Tvangstanker: Hvor går grænsen mellem en stærk vane og OCD?
Tjekker du altid tre gange, om døren er låst? Og betyder den slags hverdagsritualer, at du har lidt OCD?
OCD Tvangstanker Brainstorm

Ugens afsnit af hjernepodcasten 'Brainstorm' handler om OCD. Hvorfor får nogle mennesker det? Og kan det kureres? (Foto: Shutterstuck).

Ugens afsnit af hjernepodcasten 'Brainstorm' handler om OCD. Hvorfor får nogle mennesker det? Og kan det kureres? (Foto: Shutterstuck).

Nogle mennesker skal altid tjekke en ekstra gang, om de nu også har fået låst hoveddøren, inden de tager afsted.

Andre føler et stærk behov for lige at rette på billedet på væggen, hvis det hænger lidt skævt.  

De fleste mennesker har særlige vaner, de skal gennemføre.  

Men hvor går grænsen mellem tvangshandlinger, som sportsfolk for eksempel laver inden en fodboldkamp, hvor højre støvle eksempelvis skal være strammet en anelse hårdere end den venstre, til de tvangshandlinger, som personer med OCD (Obsessive Compulsive Disorder) udfører?

Og kan mennesker uden diagnosen OCD også opleve tvangstanker i løbet af deres liv? 

Om Brainstorm sæson 2

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.

Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.

Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

OCD kan føre til angst

I denne uges afsnit taler Brainstorm-værterne Anette Lilleøre og Asbjørn Mølgaard Sørensen med Per Hove Thomsen, som er overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.  

Per Hove Thomsen har i mange år forsket i og arbejde klinisk med OCD, og han definerer sygdommen som karakteriseret af »påtrængende tvangstanker, som man gerne vil slippe af med, men ikke kan slippe af med.«

Tankerne medfører tvangshandlinger, man føler sig tvunget til at udføre.

Per Hove Thomsen understreger dog, at det ikke er alle mennesker med tvangstanker, der har OCD.  

Når man har det, kan det være svært at styre sine tanker og forstå, hvordan de opstår, hvilket kan føre til angst. 

Hør med i ugens afsnit og få svaret på, hvor mange i verden som får konstateret OCD i løbet af sit liv.  

Anette og Asbjørn undersøger også, hvad begrebet ‘magisk tænkning’ dækker over, og de to værter har også været et smut på Instagram og hørt lytterne, hvilke vaner og hverdagsritualer de har. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk