Pedalleringsteknik har at gøre med måden, man træder i pedalerne på. Det er især den tyske forsker Thomas Korff, som har bidraget til vores viden og forståelse af pedalleringsteknik.
Sammen med sine forskerkolleger har han undersøgt, om det skulle være en fordel at træde i pedalerne på en særlig måde – det vil sige en anden måde end sådan, som man automatisk gør, når man ikke tænker videre over det.
Hvis man fokuserer særligt på det, kan man for eksempel træde ekstra hårdt i pedalen, når foden er på vej nedad, eller trække ekstra op i pedalen, når foden er på vej opad.
Denne artikel er en del af ForskerZonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
På baggrund af en del forskning indenfor området konkluderer Thomas Korff dog, at der til dato ikke er videnskabeligt belæg for, at man ved at ændre pedalleringsteknikken kan forbedre præstationen under let til moderat cykling.
Med andre ord er anbefalingen, indtil videre, bare at cykle, som man foretrækker – uden at gøre noget specielt i forhold til pedalleringsteknikken.
Bjarnes mystiske træningslejr
I videoen for oven kan du høre Chris Anker Sørensen fortælle, hvordan han som professionel rytter har oplevet, at man trænede forskellige pedalleringsteknikker – og om Bjarne Riis' mystiske idéer om at cykle med først det ene og så det andet ben ...