Træk vejret, og skru ned for alarmknappen: Sådan kan mindfulness behandle stress
I denne uges 'Brainstorm' kan du høre om den effektive stressbehandlingsteknik MBSR.

Mindfulness er en rigtig god måde at tackle langvarig stress på, fortæller forskerne. (Foto: Shutterstock)

Mindfulness er en rigtig god måde at tackle langvarig stress på, fortæller forskerne. (Foto: Shutterstock)

Du har svært ved at holde tankerne samlet, og du har glemt, hvad du skulle i morgen. Du er stresset.

Luk øjnene, træk vejret ned i maven, spænd af i kroppen og tæl til 10, så skal det hele nok blive bedre. Eller hvad?

Mindfulness bliver ofte præsenteret som en løsning på langvarig stress. Men virker det nu også?

Det undersøger Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen i denne uges ‘Brainstorm’, som er det fjerde og sidste afsnit i en miniserie om stress. 

LÆS OGSÅ: Kan stress slå ihjel?

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer på mandage i hele 2019.

Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Mindfulness skruer ned for alarmknappen

MBSR eller mindfulness-baseret stressreduktion bliver blandt andet brugt som en del af behandlingen ved Stressreduktionsklinikken på Bispebjerg Hospital i København.

MBSR er en teknik, der er udviklet af forskere, og meget tyder på, at det er en rigtig god måde at håndtere stress på, fortæller Karen Johanne Pallesen, lektor ved Dansk Center for Mindfulness, der er et selvstændigt center under Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, i podcasten:

»Når vi sætter os ned og trækker vejret roligt, kan man sige, at vi fortæller hjernen, at der er fred og ro og ingen fare på færde. Så der skrues ned for alarmknappen, som jeg kalder amygdala, og hypothalamus skruer så ned for stressresponsen,« siger hun.

MBSR består blandt andet af yogaøvelser og meditation samt undervisning i de biologiske elementer af stress, så man lærer at genkende kroppens stress-signaler. 

Du kan høre meget mere om, hvad MBSR er for noget, og hvordan det virker i podcasten. Der er også et par eksempler på mindfulness, så det er bare at klikke i på afspilleren i toppen og - wuuush! - stresse helt af. 

Du kan finde resten af episoderne af 'Brainstorms' stress-serie her:

LÆS OGSÅ: Åndedrætsøvelser kan afhjælpe stress

LÆS OGSÅ: Stress giver dårlig sædkvalitet

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk