Udbredte kemikalier hæmmer børnevaccinationer
Nye opsigtsvækkende resultater viser, at et højt indhold af såkaldte PFC’er i blodet hos børn nedsætter effekten af vaccination. »Bekymrende,« lyder det fra professoren bag undersøgelsen.

Børnevaccinationer bliver hæmmet af PFC'er, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Børnevaccinationer bliver hæmmet af PFC'er, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Industrikemikalier modvirker effekten af dit barns vaccination. Så kontant er udmeldingen fra danske forskere, der i dag publicerer en ny artikel i det anerkendte amerikanske tidsskrift Journal of the American Medical Association (JAMA).

Professor ved Syddansk Universitet og adjungeret professor ved Harvard School of Public Health, Philippe Grandjean, er en af forskerne bag undersøgelsen.

»Vi fandt, at jo højere koncentrationen af PFC’er, børnene havde i blodet, jo større var risikoen for, at børnene reagerede dårligt på vaccinerne,« fortæller professoren.

PFC’er findes overalt

Vi bliver alle sammen udsat for PFC’er. Faktisk allerede helt fra fostertilstanden, hvor stofferne overføres fra mor til barn. Brugen af dem er udbredt, fordi de både er fedt- og vandafvisende. Og det er nyttigt.

De anvendes blandt andet til imprægnering af fødevareemballage, regntøj, sko, møbelbetræk og sågar i materialet til poser til mikrobølgepopcorn – det medfører, at man hyppigt møder dem i sin hverdag.

»PFC’er findes overalt i indpakningsmaterialer, men vi ved faktisk ikke, hvor meget der kommer over i kosten ad den vej,« fortæller Philippe Grandjean.

Udover at spise PFC’erne som uønsket forurening på vores mikropopcorn, er der også en risiko for, at vi indånder dem gennem støv fra for eksempel imprægneret tøj eller tæpper. Desuden ophobes de i fødekæden, hvilket blandt andet betyder, at fisk svømmer rundt med dem i kroppen.

Gør dine indkøb med omhu

Professor Philippe Grandjean fortæller om de nye resultater. Videoen er lavet af Syddansk Universitet.

»Det betyder naturligvis ikke, at man skal lade være med at spise fisk. Men man kan måske prioritere de fisk, der ligger lavest i fødekæden, som derfor ikke har nået at ophobe så meget PFC,« påpeger Philippe Grandjean.

Desuden er det måske en god idé at vælge et alternativ til mikropopcorn. »Og så vil jeg anbefale, at man spørger efter PFC-frit regntøj eller tæpper, der ikke er imprægneret,« fremhæver professoren.

Har man allerede imprægnerede tæpper og møbler hjemme i dagligstuen, vil det kunne reducere mængden af PFC-inficeret støv, hvis man hyppigt lufter støvsugeren.

PFC giver for lavt indhold af antistoffer

Philippe Grandjean og hans kolleger testede, hvor højt indholdet af antistoffer mod stivkrampe og luftvejsinfektionen difteri var i børnenes blod. Det er sygdomme, alle børn vaccineres imod.

Når man bliver vaccineret, aktiveres kroppens immunsystem, sådan at det hurtigt kan danne antistoffer, hvis man senere skulle blive smittet med sygdommen.

»Børn med en høj koncentration af PFC’er i blodet havde et langt lavere niveau af antistoffer, end de burde have, i forhold til hvor mange gange de var blevet vaccineret,« forklarer Philippe Grandjean.

Værst så det ud for de syvårige. »Hos dem fandt vi, at en fordobling i PFC-udsættelsen i blodet førte til en halvering af mængden af antistoffer,« siger Philippe Grandjean.

PFC'er sløver immunforsvaret

PFC'er er svære at undgå, for de findes overalt omkring os, både i vores tøj og i vores mad, fordi det bl.a. bliver brugt i emballage til popcorn, der bliver lavet i mikrobølgeovn. (Foto: Colourbox)

PFC’erne gør immunsystemet sløvt, og det kan være en tendens, der ikke kun gælder for de vacciner, Philippe Grandjean og hans hold testede for.

»Det, der bekymrer os, er, om det gælder generelt. Betyder et højt indhold af de her stoffer, at immunsystemet også er for sløvt til at reagere på andre vaccinationer eller til at bekæmpe andre smitsomme sygdomme?« spørger professoren og tilføjer:

”For det ville ikke være særlig heldigt. Undersøgelsen viser, at vi ikke skal være alt for optimistiske omkring de her vacciner.« Han tilføjer, at det i lyset af resultaterne er så meget desto vigtigere, at børn bliver vaccineret.

»For at vaccination skal give mening, skal hovedparten af alle børn være resistente, så der ikke kan opstå epidemier, fordi der er for langt mellem de modtagelige børn,« vurderer Philippe Grandjean.

Forsker håber på bedre kontrol

Philippe Grandjean håber, at resultaterne fra studiet vil føre til, at man i fremtiden bedre kan kontrollere, hvor meget folk bliver eksponeret for PFC’er, og at det lykkes at finde nogle alternative stoffer, der har PFC’ernes nyttige egenskaber, men ikke deres negative bivirkninger.

»Det her er også en alvorlig påmindelse om, at vi bør teste vores industrikemikalier bedre,« slutter Philippe Grandjean.

Alle blodprøver fra børn indeholdt PFC

Philippe Grandjean og hans hold undersøgte 656 færøske børn.

Ad to omgange målte man, hvor høj en koncentration af PFC børnene var udsat for. Første gang ved en blodprøve taget fra moderen umiddelbart inden fødslen, og anden gang ved en blodprøve taget fra de femårige børn. Samtlige blodprøver indeholdt PFC.

Antistofferne målte man, lige inden børnene som femårige fik den sidste af fire vaccinationer og igen to år senere i syvårsalderen. Alle børnene havde gennemgået de rutinemæssige vaccinationer, og alle havde antistoffer mod stivkrampe og difteri i blodet.

Philippe Grandjean vurderer, at resultaterne fra Færøerne sagtens kan overføres til danske børn.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.