Ultraforarbejdet mad står nu for 2/3 af amerikanske børns kalorieindtag
ultraforarbejdede forarbejdede fødevarer mad usundt

Burgere, kager og sodavand er blandt de ultraforarbejdede fødevarer, der dominerer amerikanske børn og unges diæt. (Foto: Shutterstock)

Burgere, kager og sodavand er blandt de ultraforarbejdede fødevarer, der dominerer amerikanske børn og unges diæt. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
17 august 2021

Et nyt studie viser, at for hver gang et amerikansk barn spiser 200 kalorier i æbler og blomkål, spiser de 400 kalorier i slik, frysepizzaer og andre ultraforarbejdede fødevarer.

Det skriver Tufts University i en pressemeddelelse.

En gruppe forskere ved det amerikanske universitet har interviewet mere end 30.000 børn og unge for at kortlægge, præcis hvad de spiser og drikker.

Andelen af ultraforarbejdede kalorier i det samlede kalorieindtag er steget fra 61 procent i 1999 til 67 procent i 2018. 

Herunder er indtaget af fast food som pizzaer og burgere gået fra at fylde 2,2 procent i kaloriebudgettet til 11,2 procent.

Netop forarbejdningen bør vi have mere fokus på, mener en af forfatterne, lektor ved Tufts University Fang Fang Zhang:

»Bearbejdning af fødevarer er en dimension, der ofte bliver overset, når vi forsker i ernæring. Vi bliver nødt til at have det med i vores overvejelser, at ultraforarbejdningen af nogle madvarer medfører sundhedsrisici, der ikke hænger sammen med madens ernæringsmæssige mangler,« fortæller hun.

børn kalorier forarbejdet ultraforarbejdet mad

At spise ultraforarbejdet mad som nuggets og pomfritter kan sammenkædes med blandt andet fedme. (Foto: Shutterstock)

Et overdrevent indtag af ultraforarbejdede fødevarer er blevet kædet sammen med blandt andet diabetes, svær overvægt og visse typer kræft.

Der er dog ikke kun dårlige nyheder. Mellem 1999 og 2018 faldt indtaget af sukkerholdige drikkevarer som sodavand fra 10,8 procent af børnenes kalorieindtag til det mere nådige 5,3 procent.

Studiet er publiceret i Jama Network. 


seh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.