Tvillingestudie: Cannabis gør ikke teenagere dummere
Det gør ingen målbar forskel for teenageres IQ, om de bruger cannabis eller ej, viser amerikansk tvillingestudie.

Blandt amerikanske tvillingepar får brugerne af cannabis lavere IQ igennem teenageårene. Men IQ-nedgangen gælder i lige så høj grad deres søskende, der ikke bruger cannabis, viser det nye studie (Foto: Shutterstock).

Blandt amerikanske tvillingepar får brugerne af cannabis lavere IQ igennem teenageårene. Men IQ-nedgangen gælder i lige så høj grad deres søskende, der ikke bruger cannabis, viser det nye studie (Foto: Shutterstock).

 

De cirka 10 procent af danske unge, der bruger cannabis hver måned, kan ånde lettet op, antyder et nyt studie.

Amerikanske forskere har sammenlignet ændringer i IQ hos tvillingepar i teenagealderen, hvor den ene tvilling brugte marihuana, mens den anden holdt sig fra rusmidlet i 10 år.

Forskerne kunne ikke finde nogen sammenhæng mellem brug af cannabis og lavere IQ, efter at de havde justeret for sociale og miljømæssige faktorer. Studiet, der bliver publiceret i tidsskriftet PNAS, kommer blot en måned efter, at et britisk studie kom frem til samme konklusion.

»Det er en god artikel. Jeg synes, at det ser rimelig solidt ud,« siger Mads Uffe Pedersen, der er professor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet. Han forsker selv i cannabismisbrug, men han har ikke været involveret i det nye studie.

Det nye forskningsresultat betyder dog ikke, at de unge bare kan ryge løs uden at få problemer med intelligensen, forklarer han.

»Isoleret kan man ikke se, at brug af cannabis skulle betyde noget for IQ-udviklingen. Men sammen med en hel masse andre faktorer, herunder familie- og skolemæssige problemer, kan cannabis måske forstærke en uheldig udvikling, der kan betyde, at de falder i IQ,« siger Mads Uffe Pedersen.

Nyt studie rammer ned i betændt debat

Konklusionerne i de nye studier rammer ned i en ophedet og årelang debat om, hvorvidt brug af cannabis skader teenageres hjerner.

Mange af de tidligere studier, der har koblet marihuana til hukommelsestab eller lav IQ, har blot undersøgt et enkelt øjebliksbillede, hvilket gør det umuligt at sige, om det var brugen af stoffer eller de dårlige kognitive præstationer, der kom først, fortæller hovedforfatter på det nye studie Nicholas Jackson fra University of Southern California i Los Angeles.

Fakta

Informationen om tvillingernes forbrug af marihuana er baseret på selvrapportering, der kan være årsag til fejlkilder såsom underrapportering, forklarer Mads Uffe Pedersen. »Men det er nu ikke min erfaring, at det er et stort problem, når det er forskere med tavshedspligt, der interviewer,« siger Mads Uffe Pedersen. Den bedste metode til at undersøge marihuanas kognitive effekter ville være ved at administrere forsøgspersoners forbrug af stoffet og se, hvordan varighed, frekvens og dosis påvirker hjernen, forklarer Nicholas Jackson. »Desværre er den type studier næsten umulige at lave på grund af lovgivning,« siger Nicholas Jackson til Sciencemag.org.

»Det er det klassiske ’hønen eller ægget’-scenarie,« siger Nicholas Jackson til Sciencemag.org.

Derfor er forskere begyndt at følge store grupper af teenagere over længere tid. Et stort og meget dominerende studie på området blev udført i New Zealand i 2012, hvor forskere kom frem til, at hash giver varige skader i hjernen. Men studiet fra New Zealand er blevet kritiseret for ikke at kontrollere godt nok for andre mulige forklaringer, såsom problemer i skolen eller familien.

Cannabisbrugere blev dummere, men det skyldes andre faktorer

Det nye amerikanske studie forsøger at tage højde for disse faktorer ved at studere tvillinger, der deler gener og opvækst. Forskerne analyserede resultater af to forskellige amerikanske tvillingestudier, hvor henholdsvis 789 og 2.277 tvillingepar deltog.

Tvillingerne gennemgik en række intelligenstest på to tidspunkter: Da de var 9 til 12 år gamle, og igen da de var 17 til 20 år gamle. Tvillingerne indrapporterede selv deres marihuanaforbrug, og desuden blev der indsamlet information om genetik, familiebaggrund, socioøkonomisk status og brug af andre rusmidler.

Over den cirka 10 år lange periode faldt IQ’en hos brugere af marihuana gennemsnitligt med omkring fire point. Men deres søskende, der ikke tog stoffer, havde et fald i IQ i samme omfang.

Det antyder, at der var noget andet end potrygning i tvillingernes liv, der gjorde dem mindre mentalt skarpe.

»Det er snarere andre faktorer, der spiller ind, lige fra familieopvækst til at de stopper med at være interesserede i skolen,« siger Mads Uffe Pedersen.

Brug af cannabis kan dog have andre konsekvenser for unge. En dansk gennemgang af forskningen på området viser, at et stort forbrug af cannabis hænger sammen med forøget fravær fra skole og arbejde, kort uddannelsesniveau, konflikter i det sociale netværk, lettere adgang til hårdere stoffer, og jo mere man ryger, desto større er risikoen for at få en psykose.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk