheden ikke rigtigt. (Illustration: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Dårlig søvn, stress og ensomhed.

Den mentale mistrivsel blandt unge er desværre stigende. 

Det viser en rapport om mental sundhed og sygdom hos børn og unge i alderen 10 til 24 år, som Vidensråd for Forebyggelse udgav i november 2020. 

Og så er resultaterne endda fra tiden, før coronapandemien, hjemmeundervisning og aflyste festligheder gjorde det endnu sværere at være et ungt, socialt menneske i udvikling.

Men hvordan kan det egentlig være, der i dag er så mange unge, der kæmper med deres psyke? 

Er det det høje forbrug af internettet og sociale medier, som er skurken? 

Mere end en folkesygdom

En tredjedel af de 16 til 24-årige føler sig stressede, mens fem procent af alle gymnasieelever føler sig nedtrykte hver dag. 

Det fortæller Pia Jeppesen, formand for arbejdsgruppen bag rapporten og klinisk lektor på Københavns Universitet.

Når børn og unge oplever dyk i den mentale sundhed, er det ikke kun et problem her og nu i deres hverdag.

På sigt kan det nemlig føre til psykiske sygdomme, som kan påvirke dem resten af livet ifølge Pia Jeppesen, der også er seniorforsker og overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Hovedstaden Psykiatri.

I afsnittet af Brainstorm ovenfor dykker værtsduoen Jais og Asbjørn sammen med Pia Jeppesen ned i rapporten og de mulige årsager til dens nedtrykkende resultater.

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s podcast om hjernen.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.

Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.

Ud over podcast omfatter Brainstorm-projektet også formidling af hjerneviden på Instagram. Find profilen her.

De får også hjælp af Stine Liv Johansen, formand for Medierådet for børn og unge og lektor ved Center for Børns Litteratur og Medier på Aarhus Universitet.

Ifølge Pia Jeppesen er det ikke længere dækkende at beskrive mental mistrivsel og psykisk sygdom som en folkesygdom - det er ganske enkelt blevet normalen.

Og de unge er altså i den mest udsatte alder for at få stillet en psykisk diagnose.

Derfor fortæller Pia Jeppesen i Brainstorm-podcasten, at vi bør blive bedre til at tale om, hvordan vi opretholder mental sundhed og plejer vores psyke - også når det kommer til vores brug af medier.

Måske burde det endda komme på skoleskemaet.

Sociale medier gøres til syndebuk 

I mange af de debatter, som florerer i medierne, hører vi ofte om, at de sociale medier er en af de helt store årsager til den mentale mistrivsel blandt unge. 

Men ifølge Stine Liv Johansen er debatten alt for unuanceret, og det giver ikke mening bare at pålægge de sociale medier al skylden.

Hun påpeger endda, at flere sammenhænge viser, at sociale medier har en overvejende positiv betydning for langt de fleste unge.

Ser vi på de unges brug af sociale medier, er den mentale mistrivsel størst blandt dem, der bruger medierne henholdsvis allermest og allermindst, mens de, der deltager aktivt på de forskellige platforme, faktisk ser ud til at have det bedst mentalt. 

Vil du også gerne høre mere om, hvordan det hænger sammen?

Så lyt til afsnittet af Brainstorm, og bliv meget klogere på rapporten, og hvorfor mental trivsel i ungdomsårene er så vigtig og kan have stor betydning for resten af vores liv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk