Ubegrænset TV og computer gør børn overvægtige og dårlige i skolen
Børns forbrug af fjernsyn og computerspil er forbundet med dårligere sundhed og præstation på flere områder, viser ny undersøgelse. Danske forskere er uenige om, hvor bekymrede forældre skal være.

Hvis børn ikke begrænses i deres forbrug af computer og fjernsyn, så klarer de sig dårligere i skolen og har tendens til overvægt, viser ny undersøgelse. (Foto: Colourbox.dk)

Hvis børn ikke begrænses i deres forbrug af computer og fjernsyn, så klarer de sig dårligere i skolen og har tendens til overvægt, viser ny undersøgelse. (Foto: Colourbox.dk)

Siden fjernsynet og computeren er blevet en fast del af vores hjem, har forskere debatteret, om spil og film kan have en skadelig effekt på børns psyke. Tager børn skade af at se actionfilm og spille voldelige computerspil?

Nu viser en ny spørgeskemaundersøgelse, udgivet i det anerkendte tidsskrift JAMA Pediatrics, at 3. til 5. klasse-børn med forældre, der ikke begrænser børnenes forbrug af fjernsyn og computerspil, har tendens til at være mere overvægtige, klare sig dårligere socialt og præstere dårligere i skolen.

»Når forældre involverer sig [og sætter grænser], så har det en kraftfuld beskyttende effekt på børnene på en række forskellige områder, som forældrene måske aldrig ville have regnet med,« siger Douglas Gentile, hovedforfatteren bag forskningsartiklen, til Iowa State University’s hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Fjernsynet forstyrrer både forældre og børn

Nogle typer af medieforbrug er godt

I undersøgelsen spørger det amerikanske forskerhold forældre til 1.326 skolebørn, hvor lang tid det enkelte barn bruger foran fjernsynet eller computerskærmen om dagen. Derefter kigger forskerne på, hvor godt børnene klarer sig bogligt og socialt, og så kigger de på børnenes BMI, der afslører om børnene er overvægtige. 

Her finder de altså en sammenhæng mellem antal timer barnet bruger og dets tendens til at sove for lidt, være overvægtig, udvise asocial adfærd og klare sig dårligere i skolen.

Men metoden spørger for generelt og unuanceret ind til børns medievaner, til at resultatet kan sige noget brugbart om mediernes påvirkning af børn, vurderer Anne Mette Thorhauge, lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

»Man skal passe på med at skære medieforbrug over en kam. Forskning peger på, at børn starter tidligt med at socialisere og knytte bånd til andre skolebørn via computerspil. Hvis man begrænser dem i det, så er det muligvis heller ikke godt for børnenes almene trivsel,« siger Anne Mette Thorhauge, der er formand for Medierådet for Børn og Unge. Hun har ikke selv været med til at lave denne undersøgelse.

Tid foran skærmen fører til overvægt

Men undersøgelsen finder dog noget rigtigt på et punkt. Medieforbrug er nemlig direkte forbundet med øget risiko for overvægt hos børn, og derfor noget man skal tage meget alvorligt, konstaterer Jens-Christian Holm, forskningsansvarlig overlæge og lektor på Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus.

Fakta

Medierådet for Børn og Unge fungerer som videncenter for børn og unges brug af nye online teknologier.

Formålet er, at informere om børn og unges brug af internet, spil og nye teknologier samt at udruste forældre og lærere med brugbar viden.

Kilde: DFI.dk

»Når børn ser fjernsyn eller spiller computer, så er de næsten lige så inaktive som når de sover, og det er et stort problem for barnets sundhed,« siger Jens-Christian Holm, der til dagligt er overlæge på Holbæk Sygehus hvor han behandler overvægtige børn. Han har ikke medvirket i undersøgelsen, men har selv forsket i børns medieforbrug og forbindelse til overvægt.

Tidligere forskning viser, at der ikke skal mere end to timers inaktivitet til, før risikoen for overvægt hos børn øges mærkant.

»Overvægt er den største trussel mod vores folkesundhed, der findes, og noget man skal tage meget alvorligt. Men selvfølgelig skal medieforbruget opvejes med, hvad børnene ellers laver, og om de ellers holder sig i form,« siger Jens-Christian Holm.

Forbruget skal begrænses fornuftigt

Selvom Anne Mette Thorhauge mener, at undersøgelsen skal tages med et gran salt, så pointerer hun samtidig, at forældre skal være opmærksomme på, hvorfor barnet bruger tid foran computerskærmen.

»Der er forskel på om et barn bruger tid foran skærmen fordi barnet er ensomt eller fordi det skaber bånd via computeren. Så forældre skal bruge deres sunde fornuft til at vurdere, hvad der er bedst for barnet. Det gælder også, hvornår barnet spiller,« siger Anne Mette Thorhauge.

Undersøgelsen viser, at børn der bruger mest tid foran skærmen i løbet af en dag også får sovet mindre om natten. Det kunne tyde på, at børnene ikke bliver begrænset af forældrene i, hvornår børnene spiller.

»Det er selvfølgelig almindelig fornuft, at børn og unge skal have deres søvn, derfor er det en god idé at begrænse børnene i at bruge medier inden sengetid,« siger Anne Mette Thorhauge.

Samtidig kan det være en god idé, at børnene undgår medieforbrug, der opildner og stresser dem lige inden de skal sove, da de så kan få en dårligere søvn, konstaterer Steen Gammeltoft, søvnforsker ved Molekylær Søvnforskningslaboratorium i Forskerparken på Glostrup Hospital.

»Hvis man har et forhøjet niveau af stresshormoner i kroppen, kan det påvirke ens søvn, så man sover dårligere og i kortere tid. Og det kan have en række konsekvenser,« siger Steen Gammeltoft.

Søvnmangel kan ødelægge skolepræstation

Der er forskel på om et barn bruger tid foran skærmen fordi barnet er ensomt eller fordi det skaber bånd via computeren. Så forældre skal bruge deres sunde fornuft til at vurdere, hvad der er bedst for barnet. Det gælder også, hvornår barnet spiller.

Anne Mette Thorhauge

Forskning viser, at man ikke får sovet tilstrækkeligt, så fungerer hukommelsen og opmærksomheden dårligere. Det gør, at man har en dårligere indlæring.

»Hvis børnene, der ser meget fjernsyn, ikke får sovet nok, så kan det være forklaring på, hvorfor de klarer sig dårligere i skolen både fagligt og socialt. Det påvirker nemlig både humøret og ens mentale funktioner,« siger Steen Gammeltoft. Han har ikke selv medvirket i undersøgelsen.

Heldigvis er det ikke umiddelbart en tilstand som lidt ekstra søvn ikke kan rette op på, vurderer Steen Gammeltoft.

»Kroppen er så smart indrettet, at den vil forsøge at udligne søvnmanglen, så hvis man sover et par timer for lidt den ene nat, så vil man automatisk være mere træt, så man enten går tidligere i seng eller sover længere, når muligheden byder sig. Det gør, at man automatisk vil indhente det forsømte,« siger Steen Gammeltoft.

Overvægt kan føre til søvnmangel

Men selv hvis børnene ikke spiller computer eller ser fjernsyn inden sengetid, så kan for meget inaktivitet stadig forringe søvnen, konstaterer Jens-Christian Holm.

»Vi ved, at inaktivitet fører til overvægt, og vi ved at svært overvægtige børn i højere grad har søvnapnø, hvor søvnen bliver afbrudt og forringet i betydelig grad af forstyrret vejrtrækning. Overvægt og inaktivitet hos børn er derfor noget man skal tage ret alvorligt som forældre,« siger Jens-Christian Holm.

Jens-Christian Holm vurderer på baggrund af egen forskning og anden forskning, at mere end to timers inaktiv mediebrug som at se fjernsyn eller spille computer er usundt for børn og unge og derfor noget, der burde frarådes.

Anne Mette Thorhauge har dog ikke lyst til at give et bud på, hvor mange timer er for meget.

Ifølge hende drejer det sig om, hvad computeren bliver brugt til, og hvorfor børnene bruger computeren, da noget computeraktivitet kan være sundt og socialt fremmende for børn.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk