Træn dig til et bedre syn med computerspil
Kan et simpelt computerspil give dig et tre gange bedre syn end normalt? Indtil videre er forsøgspersonerne i en forskningsundersøgelse i hvert fald blevet bedre til baseball.

Universitetets baseballhold vandt fire eller fem flere kampe som resultat af synstræning, mener forskerne – baseball er en sport med nøjagtig statistikføring, hvilket gør det nemt at se forbedringerne. (Foto: UC Riverside Athletics)

Universitetets baseballhold vandt fire eller fem flere kampe som resultat af synstræning, mener forskerne – baseball er en sport med nøjagtig statistikføring, hvilket gør det nemt at se forbedringerne. (Foto: UC Riverside Athletics)

Et spil med nogle grå prikker på skærmen. 25 minutters spil fire dage om ugen i to måneder. Resultat: Hjernen lærer at se bedre. Det viser et studie fra University of Carolina, Riverside (UCR) i hvert fald.

»Denne form for træning har potentiale for at hjælpe stort set alle i verden,« siger lektor Aaron Seitz til forskning.no.

Sammen med kollegaerne Jenni Deveau og Daniel J. Ozer har han ladet baseballholdet på universitetet teste et synstræningsprogram på computer eller tablet.

For baseballholdet kan synstræning nogle gange udgøre forskellen for, om de vinder eller taber. Og alle kan få et bedre syn, mener forskerne.

Computerspil træner hjernen i stedet for øjenmusklerne

Programmet, de brugte, hedder Ultimeyes. Kort fortalt går det ud på, at du skal klikke på nogle uformelige figurer, som kommer op på en grå baggrund på din skærm. Figurerne kaldes garborer.

I løbet af spillet bliver det vanskeligere at se, fordi kontrasten bliver lavere jo længere du spiller. Nogle gange skal man tømme skærmen for gaborer, mens man andre gange skal klikke på dem, når de dukker op.

»Gaborerne bygges op med nogle af de lysmønstre, som vi ved, stimulerer nerverne optimalt i den del af hjernebarken, som processerer den visuelle information. Ideen er at træne disse nerveceller og få dem til at præstere bedre,« siger Aaron Seitz. 

Han fremhæver, at denne måde at gøre det på, er forskellig fra mange andre programmer, som skal stimulere synet, fordi den træner hjernen i stedet for at træne musklerne i øjet.

»Vi koncentrerer os om at træne hjernen, så den responderer bedre på de data, som den får fra øjnene,« siger han.

Baseballspillere forbedrede deres syn med 31 procent

Det ser i hvert fald ud til at have virket på The Highlanders – UCR’s eget baseballhold. Halvdelen af holdet trænede med Ultimeye i to måneder; den anden halvdel var en utrænet kontrolgruppe.

Resultatet var, at de, der havde trænet deres syn, fik forbedret deres syn med 31 procent. Syv af dem så bolden meget bedre, fik bedre vidsyn, så lettere på afstand, var bedre til at udskille ting med lav kontrast og ikke lige så trætte i øjnene.

Aaron Seitz understreger over for forskning.no, at forsøgspersonerne egentlig hører til gruppen, som burde få mindre ud af denne form for træning end de fleste.

»Dette er en undersøgelse af baseballspillere, der dyrker en sport, som er vældig intens rent visuelt set. Samtidig var alle, der blev testet, flittige brugere af computerspil. Baseball og computerspil er aktiviteter, som vi ved hjælper dem med visuel bearbejdning. Alligevel gjorde de fremskridt med programmet,« siger han.

Vi skal træne vores hjerner

Træning af hjernen fungerer altså akkurat som træning af resten af kroppen, mener Aaron Seitz. Vi kan præstere bedre, når vi træner.

»Præcis som med de fleste andre menneskelige funktioner er potentialet større end det faktiske niveau, vi yder på. Når vi går i fitness og træner, kan vi forbedre vores fysiske form. Det er det samme med hjernen. Ved at træne vores mentale processer kan vi komme i bedre mental form.«

Fakta

Sådan måles synet:
Visus, eller synsstyrke, kan angives på flere måder.

I USA, hvor man måler længder i fod, er normalt syn 20/20 – det vil sige, at du kan læse på 20 fods afstand. På dansk, hvor vi måler i meter, er tilsvarende 6/6, hvad der svarer til normalsyn.

Baseballspillerne, som fik målt synet til tre ganger bedre end normalt, fik en visus på 20/7.5. På dansk svarer det til 6/2,25 – altså, at du på seks meters afstand kan se det, som mennesker med normalt syn ser på 2,25 meters afstand.

Hvis du bruger registreringsnummeret på en bil som eksempel, så skal du ved normalt syn kunne læse skiltet på 40 meters afstand. For at få kørerkort, skal du have et syn på 6/12, det vil sige, at du kan læse det på 20 meter. Men de synstrænede baseballspillere ville kunne læse skiltet tydeligt på 100 meters afstand.

Forskerne fortsætter undersøgelsen med andre grupper - heriblandt politiet og mennesker med nedsat syn på grund af grå stær eller amblyopi (dovent øje). Derudover vil de afprøve samme principper på andre funktioner i hjernen som for eksempel opmærksomhed og hukommelse.

»Vi undersøger også, om det ikke er muligt at bruge træningen til at udsætte behovet for læsebriller, og nogle vil måske endda slet ikke få behov for briller. Og andre, der er ekstra afhængige af synet, som eksempelvis idrætsudøvere og folk i militæret, vil selvfølgelig kunne få meget ud af denne form for træning,« siger Aaron Seitz.

Aaron Seitz er en af grundlæggerne af det selskab, der har udviklet Ultimeyes, og programmet kan købes på nettet. Det fremgår af artiklen, at universitetet har vurderet og accepteret den interessekonflikt, der måtte være.

Vores syn er forskellige

Lektor Gunvor B. Wilhelmsen ved Høgskolen i Bergen har forsket i metoder for genoptræning af syn. Hun kender ikke undersøgelsen fra Californien, men bekræfter, at synet kan blive bedre med træning:

»Det er muligt at træne synet til at blive bedre. Men det er meget vanskeligt at give nogle generelle råd om, hvordan man skal gøre det. Vi er meget forskellige, og vores syn er meget forskellige,« siger hun og mener, at der vil komme bedst resultater med individuel træning. Hun er heller ikke overbevist om, at selvtræning foran en skærm er det bedste, da det kræver stor disciplin.

»Princippet er, at vi træner synet gennem hele barndommen. Vi er født med et uudviklet syn. Fra vi åbner øjnene som nyfødte, til vi er omkring 13-14 år, er synet i udvikling. Synet skal læres, og meget af synet består af muskulatur, der bevæger, fokuserer og lukker lyset ind og ud,« forklarer hun.

Gunvor Wilhelmsen har ikke trænet raske mennesker, men hun har haft succes med at træne mennesker med synsskader.

»Vi kortlægger det nøjagtige problem hos hver enkelte, og så giver vi meget individuel træning. Så kan vi også bruge computerprogrammer, ikke nødvendigvis som træningshjælpemiddel, men som et pædagogisk hjælpemiddel,« siger Gunvor B. Wilhelmsen.

Baseballhold fik bedre placering

Og hvad så med baseballspillerne i Californien i øvrigt? Blev de bedre med boldtræet? Svaret er ja, konstaterer forskerne.

Det, at halvdelen af holdet havde trænet synet, hjalp på resultaterne. Spillerne ramte bolden oftere, fik færre strikeouts (tre misser af bolden i træk) og flere runs (løb rundt om banen efter en fuldtræffer). Forskerne anslår, at forbedringerne gav holdet fire eller fem gange flere sejre i løbet af sæsonen.

Se, hvordan spillet fungerer her:

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.