Tranebærjuice virker ikke mod blærebetændelse
Ifølge et nyt studie er det på tide, at vi stopper med at sprede myten om tranebærs virkning mod blærebetændelse.
Tranebær blærebetændelse urinvejsinfektion virkning bekæmper

Tranebær har længe været hyldet som et middel mod blærebetændelse, men forskere siger nu, at det er på tide at 'komme videre'. (Foto: Shutterstock)

Tranebær har længe været hyldet som et middel mod blærebetændelse, men forskere siger nu, at det er på tide at 'komme videre'. (Foto: Shutterstock)

Hvis du får urinvejsinfektioner, også kendt som blærebetændelse, skal du drikke tranebærsaft.

Det er et husråd, de fleste kender til. Men nu afliver et nyt studie myten. Selvom du synes, at saften smager godt, kurerer den ikke din urinvejsinfektion, lyder konklusionen.

Indtagelse af tranebærprodukter har ellers været højt besunget som en legitim måde at bekæmpe urinvejsinfektioner på siden »første halvdel af sidste århundrede,« skriver forskerne i studiet, som netop er udgivet i tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

Tranebær skulle gøre patientens tis surt

Dengang var fundamentet for den medicinske verden stadig underudviklet, og antibiotika var endnu ikke opfundet. Man troede, at man kunne kurere urinvejsinfektioner ved at gøre urinen sur.

Fordi tranebær danner en syre, kaldet hippursyre, når de omsættes i vores krop, mente man, at tranebærsaft sænkede urinens pH-værdi, og derfor blev det brugt mod urinvejsinfektioner som blærebetændelse.

Efterfølgende studier viste dog, at koncentrationen af hippursyre i urinen er for lav til, at den kan have en antibakteriel effekt, medmindre indtagelsen af tranebærsaft var meget høj. 

Tranebærjuice  virker ikke urinvejsinfektion blærebetændelse

Hvis din egen læge opfordrer til at bruge tranebær som en måde at behandle urinvejsinfektioner på, kan du informere om, at den gamle metode er blevet modbevist, lyder det i studiet. (Foto: Shutterstock)

Tranebær havde ingen effekt i nyt studie

Mens nogle studier viser, at tranebær kan forhindre gentagne infektioner blandt yngre kvinder, har forskere nu opdaget, at beboerne på et plejehjem, som fik stærke tranebærkapsler, ikke havde færre tilfælde af blærebetændelse, end de, der fik placebo.

»Selvom vores studie kun er udført på kvinder på et plejehjem, er der mange andre studier, foretaget i andre populationer, som ikke har vist en fordel,« siger Manisha Juthani-Mehta, der er hovedforfatter til studiet, til techtimes.com.

Juthani-Metha forklarer, at der ikke er nogen grund til, at kvinder, der godt kan lide tranebær, dropper vanen. Men ifølge hende er det ikke umagen værd at bruge mange penge på tranebærprodukter i håb om at kurere eller forebygge urinvejsinfektioner. Og det er hun ikke ene om.

»Tranebærprodukter bør ikke anbefales som en medicinsk behandling, der forhindrer urinvejsinfektioner,« siger Lindsay E. Nicolle, der er læge med speciale i urinvejsinfektioner ved University of Manitoba, i samme tidsskrift.

Så hvis din egen læge opfordrer til at bruge tranebær som en måde at behandle urinvejsinfektioner på, kan du informere ham eller hende om, at den gamle metode er blevet modbevist, lyder det i studiet.

»Det er på tide at komme videre fra tranebærrene,« siger Lindsay E. Nicolle.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker