Tranebærjuice uden effekt
I flere årtier har især kvinder bællet tranebærjuice mod urinvejsinfektion. Men det hjælper stort set aldrig, viser ny stor gennemgang af 24 videnskabelige undersøgelser.

Tranebær er smukke, men det er de færreste der rent faktisk nyder smagen af juicen. Og nu viser det sig, at den røde væske alligevel ikke virker mod urinvejsinfektioner. (Foto: Colourbox)

Tranebær er smukke, men det er de færreste der rent faktisk nyder smagen af juicen. Og nu viser det sig, at den røde væske alligevel ikke virker mod urinvejsinfektioner. (Foto: Colourbox)

At drikke tranebærjuice i håb om at forhindre infektioner i urinvejene giver sandsynligvis flere skuffelser end glædelige overraskelser.

Det viser helt nye analyser fra The Cochrane Library.

Folk har tyet til tranebær og tranebærjuice i årtier mod urinvejsinfektioner (UVI), som påvirker blæren, og nogle gange også nyrerne.

En hypotese har gået ud på, at visse sukkerstoffer og flavonoler i bærerne forhindrer bakterier i at fæste sig til celler i urinvejsvæggen.

En del tidligere enkeltstudier har da også antydet en forebyggende effekt, men ifølge den nye gennemgang af den videnskabelige litteratur (et intervention review) hjælper tranebærjuice stort set ikke.

      (Læs også: Frugt og grønt beskytter ikke mod kræft)

Ikke nok til at anbefale tranebærjuice

Nutidens videnskabelige dokumentation giver ganske enkelt ikke nok støtte til at anbefale tranebærjuice som forebyggelse af UVI, fastslås det i Cochrane Library-reviewet.

24 studier med til sammen 4.473 personer har været under luppen. Undersøgelserne repræsenterer de mest opdaterede, tilgængelige resultater på feltet.

14 af studierne er nye siden forrige tranebær-opsummering fra Cochrane Library, som blev udført i 2008.

Dengang viste tranebær en lille positiv forebyggende effekt, mest for kvinder med gentagne urinvejsinfektioner, over en periode på et år.

Tranebærjuice giver lille effekt hos hårdt ramte

»Nu da vi har opdateret vores gennemgang med flere studier, peger resultaterne på, at tranebærjuice er endnu mindre effektivt til at forebygge urinvejsinfektioner,« siger forsker Ruth Jepson ved skotske University of Stirling i en pressemeddelelse fra Wiley.

Hun anslår, at der ikke længere er noget specielt behov for flere undersøgelser af effekten af tranebærjuice.

»Majoriteten af studierne antyder i bedste fald en lille gevinst,« tilføjer hun.

Urinsvejsinfektion kan fastslås med en urinprøve. Men den kan altså ikke bekæmpes med tranebærjuice. (Foto: Colourbox)

Med 2012-opsummeringen i hånden anser forskerne det som usandsynligt, at juicen kan hindre disse infektioner, hedder det videre.

I nogle af de nye studier, som blev gransket, var der ganske vist små positive effekter at spore af juiceindtagelsen, igen hos kvinder med stadig tilbagevendende infektioner.

Men da data fra et stort studie blev føjet til analysen, var effekterne fra de mindre studier så små, at de ikke længere var signifikante, skriver forskerne bag opsummeringen.

      (Læs også: Grapefrugtjuice forstærkede kræftmedicin)

Meget tranebærjuice - hvor mange orker egentlig det?

For at få en mulighed for at undgå ny infektion skal der i hvert fald drikkes ganske meget juice; to glas dagligt og over lang tid. Enkeltstudier har antydet endnu mere – op til tre glas.

Langt fra alle klarer, eller har lyst til, at drikke så meget tranebærjuice. Det viser sig nemlig, at de analyserede studier har et betydeligt frafald i grupper, som skulle drikke tranebærjuice.

Man er heller ikke garanteret nogen effekt, selv om der indtages større mængder over måneder eller år.

»Jeg er ikke så sikker på, at mange af os ønsker at drikke dette (tranebærjuice, red.) hver dag på ubestemt tid. Det kan blive dyrt og kalorierigt og en del mennesker kan simpelthen ikke lide smagen,« sagde Ruth Jepson tidligere på året til BBC News.

Tabletter og kapsler med tranebær virker måske bedre

Ruth Jepson mener derimod at flere studier af andre tranebærprodukter, som tabletter og kapsler, kan forsvares.

»Men kun til kvinder med stadig tilbagevendende urinvejsinfektioner, og kun hvis produkterne, som skal undersøges, indeholder en anbefalet mængde tranebær,« siger hun.

Det kan for eksempel ikke udelukkes, at tabletter og kapsler, som blev givet i studierne, som nu er analyseret, havde for lave værdier af den aktive ingrediens i tranebær til at have en væsentlig effekt.
 

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk