Par, der begynder et fertilitetsbehandlingsforløb, har ofte to altovervejende spørgsmål: ‘Hvad er vores chancer for at få et barn?’ og ‘Hvor lang tid kommer der til at gå?
Svaret på de spørgsmål kommer et nyt dansk studie med.
I en undersøgelse af 20.000 par i fertilitetsbehandling mellem 2007 og 2010 viser forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, at tre ud af fire par i fertilitetsbehandling har fået et barn inden for fem år.
57 procent har allerede fået et barn inden for to år.
LÆS OGSÅ: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord
Med den nye undersøgelse i hånden kan læger bedre rådgive de enkelte par om netop deres chancer for at få et barn. Det fortæller hovedforfatteren bag det nye studie.
»Traditionelt set har man i fertilitetsbehandlinger gjort succesrater op i behandlingsforsøg, men det siger ikke så meget om de langsigtede chancer for at få et barn. De tal har vi skaffet ved at hente data fra nationale registre, så vi ikke bare får den samlede chance for at få et barn efter behandling, men også hvad chancerne er for at få et barn ved naturlig befrugtning for alle par, der har været i fertilitetsbehandling,« fortæller læge og ph.d.-studerende Sara Sofia Malchau fra Institut for Obstetrik og Gynækologi ved Hvidovre Hospital, Københavns Universitet.
De nye forskningsresultater er netop offentliggjort på en fertilitetskonference i Helsinki.
Læge: Bekræfter det, vi vidste i forvejen
Speciallæge og klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg i København, Ursula Bentin-Ley, har læst de nye resultater. Hun fortæller, at de bekræfter de ting, som man godt vidste i forvejen.
\ Om undersøgelsen
I undersøgelsen har forskerne indhentet data for 20.000 danske par i fertilitetsbehandling mellem år 2007 og 2010. Kun par, der ikke brugte sæd- eller ægdonorer blev medtaget i undersøgelsen.
Forskerne fulgte op på de danske par efter henholdsvis to, tre og fem år. 20.000 par blev fulgt i to år, 14.500 par blev fuldt i tre år, mens 5.000 par blev fulgt i fem år.
I undersøgelsen skelnede forskerne ikke mellem, om undfangelserne skete ved hjælp af fertilitetsbehandlingen, eller om de skete naturligt. De så blot på, om de undersøgte par fik børn eller ej.
»Vi har altid vidst, at cirka tre fjerdedele af dem, som besøger os, ender med at få et barn med hjem, så det er ikke som sådan en nyhed. Studiet bekræfter også det allervigtigste i forbindelse med graviditet – nemlig kvindens alder. Her er det altså meget nemmere at blive gravid, hvis man er kvinde under 35 år, end hvis man er kvinde over 40 år,« siger Ursula Bentin-Ley.
Klinikchefen fortæller også, at det i øjeblikket er sådan, at Sundhedsstyrelsen pålægger fertilitetsklinikker at rådgive ud fra deres egne resultater, og så længe det er Sundhedsstyrelsens krav, følger de dem.
»Men det er da meget rart også at kunne sige til patienterne, hvordan det ser ud på landsplan og at kunne give sandsynligheder for at blive gravid ud fra alder. Og så er jeg helt enig i, at vi på nogle måder opgør succesrater på en gammeldags måde. Her burde man i stedet se på kvindens samlede chancer for at blive gravid frem for at se på succesrater per æg-opsætning, som man gør i dag,« forklarer Ursula Bentin-Ley.
LÆS OGSÅ: Barnløse par lever kortere
Skal benyttes i rådgivning af barnløse
I det nye studie har forskerne samlet data, som fertilitetsklinikker kan benytte i deres rådgivning af behandlingssøgende par.
Disse data er hentet i nationale registre og viser meget præcist chancerne for, at par i fertilitetsbehandling får et barn.

Eksempelvis viser tallene, at kvinder, som begynder en behandling, inden de fylder 35 år, har 80 procent chance for at få et barn indenfor fem år. Dette tal falder til 60 procent for kvinder mellem 35 og 40 år og er kun 26 procent for kvinder over 40 år.
»Folk ved måske godt, at chancerne for at få et barn falder dramatisk med alderen. Det gælder ikke bare naturlig undfangelse, men det gælder også ved kunstig befrugtning. Den slags data-understøttet rådgivning er godt for læger at kunne give kvinder og par ude på fertilitetsklinikkerne. Man skal være klar over, at kvindens alder er den allervigtigste faktor for at have succes med at blive gravid på enten den ene eller den anden måde,« siger Sara Sofia Malchau, der dog også pointerer, at dette bestemt ikke er ny viden.
LÆS OGSÅ: Astma gør det sværere at blive gravid
Så store er chancerne
I undersøgelsen har forskerne også kigget på succesrater for de to hovedtyper af fertilitetsbehandling: Inseminering og reagensglasbefrugtning.
Her viser undersøgelsen blandt andet, hvordan chancen for at blive gravid falder med alderen for de enkelte typer behandling.
- Kvinder under 35 har således 65 procent chance for at blive gravide inden for 2 år, såfremt de bliver insemineret. Tilsvarende er tallet 60 procent for reagensglasbefrugtning.
- For kvinder mellem 35 og 40 år er tallene faldet til henholdsvis 50 og 45 procent, mens de for kvinder over 40 år er helt nede på 26 og 21 procent.
Tallene inkluderer både undfangelser ved hjælp af fertilitetsbehandlingen og børn, der er blevet lavet på den naturlige måde af par i behandling.
»Vi har tilsvarende tal for succesrater efter tre og fem år, og dem kan læger bruge til at rådgive og afstemme forventninger i forhold til behandlingstype og kvindens alder ved påbegyndt behandling. På den måde kan de sige, hvad parrenes chancer er for at blive gravide inden for bestemte tidsrum,« forklarer Sara Sofia Malchau.
Rygning og højt BMI nedsætter chance for graviditet
Andre parametre end alder har også en effekt på chancerne for succes med en fertilitetsbehandling, viser de nye resultater.
Ikke overraskende er det de samme faktorer, som spiller ind i chancerne for succes med befrugtning på den naturlige måde.
Således har kvinder med et BMI over 30 en nedsat chance for at blive gravide ved hjælp af en fertilitetsbehandling, og det samme gælder kvinder, der ryger.
»Man kan bruge de her data på mange måder i rådgivningen. Kvindens alder er den vigtigste faktor, som påvirker chancerne for succes, og det er vigtigt at overveje, hvis et par gerne vil have mere end ét barn. De her data kan bruges til rådgivning af par, som kommer til sin første behandling, og som ikke skal behandles med donerede æg eller sæd, hvor det er muligt at give dem en langsigtet og individuel prognose ud fra deres alder, infertilitetsdiagnose og så videre,« forklarer Sara Sofia Malchau.