Undervurderer vi antallet af coronasmittede? Det tror de i Sverige
Ved første øjekast står det ikke så godt til i Sverige. Professor ved Lunds Universitet går bag om tallene.
COVID-19 corona Sverie Case Fatality Ratio Infection Fatality Ratio sygdom smitte dødelighed dødsfald rapporteringer epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning flokimmunitet risiko epidemiolog vaccine behandling

Sverige har valgt en helt anden coronastrategi end mange andre lande. (Foto: Shutterstock)

Sverige har valgt en helt anden coronastrategi end mange andre lande. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Mange lande verden over står overfor en række meget svære beslutninger: Hvornår og hvordan skal restriktionerne indført som følge af coronavirussen lempes?

Vi mangler stadig en vaccine, så vi vil formentlig opleve, at epidemien blusser op i bølger, medmindre så mange i befolkningen er blevet smittede, at vi opnår flokimmunitet (estimeret til at være cirka 60 procent, og forudsat at de smittede udvikler immunitet, og at virussen ikke muterer til en ny coronavirusstamme).

Desværre mener regeringsrådgivere i Storbritannien, Frankrig og mange andre lande, at kun ganske få procent af den samlede befolkning er blevet smittet indtil videre.

Ved første øjekast går det ikke godt i Sverige

Hvordan hænger det sammen?

Sverige kan - ligesom den berømte 'kanariefugl i kulminen' - lede resten af verden, for her tilskynder man social distancering, men landet er ikke lukket helt ned.

De svenske myndigheder hævder, at landet hurtigt er ved at opnå flokimmunitet. Men ved første øjekast går det ikke godt i Sverige.

22. april indtog Sverige 10. pladsen på listen over coronarelateret dødelighed med 17,3 dødsfald per 100.000.

Til sammenligning lød tallene fra nabolandene:

  • Danmark - 17. plads med 6,4 per 100.000.
  • Norge - 22. plads med 3,4 per 100.000.
  • Finland - 31. plads med 2,6 per 100.000.

At forsøge at beskytte befolkningen fra at blive smittet gennem aggressiv nedlukning er som at beskytte en skov fra en naturbrand; medmindre slukningsarbejdet er kontinuerligt og vedholdende, vil skoven på et eller andet tidspunkt brænde.

 

 

Ens dødstal uanset nedlukningsstrategi?

Aggressiv kontaktsporing, karantæne og lockdown har minimeret smittespredningen samt reduceret tidlige COVID-19-relaterede dødsfald.

Men medmindre ikke-smittede personer bliver beskyttet gennem effektive farmakologiske indgreb (vacciner, profylakse (sygdomsforebyggelse) og terapeutik), kan det endelige dødstal muligvis ende med at være ens i lande, der har valgt at lukke ned, og lande, der har haft en mere liberal nedlukningsstrategi.

Vi ved ikke, hvor tæt Sverige er på at opnå flokimmunitet, fordi vilkårlig testning af seroprævalensen (antal personer i en befolkning, der ved blodprøve tester positive for en sygdom, red.), som kræver testning for både virus og antistoffer (for at afdække tidligere infektion), endnu ikke er blevet gennemført på landsplan, selvom man har lagt planer om det.

Folkhälsomyndigheten (Sveriges sundhedsstyrelse) og det svenske militær testede 738 stockholmere. De fandt, at 2,5 procent var smittede med SARS-CoV-2 mellem 26. marts og 3. april.

Matematiske modeller bliver brugt til estimaterne

Matematiske modeller er også blevet brugt til at estimere smittespredningen af SARS-CoV-2.

En ledende britisk gruppe estimerer, at smitten havde spredt sig til 3,1 procent af den svenske befolkning 28. marts.

Det står i skarp kontrast til estimatet for Stockholm beregnet af Tom Britton (en førende svensk akademiker, der samarbejder med Folkhälsomyndigheten).

Han estimerer, at halvdelen af Stockholms befolkning vil være smittede, når vi når frem til starten af maj måned. Og så vil resten af landet formentlig hurtigt følge trop.

Men hvordan er det muligt at nå frem til så forskellige estimater?

Testningen fokuserer på alvorlige smittetilfælde

Som Tom Britton påpeger, er mange af modellernes antagelser usikre (især CFR-dødeligheden eller 'Case Fatality Ratio' - som betegner antallet af dødsfald blandt dem, der er konstateret smittede).

Det skyldes, at testningen har fokuseret på smittetilfælde, der er så alvorlige, at de smittede risikerer at blive indlagt.

Vi ved ikke, hvor mange smittede kun oplever milde eller ingen symptomer - det er noget, vi skal estimere gennem simuleringer.

Fordi SARS-CoV-2-smittespredningen i samfundet er en af de helt store X-faktorer, fokuserer man på, hvordan spredningen kan måles i stedet for blot simuleres.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vejen frem

I Storbritannien og USA får sundhedsmyndighederne værdifulde data  fra COVID Symptom Tracker app om symptomer og risikofaktorer om, hvor COVID-19 formentlig snart vil ramme såvel som virussens overordnede spredning.

Denne app er ved at blive lanceret i Sverige.

En kombination af landsdækkende selvrapporterede data med en direkte vurdering af testning af seroprævalensen vil formentlig vise sig at være en meget effektiv måde at spore spredningen af SARS-CoV-2.

Island er et af de lande, hvor man har gjort den mest aggressive indsats.

Effektiv bekæmpelsesstrategi

En nylig rapport dokumenterer, at 0,6-0,8 procent af befolkningen var smittede 4. april. Dette tal ændrede sig ikke i løbet af screeningperiodens 20 dage, hvilket er i overensstemmelse med med en effektiv bekæmpelsesstrategi.

Fundene svarer til en CFR-dødelighed på ~0.36 procent (eller cirka 4 dødsfald per 1.000 smittede). Tallet er bemærkelsesværdigt tæt på CFR-dødeligheden rapporteret for nylig i et seroprævalens-studie i Gengelt, Tyskland. Det stemmer også overens med studier i Finland.

Tallet er meget lavere end den officielle CFR-dødelighed på cirka 13 procent i Storbritannien, Italien og Frankrig, hvilket dog bliver anset for at være et alt for højt estimat som følge af de fleste landes meget restriktive testning.

Hvis vi sammenholder CFR-dødeligheden på ~0.36 procent med antallet af bekræftede COVID-19-dødsfald i Sverige (2.021 - 23. April), kan vi groft estimere antallet af smittede i midten af april. 

Ikke erstatning for modellering eller testning

Det er på ingen måde en erstatning for eksperternes modellering eller testning, men ikke desto mindre svarer det til 561.389 smittetilfælde på landsplan (~5,5 procent af den samlede befolkning).

Indtil videre har mere end halvdelen af dødsfaldene fundet sted i Stockholm (23. april lød tallet på 1.128), men blot ~10 procent af befolkningen bor i Stockholm - derfor er cirka 1/3 muligvis smittet i midten af april.

Det stemmer overens med  Folkhälsomyndighetens estimater for Stockholm for begyndelsen af maj.

Men det er værd at bemærke, at mange COVID-19-relaterede dødsfald går ubemærkede hen, hvilket betyder, at antallet af dødsfald muligvis er langt større.

Det betyder til gengæld også, at antallet af smittede sandsynligvis er højere end estimeret på grundlag af CFR-dødeligheden.

Dødsfald rapporteret som følge af lungebetændelse

I visse lande bliver COVID-19-dødsfaldene rapporteret som dødsfald som følge af lungebetændelse.

Desuden bliver dødsfald i hjemmet eller på plejehjem (hvor der ofte er mindre testning), ofte ikke inkluderet i de officielle tal - eller meget senere.

Evidens indikerer også, at virussen spredte sig meget tidligere end først troet.

Det betyder, at tusindvis af COVID-19-dødsfald muligvis ikke er blevet tilskrevet COVID-19, men muligvis lungebetændelse i stedet.

I for eksempel USA bekræftede en obduktion af en patient, som døde 6. februar, at virussen ramte landet næsten en måned før, den blev registreret.

Tilsvarende evidens er også at finde i Italien.

Hvor tæt er Storbritannien på flokimmunitet?

Forskning publiceret i The Lancet indikerer, at det sande antal af COVID-19-dødsfald i Kina ville være 4 gange højere, hvis definitionen af et COVID-19-tilfælde, som blev anvendt senere, var blevet anvendt fra starten.

I sidste ende betyder det noget i forsøget på at estimere, hvor mange personer er døde ud fra antallet af omkomne.

Man har spekuleret meget i, hvor tæt Storbritannien er på at opnå flokimmunitet. Det bliver hævdet, at helt op til halvdelen af befolkningen var smittede i midten af marts måned

Smitteestimater, der bruger CFR-dødeligheden som sammenligning, indikerer, at det er en langt mindre andel. Men ligesom Stockholm er London også langt hårdere ramt.

Det er umuligt at vide med sikkerhed, hvor mange personer har haft COVID-19 - både i Sverige og i andre lande.

Men hvis de svenske simuleringer er korrekte, og hvis de fleste personer opnår immunitet, kan vi snart forvente, antallet af smittetilfælde og dødsfald begynder at falde markant i Stockholm i løbet af de kommende uger.

Paul Franks modtager støtte fra Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, Janssen, Novo Nordisk A/S, Sanofi Aventis and Servier. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk