Ugens podcast: Kan journalistik om videnskab være objektiv?
Ugens podcast er en paneldebat, hvor journalistik om videnskab kommer under lup. Hvad er udfordringerne ved at dække videnskab i en tid, hvor borgerne selv kan finde informationer på nettet? Skal alle forskere høres lige meget? Og kan videnskabsjournalister være objektive?
Videnskabsjournalistik forskning kommunikation konference formidling kritisk transparens troværdighed

Hvordan bør videnskabsjournalister skrive om forskning om eksempelvis HPV-vaccinen eller klima, så dækningen bliver troværdig og retvisende? Det er nogle af de emner, der bliver diskuteret i denne uges podcast. (Foto: Shutterstock)

Hvordan bør videnskabsjournalister skrive om forskning om eksempelvis HPV-vaccinen eller klima, så dækningen bliver troværdig og retvisende? Det er nogle af de emner, der bliver diskuteret i denne uges podcast. (Foto: Shutterstock)

HPV-vaccinen, klima-debatten, Ninka-sagen og konspirationsteorier – alt sammen eksempler på emner, som Videnskab.dk har dækket, og hvor der er uenighed om, hvad der er sandt, og hvordan videnskaben skal tolkes.

For hvordan skriver man egentlig om videnskab på den bedst mulige, mest retvisende og mest nuancerede måde?

Det spørgsmål har redaktionen på Videnskab.dk stillet sig selv ekstra flittigt denne uge, i forbindelse med at vi har været med på en stor international konference om videnskabsjournalistik i København, European Conference for Science Journalists 2017, hvor europæiske videnskabsjournalister mødtes og diskuterede fremtidens udfordringer.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

»Ligesom alle andre faggrupper har behov for at mødes, så har journalister også behov for at mødes og netværke og snakke om de problematikker, der foregår inden for deres felt. Rigtig meget snak om fake news, hvordan nye medier går ind og fjerner det filter, som journalister har,« fortæller Berit Viuf, der er en af arrangørerne og næstformand i Danske Videnskabsjournalister, i ugens podcast.

Hvordan sikrer man eksempelvis, at artikler om videnskab er dækkende og troværdige? Skal små og store studier have lige meget omtale? Og hvad skal videnskabsjournalister være opmærksomme på i en tid, hvor fake news ofte spredes hurtigere end fakta?

De problematikker kan du høre meget mere om i podcasten øverst i artiklen, hvor vi går kritisk i kødet på videnskabsjournalistikken – og dermed også Videnskab.dk’s egne styrker, svagheder og udfordringer.

Forskere er ikke længere autoriteter

Podcasten er denne gang en - måske ikke rygende, men dog med enkle entusiastiske bandeords-smuttere - paneldebat.

Her diskuterer Berit Viuf og to andre debattører blandt andet den store udvikling, der er sket med videnskabsjournalistik de seneste 20-25 år, og som har betydet, at forskere og forskning ikke længere har den samme autoritet som tidligere.

»Tidligere var det sådan, at videnskabsjournalister lagde sig andægtigt ned for fødderne af forskerne, som så havde en eller anden titel, som journalisten ikke kunne gennemskue, og så er der bare blevet skrevet et referat af det, forskeren har sagt,« fortæller en af debattørerne Søren Schultz Jørgensen, der er ph.d. i journalistik, i podcasten.

»Den klassiske videnskabsjournalistik har glemt lidt at se på, hvad er det for nogle kilder, vi snakker med. Der har været utroligt mange af det, som vi journalister kalder 'en-kilde-historier', altså, man ringer op til én ekspert og får vedkommende til at udlægge ’sandheden’ […], og så skal man formidle det budskab som journalist til den umælende befolkning,« lyder det fra en enig Peter Hyldgård, debattens sidste deltager.

Videnskab konference formidling ECSJ 2017

Videnskab kan være drønsjovt, hvis det formidles rigtigt! (Foto: Ane Rasmussen/ European Conference for Science Journalists)

Befolkningens adgang til viden er »på godt og ondt«

I dag er befolkningen dog langt fra umælende. Internettet muliggør, at man selv kan finde forskning om stort set alt, og på de sociale medier kan man give sine meninger til kende og dele viden. Denne øgede adgang til viden er ifølge vores tre paneldeltagere generelt positiv.

»Det er et udtryk for, at vi har fået mere viden i samfundet. Og det er faktisk også et udtryk for, at vores befolkning er blevet mere vidende,« siger Peter Hyldgård i podcasten.

»Vi oplever, at alle typer autoriteter bliver udfordret, fordi borgerne i højere grad har fået mulighed for at træffe andre beslutninger end det, som, de tidligere statsautoriserede har fortalt os, vi skulle,« siger Søren Schultz Jørgensen, der er direktør i det journalistiske rådgivningsfirma Kontrabande og medlem af bestyrelsen i Fynske Medier.

Han kalder samtidig udviklingen »en radikal demokratisering på godt og på ondt«.

Ifølge alle tre paneldeltagere er der nemlig også en bagside ved udviklingen, som eksempelvis har ført til en faldende tiltro til lægerne, og at tilslutning til HPV-vaccinen er historisk lav.

»Bagsiden er fuldstændigt entydigt, at hvis vi taler om demokrati, det vil sige, at alle har mulighed for at få indflydelse, så er det jo ikke sikkert, at demokratiet skaffer os de bedste beslutninger« siger Søren Schultz Jørgensen i podcasten.

videnskabsjournalistik konference formidling ESCJ 2017

Konferencen fandt blandt andet sted i Koncerthuset. (Foto: European Conference for Science Journalists)

Skal små studier og store studier have samme vægt?

Et andet emne i ugens podcast handler om den balancegang, det er, når man som videnskabsjournalist skal tilstræbe troværdig og fair dækning. Hvordan placerer Videnskab.dk sig eksempelvis i en kamp mellem to fronter, hvor begge hævder af have forskning på deres side? Skal mindre studier dækkes lige så meget som store?

»Jeg tror, det man har gjort tidligere, det var, at journalisten eller myndighederne på forhånd har sorteret og sagt: ’Det er det her, som hovedparten mener, og så tager vi ikke de der usikkerheder ind, dem tør vi ikke vise de almindelige borgere - vi sorterer for jer’,« siger Peter Hyldgård i podcasten:

»Der tror jeg, at det er det, journalisten, og vi alle sammen, skal være bedre til fremover, at lægge det frem for folk: 'Der er også nogle, der mener noget andet her.'« 

»Det er ikke det samme, som at de er ligestillede over for hinanden. Hvis vi tager klimadebatten, så har du 9.000 forskere, som mener noget, og 3, der mener noget andet, og de bliver tit stillet over for hinanden, som om, de er lige gode. Det er de ikke! Men vores roller som journalister må i højere grad være, fremadrettet, at vise folk den forskel,« reflekterer Peter Hyldgård.

Gør man ikke det som videnskabsjournalist, kan det være medvirkende til, at de store skel mellem myndighederne og befolkningen opstår, påpeger debattørerne.

»En af grundene til, at det her kommer op, det er jo, fordi man har ignoreret den kritiske holdning til de her ting, og så er det, at det går amok på sociale medier f.eks., fordi så er det, at folk finder det forum, hvor de kan diskutere det i,« siger Berit Viuf.

Kan journalister være objektive?

I bund og grund handler det om, at videnskabsjournalister skal være mere transparente omkring deres metoder, mener Søren Schultz Jørgensen.

»Vi står fanget lidt med, at en masse af det journalistiske fags grundmetoder er udfordrede. Ideen om balance og tilstræbt objektivitet. Journalister skal vise deres metoder,« opfordrer Søren Schultz Jørgensen.

Men er det overhovedet muligt for en journalist at være tilstræbt objektiv? Er journalister ikke også påvirkede af, hvad de selv mener om eksempelvis HPV-vaccinen?

»Jo, det tror jeg faktisk, jeg er,« svarer Berit Viuf til det spørgsmål. 

»Men selvfølgelig skal jeg som den gode journalist prøve aktivt at undertrykke det. Og hvordan gør man det? Det gør man jo netop ved at gå til forskellige kilder og også sørge for at høre modparten. Det er man simpelthen nødt til som journalist, for ellers bliver man bare kommunikatør af forskerens resultater. Vi som journalister skal udfordre dem,« tilskynder hun.

Hør hele debatten i podcasten i toppen. 

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk