Traumatiske oplevelser øger risikoen for autoimmune sygdomme
Personer med posttraumatisk stresslidelse har betydelig større risiko for at udvikle sygdommen lupus, ifølge nyt studie. Norsk professor er ikke overrasket.
autoimmun sygdom lidelser lupus trauma traumatisk psykisk stress psykologi belastning PTSD

Traumatiske oplevelser kan tredoble riskoen for autoimmune sygdomme, indikerer ny amerikansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Traumatiske oplevelser kan tredoble riskoen for autoimmune sygdomme, indikerer ny amerikansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Kan psykiske belastninger resultere i fysiske lidelser?

Spørgsmålet har i den seneste tid figureret i ophedede diskussioner om adskillige sygdomme som eksempelvis irritabel tarmsyndrom og ME.

Men problemet er også særdeles relevant i udforskningen af ​​autoimmune sygdomme, såsom reumatisme, inflammatorisk tarmsygdom, stofskiftesygdomme, multipel sklerose og psoriasis.

Fælles for de autoimmune sygdomme er, at immunsystemet begynder at angribe kroppens væv og organer. Men vi ved stadig kun lidt om, hvad der ligger til grund for lidelserne.

I de senere år har flere studier indikeret, at der muligvis er en sammenhæng mellem traumatiske oplevelser og risikoen for autoimmune sygdomme. Forskning viser for eksempel, at personer med angst eller posttraumatisk stresslidelse ofte bliver ramt.

PTSD kan tredoble risko for lupus

Nu indikerer et amerikansk studie, at posttraumatisk stresslidelse er associeret med en tredobbelt risiko for lupus; en kronisk autoimmun gigtsygdom, der danner betændelse i bindevævet, og hvor immunsystemet fejlagtigt angriber raske kropsceller og væv, uden at der eksisterer antigener. 

ptsd autoimmun sygdom stress lupus studie

Alvorlige trafikulykker er noget af det, der kan resultere i PTSD hos dem, der er involveret. (Foto: Shutterstock)

Professor Eystein Husebye leder det nye K. G. Jebsen Center for Autoimmune Sygdomme ved Universitetet i Bergen. 

Han mener, at studiet slutter sig til rækken af undersøgelser, der indikerer, at kronisk, psykisk stress kan være én af ​​de faktorer, der udløser eller forværrer autoimmune lidelser.

Men det betyder ikke, at lupus er en psykisk sygdom, der eksempelvis kan behandles med kognitiv terapi.

Studie af 50.000 sygeplejersker

Det nye studie blev udført af Andrea L. Roberts og hendes kollegaer ved Harvard University. 

Forskerne tog udgangspunkt i Nurses Health Study, som har fulgt en gruppe sygeplejersker i mere end 20 år.

Forskerne brugte spørgeundersøgelser til at registrere både traumatiske hændelser – som alvorlige trafikulykker eller seksuelle overfald – og tilfælde af lupus blandt et udvalg af mere end 50.000 kvinder.

Samtidig kortlægger forskerne også andre faktorer, som kan tænkes at spille ind, såsom rygning, BMI og p-piller.

Traumer øgede risiko

Forskerne delte deltagerne i fire grupper:

  • Personer, der ikke havde oplevet traumatiske hændelser
  • Personer, der havde haft traumatiske oplevelser, men ikke symptomer på posttraumatisk stresslidelse
  • Personer med enkelte symptomer på posttraumatisk stresslidelse
  • Personer, der sandsynligvis havde posttraumatisk stresslidelse

Derefter undersøgte forskerne, hvor mange tilfælde af lupus, der var i de forskellige grupper. 

Og resultaterne viste altså en tredobbelt risiko for sygdommen blandt deltagere, der sandsynligvis havde posttraumatisk stresslidelse.

Risikoen for at få lupus blev også fordoblet for alle de forsøgsdeltagere, der havde oplevet traumatiske hændelser sammenlignet med de kvinder, der aldrig havde haft traumatiske oplevelser.

Lupus gav ikke stress

Det ser ikke ud til, at denne sammenhæng kan forklares gennem andre faktorer, eksempelvis usund livsstil, rygning eller alkoholmisbrug, skriver forskerne.

De fandt heller ingen tegn på en omvendt årsagssammenhæng – det vil sige, at lupus forøger risikoen for traumatiske hændelser eller posttraumatisk stresslidelse. 

autoimmun sygdom lidelser lupus trauma traumatisk psykisk stress psykologi belastning PTSD

Meget taler for, at kronisk stress er én af ​​de faktorer, der kan øge risikoen for lupus og andre autoimmune sygdomme. Men det betyder ikke, at disse lidelser kan betragtes som en slags psykiske sygdomme, eller at behandlingsmetoder som kognitiv terapi vil have en effekt. (Foto: Shutterstock)

For eksempel var det ikke tilfældet, at personer, der blev diagnosticeret med lupus, efterfølgende havde en større tendens til at udvikle stresslidelser.

Andrea L. Roberts og hendes kollegaer tror, at stress muligvis forstyrrer reguleringen af immunsystemet. Tidligere studier af dyr og mennesker har netop indikeret, at posttraumatisk stresslidelse er associeret med betændelse i kroppen.

Måske kan en permanent ændring i reguleringen af immunsystemet få kroppen til at angribe sig selv?

Ikke en psykisk sygdom

Eystein Husebye fra Universitetet i Bergen mener, at meget taler for, at kronisk stress er én af ​​de faktorer, der kan øge risikoen for lupus og andre autoimmune sygdomme i mennesker, der er disponeret for lidelserne.

Men det betyder ikke, at disse lidelser kan betragtes som en slags psykiske sygdomme, eller at stress er nødvendig for at udløse dem. Eystein Husebye mener heller ikke, at behandlingsmetoder som kognitiv terapi vil have en effekt.

»Der er helt sikkert mange faktorer, der afgør, om en person ender med en autoimmun sygdom,« fortæller professoren, som tilføjer:

»Undersøgelser har vist, at mange autoimmune sygdomme er associeret med 50 til flere hundrede gener, der enten yder beskyttelse eller øger risikoen.«

Vi ved også, at miljømæssige faktorer som rygning, virusinfektioner og ændringer i bakteriefloraen indenfor og uden for kroppen kan have en effekt. For eksempel er der blevet argumenteret for, at moderne hygiejne kan være én af ​​årsagerne til, at forekomsten af ​​autoimmune sygdomme generelt er steget i løbet af de seneste årtier.

»Stress spiller nok ikke en afgørende rolle, men er én faktor, der kan vippe udviklingen i den forkerte retning,« slutter Eystein Husebye.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk