Tre bud: Sådan virker vores mystiske bevidsthed
Bevidstheden er et mysterium indenfor videnskaben, men tre af tidens mest dominerende bevidsthedsteorier forsøger at forklare gåden.
Bevidsthed Brainstorm teaser hjerne

I det nyeste podcast-afsnit af Brainstorm tager værterne Jais og Asbjørn livtag med forskningens store spørgsmål om den menneskelige bevidsthed (Foto: Unsplash)

I det nyeste podcast-afsnit af Brainstorm tager værterne Jais og Asbjørn livtag med forskningens store spørgsmål om den menneskelige bevidsthed (Foto: Unsplash)

Er du bevidst? 

Umiddelbart ville man svare ja til det spørgsmål, men hvordan kan man være sikker? 

Bevidstheden er et af de store uopklarede mysterier i videnskaben, og gennem tiden har mange forsøgt at forklare den. 

For tiden koger gryden med bevidsthedsforskning ekstra meget. 

Danske forskere har udgivet en videnskabelig artikel om, hvordan man kan sammenligne bevidsthedsteorier og i sidste ende nærme sig ‘den mest rigtige teori’. Derudover er der kommet en ny bog kaldet ‘Being You’ af den anerkendte bevidsthedsforsker Anil Seth. 

I denne uges episode af Brainstorm undersøger værterne Jais Baggerstrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen den gådefulde bevidsthed og ser på tre af nutidens bedste bud på, hvordan bevidstheden fungerer.

​​​'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Gør livet værd at leve 

Hvorfor skal man overhovedet dykke ned i bevidstheden?

Det kan Simon Hviid Del Pin svare på. Han er ph.d. på Jagiellonian University på Krakow Universitet og  førsteforfatter på en ny videnskabelig artikel om bevidsthedsteorier.  

»I min optik er vores indre oplevelse til syvende og sidst det, der gør livet værd at leve. Hvis vi spørger dig om, hvad du ønsker for dine børn, går jeg ud fra, at langt før du vil snakke om helbred, velstand og sådan nogle ting, vil du sige, at du ønsker, de har nogle gode oplevelser. Hvorfor vi overhovedet oplever i første omgang, mener jeg, er et utrolig vigtigt spørgsmål,« lyder det fra Simon Hviid Del Pin.    

Derudover er det også vigtigt at forstå bevidstheden i forskning inden for anæstesi (når der skal gives bedøvelse), eller i forskning af dyrevelfærd, hvor det er relevant at undersøge, hvad dyr kan opleve. 

Svært at bevise bevidstheden

Det er endnu ikke lykkedes filosoffer, psykologer og neurovidenskabsfolk beviseligt at fastslå en teori og dermed afvise de andre. Derfor må forskerne indimellem vælge en retning. 

De tre største retninger inden for bevidsthedsforskning gennem historien er: Fysikalisme, funktionalisme og dualisme. 

  • Fysikalister mener, at alt er fysisk, og derfor dannes bevidstheden af noget fysisk tilstedeværende i verden.
  • Funktionalister mener, at bevidstheden dybest set kan defineres som en funktion, for eksempel at den påvirker vores adfærd.
  • Dualister mener derimod, at bevidstheden ikke er fysisk, men at krop og sind er to adskilte systemer. 

Det kan lyde en kende fluffy, men det er vigtigt at have retningerne i baghovedet, når man kigger på teorier om, hvordan bevidstheden fungerer.

De tre teorier ‘Predictive Processing Theory’, ‘Global Neuronal Workspace’ og ‘Higher Order Theories’ giver nutidens bedste bud på en forklaring af vores bevidsthed. Hør hvorfor i denne uges udgave af Brainstorm.

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk